Nærmer seg 100 Google-ansatte i Norge: - Vi har blitt betydelig flere

ARENDAL (Kampanje): Men oppbemanningen koster for Google-sjefen. Underskuddet endte i fjor på 23 millioner kroner.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

De siste par årene har det handlet mye om persovern, hatprat og skatteprosenter, men denne sommeren er det kunstig intelligens som har vært det altoppslukende for Google Norge-sjefen Tine Austvoll Jensen.  Nylig lanserte Google sin nye språkmodell Bard i Norge. Tjenesten, som er Googles svar på ChatGPT, bruker kunstig intelligens til å generere tekst slik at brukerne kan be om hjelp til å ferdigstille presentasjoner, svare på spørsmål, lage sammendrag samt skrive og fullføre tekster bare for å nevne noe.

- Hvordan har lanseringen vært?

- Så langt har det gått bra, men så har jo Bard vært ute i andre markeder i en del måneder allerede. Men vi er i en veldig tidlig fase, sier Austvoll Jensen til Kampanje.

- Har du brukt det selv?  

- Ja, jeg har brukt det selv i sommer til å lage en presentasjon jeg holdt for en elevorganisasjon på Utøya. Jeg hadde skriptet mitt, men litt dårlig tid til å lage presentasjonen så da tenkte jeg nå prøver jeg det også fikk jeg ut en fiks ferdig presentasjon, sier Austvoll Jensen.

Kunstig intelligens er den nyeste satsingen til Google-eieren Alphabet, men det er ikke bare kunstig intelligens det satses på i Alphabet. Selskapet, med en markedsverdi på nesten 1.800 milliarder dollar, har også ekspandert inn det nye og raskt voksende skymarkedet med Google Cloud i tillegg til sin store tilstedeværelse i annonsemarkedet med produkter som Youtube, søk og programmatisk. Tidligere i sommer kunne Google vise til en vekst i de totale annonseinntektene på snaue to milliarder dollar, til 58,1 milliarder dollar.

Les også:  Google-sjefen knuser gutta på inntektstoppen: - Vi ønsker å være konkurransedyktige på lønn

- Alle skal se en verdi

Google-sjefen er i Arendalsuka når Kampanje møter henne. Der har hun vært med i flere teknologidebatter om nettopp kunstig intelligens som var en av de store snakkisene under Arendalsuka. I debattene som utspilte seg på de mange hundre scenene på Sørlandet under Arendalsuka var det både tilhengere og skeptikere som diskuterte den nye teknologien som har bredt seg i rekordfart.

- En kan dra en parallell til søk der vi i dag har et åpent økosystem med mange aktører inne, det være seg kreatører og publisister eller bedrifter som annonserer. Men alle skal se en verdi av å være en del av det økosystemet og alle skal kunne bestemme om de vil være en del av det økosystemet eller ikke, sier Google-sjefen.

Hun henter opp et eksempel fra mediebransjen for å vise hvordan Googles søketeknologi kan skape verdi for mediehusene og nettavisene. Samlet så sender Google av gårde 24 milliarder klikk til mediehusene hver måned. 

- Det er det samme prinsippet vi har med oss inn i de andre plattformene og produktene vi har. Men når det kommer til Bard så er det vanskelig å si i dag hvordan dette blir. Bard er ikke søk. Det er et verktøy du kan bruke for å være mer produktiv eller mer kreativ og der har vi en åpen dialog med flere mediehus internasjonalt, sier Austvoll Jensen.

I dag så gjennomføres det flere milliarder av søk hos Google hver dag og hele 15 prosent av de daglige søkene vi gjør er helt nye som aldri har vært skrevet inn i søkefeltet før og der har utviklingen ligget i alle år.

- De fleste gjør et Google-søk daglig, men kommer de fleste av oss til å bruke kunstig intelligens som Bard daglig?  

- Jeg tror bedrifter og ansatte i bedriftene kommer til å bruke ulike applikasjoner og språkmodeller knyttet til kunstig intelligens til produktitivitetsforbedringer, automatiseringer og til å utvikle og selge nye produkter og tjenester. Men om det blir daglig er vanskelig å si nå. Vi er i en tidlig fase, sier Google-sjefen.

Mye på scenen:

Google-sjefen i Norge, Tine Austvoll Jensen, deltok i flere debatter om kunstig intelligens. Her på et arrangement i regi av TietoEvery. Foto: Eivor Eriksen.

- Kan revolusjonere markedsføringsbransjen

Tine Austvoll Jensen hadde vært toppsjef i norsk mediebransje i mange år og har i løpet av karrieren vært innom både Viaplay, Schibsted og TVNorge-eieren Discovery der hun også var toppsjef i mange år før hun tok jobben som norgessjef i Google. Hun utelukker imidlertid ikke at noen jobber vil ble helt bort med utbredelsen av kunstig intelligens.

 - Men så vil det også være nye jobber som kommer til som vi ikke vet om eller kjenner til i dag. Vi visste heller ikke at vi trengte flyverter og flyplasser før vi visste om flyet, sier hun.

