Modern Times Group (MTG), Bonnier og Nordic Capital har lagt inn bud på den Telenor-eide tv-distributøren Canal Digital, melder svenske Resumé.

Prisen ventes å bli mellom fire og fem milliarder svenske kroner, som tilsvarer mellom 3,2 milliarder og 4,2 milliarder norske kroner.

Skulle den svenske mediegiganten og innholdsleverandøren Bonnier sikre seg norskeide Canal Digital, vil mediekonsernet for første gang kontrollere et tv-distribusjonsselskap. I dag eier Bonnier blant annet TV4-konsernet, som er en betydelig aktør innen kommersiell riks- og lokal-tv i Sverige og som er majoritetseier i betal-tv-kanalen Canal+. I høst lanserer konsernet en ny norsk fri-kanal, Canal 9. Canal Digital-eier Telenor er også inne på eiersiden i eierselskapet til Canal+, så båndene mellom toppledelsen i Telenor og Bonnier/TV4 er allerede tette.

Les også: - Canal Digital er til salgs

MTG, som eier blant annet betal-tv-distributøren Viasat og de kommersielle kanalene TV3 og Viasat 4, er heller ingen miniputt i denne budkampen. Det svenske mediekonsernet kan smelte sammen Viasat og Canal Digital til en nordisk distributørgigant med to millioner husholdninger i porteføljen.

Det sier seg selv: Kampen om Canal Digital blir en thriller.

- Dette blir en meget spennende prosess, under forutsetning av at det er korrekt det som Resume skriver. Parabol/satellitt står for rundt 30 prosent av tv-abonnementene i Norge og Telenor har enorm makt i dette markedet. Det er klart at dette er en spennende sak, ikke minst for tv-bransjen. Og skulle til eksempel MTG/Viasat kjøpe Canal Digital, så vil de sitte med hele parabolmarkedet i Norge. Fra før av eier de jo Viasat, så her kan det bli en meget stor aktør. Det gjenstår å se hvem som blir vinneren, sier kommunikasjonsrådgiver Lasse Gimnes i GimCom til Kampanje.

Uten fotball i 2013?
Gimnes har i flere år jobbet tett på aktørene i det skandinaviske mediemarkedet. Han tror nyheten om at MTG og Bonnier har lagt inn bud på Canal Digital vil bli diskutert av mange aktører i det skandinaviske tv- og distribusjonsmarkedet i dag.

Eksklusive innholdsrettigheter, særlig fotball, er blitt stadig viktigere for tv-konsernene og tv-distributørene i kampen om kundene. Gimnes tror budkampen om Canal Digital også vil bli fulgt tett av fotballsportens maktelite.

- Jeg tenker man også er spent i Fotball-Norge. Hvis Viasat/MTG skulle kjøpe Canal Digital – og et sammensmeltet Viasat/Canal Digital forblir uten Canal+ – ja, da vil rundt 30 prosent av Norges befolkning ikke kunne se det beste av norsk fotball fra og med 2013. Det blir det nok fart i Fotball-Norge hvis dette blir utfallet. Og hvis Bonnier/TV4 skulle kjøpe Canal Digital, da vil Nordens største medieaktør også få et sterkt distribusjonsben. Her kan det bli mange interessante problemstillinger, sier Gimnes.

Baksaas varslet endringer
Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor understreket overfor Kampanje i vinter at han tror det må endringer til i det nordiske tv-markedet.

- Strukturene i tv-markedet i Norden har vært uendret en stund. Da er det ikke rart at det må forandringer til, og at de forskjellige eierne enten ønsker å løse opp strukturene eller å skru sammen andre relasjoner, sa Baksaas til Kampanje i begynnelsen av februar.

Utspillet kom etter at Kampanje hadde skrevet en rekke artikler om at Telenor ville trekke A-pressen ut av TV 2 for å rydde plass for partneren Bonnier. Dette skulle være en del av et større spill for å skape en nordisk tv-gigant bestående av de nordiske kommersielle tv-kanalene.

Les mer: Jakter på nordisk tv-gull

Les mer: Svensk tv-raid i Norge

- Scherman ville kjøpe Canal Digital
I vår forhandlet Bonnier med Telenor om å få kjøpe seg inn i Canal Digital, skriver Resumé. Forsøket var et ledd i TV4-sjef Jan Schermans plan om å skape en nordisk tv-kjempe og sikre seg norske TV 2. Telenor eier indirekte TV 2 via A-Pressen. Bonnier sikret seg Canal+ i 2008 og solgte 35 prosent av morselskapet C More til Telenor. Bonnier og Telenor spiller godt sammen, blant annet innen betal-tv og i kampen om sportsrettigheter. TV 2 snappet rettighetene til Premier League i fjor, noe som var et tungt tap for Bonnier/Telenor-eide Canal+. I juni slo Canal+ sterkt tilbake da betal-tv-kanalen sikret seg rettighetene til norsk toppfotball, før dagens rettighetshaver TV 2 rakk å snu seg rundt.

Men forhandlingene mellom Bonnier og Telenor om Canal Digital sprakk, ifølge Resumé. Telenor ga banken J P Morgan oppdraget med å selge Canal ­Digital. I forrige uke skal flere aktører ha lagt inn sine bud.

Ifølge Resumés kilder kjemper minst tre aktører om Canal Digital: Bonnier, MTG og Nordic Capital. Enda et risikokapitalselskap kan melde seg inn i budkampens sluttspurt.

Kjøpte Canal+ i 2003
Risikokapitalselskapet Nordic Capital kjøpte i 2003 den nordiske delen av Canal+ sammen med Baker Capital. De skapte så C More som to år senere ble solgt til det amerikanske mediekonsernet SBS, som videresolgte til Bonnier 2008. Nå bekrefter informasjonsdirektør Mikael Widell i Nordic Capital budet på Canal Digital:

- Vi har ingenting som vi kan slå sammen Canal Digital med. Vår forretningsidé er å foredle og bygge, sier han.

Verken MTG eller Bonnier ønsker å bekrefte eller avkrefte at de har lagt inn bud på Canal Digital.