Slår alarm hos de rødgrønne etter valgskred: - Han er den politiske TikTok-kongen

Kongen av skolevalget er også kongen av TikTok, mener leder av tankesmie.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist
Øyvind Hofsrud
Nafisa Zaheer Journalist

Stemmene er talt opp i årets skolevalg og de store vinnerne av valget ble den blåblå-siden med Høyre og Fremskrittspartiet (Frp) som største og nest største parti. Det partiet som imidlertid gjorde den aller skarpeste valgkampen var ungdomspartiet var Fremskrittspartiets Ungdom (Fpu). Partiet gikk frem hele 11,4 prosentpoeng fra skolevalget i 2019 og endte med en oppslutning på 19,5 prosent.

Leder av Fpu, Simen Velle, forteller at oppslutningen ikke bare er god på skolevalget, men blant unge for Frp og FpU generelt.

- Tallene viser at Frp gjør det bedre blant unge enn tidligere, og det er gledelig å se. Det synes jeg FpU delvis skal ta på sin kappe, sier Velle til Kampanje.

Magnus Marsdal, ansvarlig redaktør i den venstreorienterte tankesmien Manifest Media, tror høyresidens tilstedeværelse på TikTok, og også andre digitale flater, var en viktig faktor i årets skolevalg. Han viser blant annet til en reportasje fra Klassekampen hvor 16-åringer stemte på Frp i skolevalget fordi de har mest informasjon på TikTok.

- Det har blitt mer og mer tydelig over tid at det siver mye politikk gjennom TikTok. Der når du de unge, og som vi vet er det i ungdomsårene man er særlig påvirkelig og verdensbildet formes, sier Marsdal til Kampanje.

Han mener det er åpenbart at ungdomspartiet får til noe på den nye plattformen.

- Så er det vanskelig å si hvor viktig TikTok er, men det ser ut til at FpU får til noe. Lederen deres er den politiske TikTok-kongen og kongen av skolevalget. Og ingen har gått frem like mye som Fpu siden forrige lokalvalg, sier Marsdal.

Les også:  Vant skolevalget - nå får han gjennomgå for Thunberg-utsagn

At MDG er noen «Woke-vattnisser» er bildet ungdommene har når ingen kan si dem imot. Da har som MDG’er tapt allerede før skoledebatten har begynt Magnus Marsdal, leder av Manifest Media

- Må «score noen lolz»

Marsdal presenterte sin analyse i Nettavisen om hvilke faktorer han tror var viktig for at Frp gjorde det skarpt både i skolevalget, og hvorfor de gjør det så godt på TikTok i forhold til venstresiden. Han mener at første arbeidsoppgave er å ikke være kjedelig eller «typisk politiker», men at man må være et ærlig og engasjerende menneske.

- Jobb to er å være frempå, uredd, litt drøy kanskje og noen ganger kanskje litt useriøst. Det kan være viktig i sosiale medier og i skolegård-kulturen å «score noen lolz» på andres bekostning. Skolegården og sosiale medier er egnet for å henge ut andre, og på den måten høste «lolz», sier Marsdal og fortsetter:

Marsdal mener videre at TikTok er et medium som i seg selv gagner høyresiden.

 - TikTok fremmer det selvpromoterende individet, en type som oftere finnes på høyresiden. I tillegg skjuler TikTok-algoritmene folk som ser stusselige og fattige ut, har The Intercept avdekket, sier Marsdal.

Henger etter:

Marsdal mener AUF leder Astrid Willa Eide Hoem og statsminister Jonas Gahr Støre må sette i gang arbeidet digitalt. Foto: NTB.

- Alle alarmklokker på rødgrønn side burde ringe

Manifest Media-sjefen, Magnus Marsdal, mener videre at venstresiden er inne i en «selvforsterkende ond sirkel» ved å ikke være på mediet.

- Høyresiden kan fremstille seg selv uimotsagt, og også fremstille konkurrentene uimotsagt. At MDG er noen «Woke-vattnisser» er bildet ungdommene har når ingen kan si dem imot. Da har som MDG’er tapt allerede før skoledebatten har begynt, sier han.

Han mener imidlertid at dette ikke bare gjelder TikTok, men at det de rødgrønne ikke henger med på medierevolusjonen og at de taper den digitale offentligheten, og med det også den unge generasjonen og fremtiden.

- Alle alarmklokker på rødgrønn side burde ringe.

- Er det er selvmål av venstresiden å ikke være på TikTok?

- De har sovet i timen. De må komme seg på plattformene ungdommen er, og ikke vente på at ungdommene kommer til dem. Det er ikke sånn at ungdommene plutselig oppdager papiravisen. Den har de ikke hørt om.

Konge:

Simen Velle, FpU-leder og uoffisiell TikTok-konge, gjorde det skarpt med sitt parti i skolevalget. Foto: NTB.

- Blir møtt av en kollektiv «Tante Sofie»

 

FpU-leder Simen Velle forteller til Kampanje at han strekker seg til å være delvis enig i Marsdals analyse.

