PREMIUM

Uten støtte fra milliardærer eller fagforeninger satser MDG på frivillighet, flyers og fysiske møter. Vi ser Maia Hollender, Ingrid Liland, Ivar Arnesen, Tilly Green, Mira Foss og Margit Martinsen Bye utenfor MDGs valgkampsentral i Oslo.
Flyers og frivillighet: Uten støtte fra milliardærer eller fagforeninger satser MDG på frivillighet, flyers og fysiske møter. Vi ser Maia Hollender, Ingrid Liland, Ivar Arnesen, Tilly Green, Mira Foss og Margit Martinsen Bye utenfor MDGs valgkampsentral i Oslo.

MDG bytter ut tech-giganter med aviser i valgkampen: - Gir ikke penger til Mark og Elon

Samtidig lanserer miljøpartiet en «kaffelattestrategi» som MDG håper kan vippe dem over sperregrensen.  

Publisert Sist oppdatert

- MDG er det eneste partiet på Stortinget som ikke får millioner fra fagforeningene på venstresiden eller milliardærer på høyresiden i dette valget, sier kommunikasjonssjef i Miljøpartiet de Grønne (MDG), Nils Mørk til Kampanje.

Derfor beskriver partiet seg selv som «Norges fattigste parti».

- Da må man være kreativ og tenke annerledes, slår nestleder i partiet, Ingrid Liland, fast.

MDG har trykt opp aviser som de frivillige i partiet deler ut.
Papiraviser: MDG har trykt opp papiraviser som de frivillige i partiet deler ut.

Derfor gjennomfører MDG årets valgkamp på gamlemåten: De drar ut og møter folk. Og partiet har trykt opp aviser. Som de frivillige i partiet selv leverer hjemme hos folk.

- Vi tror at om vi skal få til gode, positive endringer, må vi møte folk fysisk, sier Liland.

Vil du få siste nytt fra medie- og kommunikasjonsbransjen? Last ned Kampanje-appen og få nyhetsvarsler rett på mobilen.

- Drar på husbesøk

 - Der andre partier bruker millioner på reklameplakater på T-bane og buss, og på digitale annonser i sosiale medier, prioriterer vi heller nære menneskemøter, legger Mørk til.

MDGs over 600 frivillige i Oslo, og over 2500 frivillige i hele landet er derfor i sving for å levere aviser og snakke med potensielle velgere.

Valgkampsjef i Oslo, Mira Foss, har brodert inn MDGs slagord «Det er mulig» i skjørtet sitt.
Slagord: Valgkampsjef i Oslo, Mira Foss, har brodert inn MDGs slagord «Det er mulig» i skjørtet sitt.

- Vi drar på husbesøk for å snakke med velgere, blir gjerne invitert inn på en kaffe i samme slengen, putter flyers i folks postkasser og oppsøker folk i parker og bybildet for å prate om politikk, sier Liland.

Fremgangsmåten har MDG gitt navnet «kaffelattestrategi».

- Denne kaffelattestrategien handler om å møte velgere over en kaffe.

Strategiens navn er en litt spøkefull referanse til Senterpartiets «kaffekopp-strategi».

- Vi vurderte å kalle den «cortado-strategien». Men kaffelatte er jo like populært over hele landet nå, sier Mørk.

Dropper annonsering på sosiale medier

Håpet med denne strategien er at disse menneskemøtene skal sende MDG over den magiske sperregrensen på fire prosent.

Partiet kom nær ved forrige stortingsvalg i 2021, med et resultat på 3,94 prosent.

- Men menneskemøter og aviser, er ikke det litt retro eller til og med gammeldags?

- Vi håper jo at dette er moderne og den nye måten å drive valgkamp på. Det å koble av er den nye luksusen.

Margit Martinsen Bye, Maia Hollender, Ingrid Liland, Ivar Arnesen, Tilly Green og Mira Foss holder frem MDG-aviser og plakater.
Aviser og plakater: Margit Martinsen Bye, Maia Hollender, Ingrid Liland, Ivar Arnesen, Tilly Green og Mira Foss holder frem MDG-aviser og plakater.

- Hvordan skal dere drive en bærekraftig valgkamp?

- Det meste av utstyret vi bruker i valgkampen enten gitt til partiet eller lånt. Og MDG Oslo annonserer ikke på sosiale medier så vi gir ikke penger til Mark Zuckerberg eller til Elon Musk, sier Liland. 

- MDG er til stede på sosiale medier, men vi bruker sosiale medier mest som et mobiliseringsverktøy. Vi vet at når valgkampen begynner å dra seg til, så kommer de store partiene til å kjøpe all plass og kjøpe hele ordskiftet i sosiale medier. Heller enn å pøse inn penger til tech-gigantene og å gjøre milliardærer enda rikere, bruker vi penger på direkte kontakt med folk, sier Mørk.

 Vært hos «Gutta»

I tillegg har partiet det Mørk beskriver som «et lite grønt nettverk av byråer», som blant annet består av Helle Melle, Smuss og det svenske byrået Reform Society.

Og i likhet med blant annet Jonas Gahr Støre (Ap), Erna Solberg (H) og Guri Melby (V) har også MDG blitt invitert til debatt hos «Gutta».

En invitasjon leder i MDG, Arild Hermstad, leder i Oslo MDG, Margit Martinsen Bye og listetopp i Vestland Frøya Sjursæter, takket ja til, og torsdag forrige uke debatterte MDG-politikerne blant annet Pride-flagging. 

- Jeg opplevde debatten hos «Gutta» som veldig ryddig og mye mer ryddig og ordentlig enn jeg hadde sett for meg, sier Bye.

- Og «Gutta» er en gjeng som tross alt har lyktes med å gjøre politikk interessant for en gruppe som har vært litt vanskelig å nå, avslutter Liland.

Powered by Labrador CMS