Flere har imidlertid vært bekymret for jobbene sine som en følge av utbredelsen av kunstig intelligens og en av dem har vært Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening etter at Aftenposten publiserte et debattinnlegg oversatt fra dansk ved hjelp av kunstig intelligens. Også i reklame- og markedsføringsbransjen er det dem som er blitt bekymret ettersom det allerede i dag produseres det allerede tekster til bruk i innholdsmarkedsføring ved hjelp av kunstig intelligens.  

- Jeg tror vi må se litt overordnet på det. Du kan sammenligne kunstig intelligens med en gaffel: Du kan bruke den til noe bra når du spiser, men du kan også stikke noen i armen eller i øyet med den. For oss i Google handler det om å bevege oss modig fremover og benytte de mulighetene som ligger der for å gjøre informasjon tilgjengelig, men samtidig gjøre det på en ansvarlig måte der vi hele tiden har øye på risikoen, sier hun og legger til:

- Kunstig intelligens kan revolusjonere markedsføringsbransjen. Det tror jeg.

Rundt 100 Google-ansatte i Norge

Men i Google Norge blir det flere og ikke færre jobber. Selskapet har i løpet av et par år økt bemanningen med et tyvetallspersoner.

- Vi har blitt betydelig flere og er i dag rundt 100 mennesker, sier Austvoll Jensen.

Tidligere i sommer kunne Kampanje rapportere om det norske Meta-selskapet som la ned sitt salgsskontor i Norge og kvittet seg både med daglig leder Rune Paulseth og flere av selger. Google på sin side ruster opp. Det kommer også frem i selskapets årsrapport der den norske virksomheten gikk med 23 millioner kroner i underskudd.

- Tallene for 2022 er preget av oppbemanningen vi har gjort i Google. det bidrar til et lavere resultat. Det er den primære forklaringen,

- Er det et mål at Google Norge skal tjene penger?

- Vi følger en modell og det er ikke noe mål for oss å endre på den. På grunn av den signifikante oppbemanningen så ser det ut som det gjør i 2022, sier Austvoll Jensen. 

- Hva slags folk er det Google ansetter i dag?  

- Det er en veldig interessant bredde av folk som kommer til Google og vi har i dag et miljø med stor bredde kompetansemessig. Det er alt fra rådgivende salgsstillinger til ren markedsføring, utviklerteam, designere og mange nye innenfor Cloud, sier Google-sjefen.

 

- Positiv kraft:

Tine Austvoll tror kunstig intelligens kan være en positiv utviklingskraft innenfor både helse og klima. - Fremstilling av vaksiner og detektering av kreft er bare noen av områdene, sier hun. Foto: Eivor Eriksen.

Våpenkappløp blant Big Tech-selskapene

Det pågår i dag en heftig kamp mellom de globale teknologigantene om utviklingen av kunstig intelligens og både Microsoft, Google og Meta har meldt seg på i våpenkappløpet om å utvikle best og raskest. Her er Googles løsning «Bard» en konkurrent til Chat GPT, men der Bard er utviklet internt hos Alphabet, har Microsoft på sin side investert tungt i Open AI, og en avtale med KI-selskapet gjør at Chat GPT er innlemmet i Microsofts søkemotor Bing.

- Hva tenker du om den plattformkrigen der?

- Jeg har nå jeg vært 2,5 år i Google og fått lov å jobbe tett med bedrifter i den digitale transformasjonen. Men jeg trodde ikke da at kunstig intelligens skulle bli så omfattende som det er allerede i 2025. Så tenker jeg ikke så mye på det racet, men mer på hvor mye utrolig spennende som vil komme og ikke bare fra de fem store big tech-selskapene. Jeg tror det vil komme fantastiske innovasjoner også fra mange norske bedrifter og oppstartselskaper, sier hun.

- Er det ingen risiko her?

- Alt må skje på en ansvarlig måte. Kunstig intelligens kommer med utfordringer og risiko og da må vi også se denne dualiteten og finne de gode etiske retningslinjene. Men kunstig intelligens vil påvirke samfunnet vårt og jobbene til mange av oss. Det er det ingen tvil om, sier hun.

- Hvordan kan vi i fremtiden stole på at det vi leser og det vi ser er sant?

- Jeg tenker det er en kjempeviktig diskusjon. Noe av det som kan være utfordringene og de potensielle truslene her, hvis man ikke agerer ansvarlig, ligger innenfor desinformasjon og fake news. Da er det viktig å ha gode profesjonsetiske retningslinjer og tro på at vi kan ligge i forkant, sier Google-sjefen.

 

Her kan du se regnskapstallene til Google Norge for 2022. Alle tall i MNOK. Større underskudd i Google Norge

Google Norge 2022 2021 Endring i %
Omsetning 345,0 269,6 + 28
Driftsresultat - 23,0 - 10,4 -
Resultat før skatt - 22,4 - 11,0 -

 

Nærmer seg 100 Google-ansatte i Norge: - Vi har blitt betydelig flere