- Det han sier om at venstresiden ikke har tatt innover seg at det er viktig å være på sosiale medier, det er jeg enig i, sier Velle.

Han er imidlertid ikke enig i at ungdomspartiet kun snakker om seg selv og ikke fellesskapet.

- Da må han se hva vi faktisk har lagt ut. Mine TikTok’er handler om samfunnet, og hvordan man kan skape et bedre samfunn ved å være litt mer selvstendig. Jeg synes det er en veldig grunn analyse av det vi har som en kompleks strategi. Jeg synes det er litt tåpelig å sause dette sammen noen timer etter valget. Jeg har ikke snakket om meg selv eller individualisme i noen TikTok-er, men hvordan man kan bli mindre avhengig av staten. Jeg synes avsender bommer.

Marsdal tror på sin side at FpU har truffet på noe av det politiske innholdet på sine digitale kanaler.

- Eksempelvis tror jeg klimasaken ofte kan føles som at de unge blir møtt av en kollektiv «Tante Sofie» som står med en stor pekefinger. At både staten, NRK, rektor og lærere peker. Det kan man sikkert bli trassig av. Der har FpU kanskje fått tak i noen, sier Marsdal.

Les også:  Tar selvkritikk: - Både form, formidling og timing ble gal

Man skal være forsiktig med å si at TikTok er den eneste grunnen til at FrP og Høyre gjorde det så bra i år, men det har helt klart vært en veldig viktig brikke i puslespillet, Celine Gran, daglig leder i Pressure

- I en egen klasse

Professor i politisk kommunikasjon, Bente Kalsnes, forteller at TikTok, sammen med Snapchat og Instagram er de viktigste kanalene for å nå unge.

Hun tror at årsaken til at ungdomspartiene til Høyre og Frp får flest visninger på sine videoer kan ha en sammenheng med at de har satset mer på TikTok, sammenlignet med andre ungdomspartier. 

- Men det handler primært også om sakene. Nedgangen vi ser hos de rødgrønne partiene handler ikke om hvilke plattformer som er viktige, men hvilke saker velgerne forbinder med de ulike partiene. Hvis de unge ikke opplever at venstresiden har de «riktige» løsningene eller er opptatt av de «riktige» sakene så vil de ikke få de unge stemmene, sier hun.

Hun mener likevel at TikTok er en spesiell kanal i og med at det har kommet advarsler mot at politikere skal bruke det på grunn av sikkerhetspolitiske vurderinger.

- Det er litt komplisert at den plattformen som ungdommer bruker mest, er plattformen politikerne blir advart mot å bruke, sier hun. 

Celine Gran, administrerende direktør i PR-byrået Pressure, mener Velle er i en egen klasse på TikTok. Hun mener Velle er den som har mestret historiefortelling best, og at det har vært avgjørende for årets skolevalg, med bakteppet som har ligget til valgkampen.

Hun peker likevel på at FpU tradisjonelt sett har gjort det godt i skolevalg, også for TikToks tid.

- Man skal derfor være forsiktig med å si at TikTok er den eneste grunnen til at FrP og Høyre gjorde det så bra i år, men det har helt klart vært en veldig viktig brikke i puslespillet, sier Gran.

Pressure-sjefen mener «ytringsfrihet og anti-woke har vært en stor del av valgkampen på TikTok».

- Kanalens algoritmer legger til rette for at slikt innhold får stor spredning og høy rekkevidde. Det samme gjelder spisse formuleringer, sier hun.

Professor:

Professor i politisk kommunikasjon, Bente Kalsnes, tror høyresiden treffer med sakene de prater om på digitale flater.

- Tar det som et kompliment

Simon Velle tror at Fpu treffer godt fordi de svarer direkte på spørsmål som publikum ønsker svar på.

- Jeg tror at politikerne de siste årene har vært mindre og mindre i takt med befolkningen. I partilederdebatter for eksempel så svarer de ikke på spørsmålene folk faktisk stiller, men snakker kun om eget budskap. Det at noen velger å svare på spørsmål, det tror jeg er viktig, sier han.

FpU har drevet valgkampen på problemer som folket selv faktisk opplever som viktig, og ikke det politikere tror er viktig, mener jeg har vært lurt, og det tror jeg er en faktor som har gjort at vi har vunnet denne valgkampen, fortsetter Velle.

Han forteller videre at han føler at de når frem med de politiske budskapene, tross TikToks format.

- Man ser at de korte videoene er mer populære, det er de. Men jeg har også lagt ut videoer på opptil fem minutter som også går veldig bra, så jeg legger ut litt av begge deler. Ungdommene liker at folk snakker enkelt i et språk de forstår. Og at politikere ikke svarer på spørsmål, det tror jeg gjør mange irriterte. 

- Du har blitt omtalt som TikTok-kongen politisk. Hva tenker du om å ha den tittelen? 

- Hehe. Det velger jeg å ta som en kompliment, svarer Velle.

Slår alarm hos de rødgrønne etter valgskred: - Han er den politiske TikTok-kongen