Disse mediene har truffet best med valgstoff på TikTok: - Kan være nådeløse

«Do-debatt» og «woke-kultur» er blant valgklippene som har engasjert mest på TikTok.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist
Øyvind Hofsrud
Dag Robert Jerijervi Journalist

Mandag 11. september avgjøres det hvem som får kontrollen i Norges kommuner og fylker. Mediene har fulgt årets valgkamp tett med blant annet partilederdebatter, redaksjonelle saker og politiske kommentarer og videoer. Denne gangen har også flere av landets største mediehus tatt i bruk TikTok for å nå de unge. TV 2, Nettavisen, VG og Dagbladet har alle lagt ut valgstoff på plattformen under årets valgkamp, og en oversikt Kampanje har satt sammen, viser at de i varierende grad har lykkes med innholdet.

Det valg-klippet som har blitt sett flest ganger er det VG som står bak. Partiledernes uttalelser om kjønnsnøytrale toaletter i kommunale bygg har høstet hele 385.000 visninger i skrivende stund.

- Det er grenser for politikk. Det er i hvert fall én ting jeg må si, og det er at Høyre har ingen do-politikk, sier Høyre-leder Erna Solberg i klippet som har gått sin seiersgang på TikTok.

Avdelingsleder i VGs ungdomssatsing Avdeling Z, Mathias Jørgensen, forteller til Kampanje at han er godt fornøyd med å trone øverst på visninger-lista.

- Det er alltid gøy å ha flest visninger, sier han til Kampanje.

Han forteller at årets valg er det første VG har dekket gjennom TikTok, og at det har vært viktig med tilstedeværelse på plattformen for å nå ut til unge.

- Det er helt nytt for oss også. Vi har publisert litt om valget, men ikke så mye. Det er en vanskelig plattform å forklare kompliserte temaer på, erkjenner Jørgensen.

Også Karen Anna Kleppe, redaksjonsleder for Hub2 hos TV 2, har vært opptatt av å nå unge med valgstoff på TikTok.

- Da vi begynte tenkte vi at vi ville ha en lett tilnærming til det, og vi har hatt en del videokonsepter som minner programmene våre og med kjente underholdningsprofiler, men det som har vært positivt overraskende for oss er hvor engasjerte de unge brukerne er i tyngre politiske saker knyttet til blant annet økonomi og eldreomsorg , sier Kleppe til Kampanje.

Les også: Slår alarm hos de rødgrønne etter valgskred: - Han er den politiske TikTok-kongen

Dette er mediehusenes ti mest sette TikTok-klipp fra valgdekningenDo-debatt troner øverst, men TikTok-kongen lusker like bak

Medium Video Dato publisert Visninger
VG Do-debatt på Vg-duellen 10. august 385.000
TV 2 Simen Velle om woke-kulturen i Norge 2. september 325.000
TV 2 Seerne stiller spørsmål til partilederne 29. august 296.000
Nettavisen Bollestad om omsorgsyrket 17. august 272.000
Nettavisen  Simen Velle om ytringsfriheten   17. august 258.000
TV 2 Danser med Erna før debatten 6. august 219.000
Nettavisen Vedum ut mot Listhaug 17. august 215.000
VG  Ja eller nei til leksefri 17. august 212.000
Nettavisen Ola Svenneby ut mot AUF-leder 16. august 214.000
TV 2 Aleksander og Aslak tar valgomat 25. august 208.000

Vi har tatt for oss klipp som har en direkte tilknytning til lokalvalget i perioden 1. august til dags dato.

