Stanser all Facebook-annonsering - konsulentkjempe frykter bøter

PWC stanser annonseringen på Metas plattformer, med ett unntak. - Verdiene våre slår inn.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Datatilsynet har innført daglige bøter til Meta på én million kroner for det tilsynet mener er et brudd på forbudet mot å bruke persondata til overvåkingsbasert reklame. Facebook-eieren har forsøkt å få vedtaket stanser i Oslo tingrett, uten å lykkes

Som en konsekvens av kjennelsen i Oslo tingrett har konsulentselskapet PWC bestemt seg for å stanse sine annonser på Metas plattformer Facebook og Instagram.

Personvernadvokat i PWC, Christina Ask Ottesen, mener annonsører som opprettholder annonsevirksomheten risikerer bøter. Hun viser til at det eksisterer et felles behandlingsansvar mellom Meta og annonsører knyttet til en del av markedsføringsaktivitetene.

- Det betyr at tilsynsmyndighetene også kan rette fokus mot oss som bruker av Meta, fordi vi eksempelvis bidrar til ulovlig innsamling, bruk og utlevering av personopplysninger. Datatilsynet kan komme til å se på dette nå når de fikk medhold i retten, sier hun.

Les også: Facebook-eier Meta tapte i Oslo tingrett

- Verdiene våre slår inn

Til syvende og sist handler det likevel om etikken, slår Nina Stabel fast. Hun er nestleder for kommunikasjons- og markedsavdelingen i PwC.

- Frem til Meta innhenter gyldige samtykker fra sine brukere vil vi begrense annonseringen i Meta. Det er verdiene våre som slår inn her, sier hun til Kampanje.Konsulentselskapet har et mål om å være best på personvern. Det innebærer noen tøffe valg og dette er et av dem, mener hun.- Nå mener jeg det er rett for PWC som selskap å ikke annonsere på Meta.- Hvor stor annonseaktivitet stanser dere nå?- Jeg kan ikke gå ut med et konkret tall, men det påvirker helt klart synligheten vår. Meta er en av de rimeligste annonsekanalene våre. Linkedin er mye dyrere. Nå må vi jobbe aktivt i andre kanaler og prioritere organisk innhold.- Meta har vært billig, sier du, men har det også vært effektivt?- Ja, absolutt. Både når det gjelder rekrutteringsannonser, men også promotering av eventene våre og distribusjon av større publikasjoner. Vi bruker kanalen for å ta en posisjon på temaer innenfor bærekraft og teknologi.

Fortsetter med «retargeting»

Det er imidlertid ett unntak fra regelen, og det er «retargeting» av Meta-annonser mot folk som har godtatt cookies på PWCs nettsider. Denne teknologien drives av en såkalt Meta-piksel som er bygget inn i kildekoden på nettsidene.
- Hvis dere først skal ta et standpunkt, hvorfor dropper dere ikke også Meta-pikselen? 

- De som får retargeting-løp har godtatt denne type annonsering. De har vist interesse for et tema og ønsker ny informasjon. Det er noe annet enn å massepublisere på Facebook.

- Sjefen i annonseselskapet Kobler mener man oppgir kontroll over dataen man deler med Meta med Meta-pikselen. Hva sier dere til det?

- Vi gjør fortløpende vurderinger av denne bruken annonsering, og på nåværende tidspunkt har vi konkludert med at vår bruk er ok. Vi vil selvsagt innrette oss dersom Datatilsynet skulle falle ned på en annen konklusjon. Dette diskuterer vi med våre dyktige personvernadvokater.

Meta har tidligere sagt til NRK at de vurderer sine muligheter etter at tapte i tingretten.

- Vi er skuffet over dagens avgjørelse og vil nå vurdere hva vi skal gjøre videre. Vi har allerede annonsert vår intensjon om å flytte alle brukere i EU og EØS til et samtykkebasert lovgrunnlag, og vi vil fortsette å arbeide med det irske datatilsynet for å få det til å skje, sier en anonym talsperson for selskapet.

Stanser all Facebook-annonsering - konsulentkjempe frykter bøter