Datatilsynet roser PWC for Meta-grep: - Tar et standpunkt

- Annonsørene kan ha et medansvar, sier seksjonssjef i Datatilsynet.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Seksjonssjef i Datatilsynet, Tobias Judin, synes det er «veldig positivt» at annonsører som PWC på eget initiativ tråkker på Meta-bremsen.

- Det viser at de faktisk reflekterer rundt dette, tar et standpunkt og faktisk står for noe, sier han.

Som Kampanje omtalte onsdag, har konsulentkjempen bestemt seg for å droppe annonsering på Metas plattformer som følge av at Datatilsynet har innført bøter itl Facebook-eieren på én million kroner for det de mener er et brudd på forbudet mot å bruke persondata til overvåkingsbasert reklame.

- Frem til Meta innhenter gyldige samtykker fra sine brukere vil vi begrense annonseringen i Meta. Det er verdiene våre som slår inn her, har nestleder for kommunikasjons- og markedsavdelingen i PWC, Nina Stabel, sagt til Kampanje.
Les mer: Stanser all Facebook-annonsering - konsulentkjempe frykter bøter

 

- Ikke gitt at det er lovlig

Datatilsynet har tidligere sagt at de ikke vil gå etter annonsører i denne runden. Det er det en enkel årsak til.

- Vårt mål er å få Meta til å operere innenfor loven. Det gjør det også lettere for annonsører å opptre lovlig, sier Judin.

Han understreker likevel at annonsørene kan sitte med et ansvar.

- Det er ikke gitt at de ulike markedsføringsløsningene annonsører bruker er lovlige. De kan ha et medansvar, sier han.

- Skulle gjerne gått mer i dybden

PWC har gjort et unntak i sine retningslinjer rundt annonsering på Metas plattformer. De vil nemlig fortsette med «retargeting» med hjelp av Meta-pikselen som er bygget inn på nettsidene til PWC.

- De som får retargeting-løp har godtatt denne type annonsering. De har vist interesse for et tema og ønsker ny informasjon. Det er noe annet enn å massepublisere på Facebook, har Nina Stabel sagt.

Tobias Judin i Datatilsynet vil ikke kommentere PWCs vurderinger på dette området, men han forteller til Kampanje at data som samles inn via slike piksler ligger helt utenfor Datatilsynets hastesak mot Meta. Den handler kun om data som samles inn på Facebook og Instagram, og det er fordi den baserer seg på tilsynet som det irske datatilsynet har ført med Meta på vegne av landene i EØS.

- Dette har vi ikke vurdert, dessverre, sier Judin.

- Hvorfor sier du «dessverre»?

- Det er fordi det ikke er noen hemmelighet at Meta samler inn mye data fra nettsider og at de på den måten kan spore folk på tvers av internett, også folk som ikke er Facebook-bruker.

Meta selv sier at de ikke bruker dataen som samles inn til noe hvis ikke brukerne samtykker til det.

- Det er positivt, men dette er noe vi gjerne skulle gått mer i dybden på.

Meta har tidligere sagt til NRK at de vurderer sine muligheter etter at tapte i tingretten.

- Vi er skuffet over dagens avgjørelse og vil nå vurdere hva vi skal gjøre videre. Vi har allerede annonsert vår intensjon om å flytte alle brukere i EU og EØS til et samtykkebasert lovgrunnlag, og vi vil fortsette å arbeide med det irske datatilsynet for å få det til å skje, sier en anonym talsperson for selskapet.

Datatilsynet roser PWC for Meta-grep: - Tar et standpunkt