- Vi har klart å treffe en nerve

TV 2 har blant annet ryddet plass i partilederdebattene for spørsmål fra kanalens TikTok-følgerne, og svarene derfra er blant innholdet som legges ut på plattformen.- Vi ser at vi får mye igjen for å inkludere dem i sendingen. Vi har klart å treffe en nerve og er veldig fornøyd med resultatene så langt.Ifølge Kleppe er alt over 100.000 visninger «bra» på TikTok. Det aller mest sette klippet fra TV 2s valgdekning er et utdrag fra et intervju med Fpu-leder Simen Velle der han går hardt ut mot «woke-kulturen» i Norge. Det er i skrivende stund sett over 325.000 ganger.- Er det vanskeligere å gi brukerne en balansert dekning av valgkampen når det er enkeltklipp som får mange seere?- Jeg opplever ikke det. Det er ikke kun på TikTok ungdom får nyheter fra. Vi ser at de følger med og leser nettaviser, og vi opplever heller ikke at vi heller mer mot én side enn en annen.- Men er det et dilemma at det ikke kommer en motstemme i klippet med Velle, som man trolig ville ha tatt med i en artikkel?- Samlet sett er vi ganske nyanserte og Simen Velle representerer også en motstemme vi ikke har hørt så mye fra før det siste halve året, og det ser vi også engasjerer.

På TikTok:

Karen Anna Kleppe, redaksjonsleder i Hub2, har publisert flere videoer med valgstoff på TikTok.

- Åpenbart en utfordring

Jørgensen i VG forteller at han er fornøyd med hvordan deres første valgdekning på TikTok. Kontoen til VG har ifølge Jørgensen vokst med 130.000 følgere i løpet av året, i tillegg til at videoene frem til september ble vist 220 millioner ganger. Det er imidlertid stor forskjell på de mest og minst sette videoene på VGs konto.

- Er det en utfordring at noen klipp blir sett en god del mer enn andre?

- Jeg vil ikke si at det er en utfordring. Det er sånn TikTok fungerer. De kan være nådeløse, sier Jørgensen.

Han, i likhet med Kleppe i TV 2, mener 100.000 visninger er bra og forteller at VG har som mål å ha én video hver dag som får så mange visninger.

- Man kan ikke regne med å få noe gratis på TikTok, selv om du har 100.000 følgere. Men samtidig gir det muligheter til å nå ut med en liten konto.

- Jeg ser at det både er is- og chillispising i videoene. Er det viktig med underholdning?

- Det å fange oppmerksomheten tidlig er viktig. Det å ha et «hook» i videoen som får brukerne til å se mer. Humor eller andre sjokkerende elementer fungerer godt til dette, sier Jørgensen.

- Men har dere klart å engasjere unge til årets valgkamp da? 

- VG totalt sett ser ganske grei interesse blant unge til valget gjennom valgomater og sånn, men det er klart at det å engasjere unge til lokalvalg er utfordring generelt. Det er en åpenbar utfordring, sier Jørgensen.

NRK ikke på TikTok: - Ikke avhengig

NRK glimrer med sitt fravær på topplisten. Merethe Sveen-Åsegård, strategisk rådgiver for sosiale medier i NRK, forteller til Kampanje at de ikke er avhengig av TikTok for å løse oppdaget som allmennkringkaster.

- NRK lager massevis av god journalistikk rundt valget, og vi har spesielt fokus på annengangsvelgeren. Det handler om å forklare det som skjer, vise sammenheng og å sette ting i kontekst. For å hjelpe til med at folk forstår samfunnet, hverandre og kanskje til og med seg selv litt bedre, sier hun og fortsetter:

- For å forstå de unge og for å lage saker som engasjerer dem så må vi jo være der de er - sånn som Tiktok. Så i NRK har journalister egne telefoner som ikke er kobla opp mot NRK-systemet som de bruker for å følge med på Tiktok.

- Men klarer dere å nå de unge?

-  Absolutt. Det klarer vi uten TikTok, sier hun.

- Halvparten av alle tenåringer sier de bruker NRK.no og NRK TV ukentlig. Og halvparten av alle unge i 20-åra bruker NRK.no daglig. Så NRK har en god posisjon blant de unge vi må kjempe for å beholde og å styrke, legger hun til.

- Men det er veldig mange unge som bruker TikTok hver dag. Er det ikke viktig å være der da?

- Vi må huske at TikTok først og fremst er en plattform for underholdning og humor, ikke nyheter. Derfor trakk NRK nyhetstilbudet ut av TikTok fordi vi ikke ønsker å styrke nyhetsposisjonen til plattformen. NRK ønsker ikke at dette skal bli et viktig sted for folk å få med seg nyheter. 

Disse mediene har truffet best med valgstoff på TikTok: - Kan være nådeløse