Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
I tillegg til flere viktige prinsippsaker om content marketing, behandlet Pressens faglige utvalg (PFU) i dag også en klage på den omstridte «klikkmaskinen» Buzzit. Det er generalsekretær Kjersti Løken Stavrum som har brukt den såkalte initiativretten til å klage inn Buzzit for det hun mener er brudd på tre punkter i Vær Varsom-plakaten i saken «12 personer deler sine skrekk-sex-historier».
- Saken er sakset fra det engelskspråklige nettstedet thoughtcatalog.com, hvor pseudonymet Sophie Martin forteller om de mest forstyrrende sexhistoriene til 33 anonymiserte venner. Buzzit har redigert antall historier ned til 12, men presenterer dette helt uten forbehold som en sann historie, sa generalsekretæren til Aftenposten i oktober.
Hun mener også det er kritikkverdig at de angivelig sanne sexhistoriene er illustrert med bilder av virkelige personer som ikke har noe med historiene å gjøre, blant annet den amerikanske talkshow-verten Jimmy Fallon.
- Journalistikk med ulik funksjon
Buzzit skriver i sitt tilsvar at de mener PFU her må tolke de presseetiske retningslinjene i lys av at Buzzit er et underholdningsnettsted, og at folk leser artiklene deres med det i bakhodet. Buzzit mener klagebehandlingen derfor koker ned til «å avgjøre om det er presseetisk akseptabelt ‘å hente materiale fra andre kilder enn anerkjente redaktørstyrte medier’».
PFU konkluderte på dagens møte med at medier må kunne lage sitatsaker som dette, uten at det stilles samme krav til kontroll av opplysninger som når man lager egne artikler. Utvalget peker på at journalistikken har ulike funksjoner, og at presseetikken, selv om den også gjelder for underholdningsnettsteder, må vurderes i lys av hvilken funksjon den aktuelle journalistikken har.
PFU merker seg også at Buzzit har rettet opp den konstaterende setningen om at historiene er sanne, og at det er lenket til den originale saken tidlig i artikkelen. Buzzit har derfor ikke brutt god presseskikk, mener PFU.
- Ravende useriøse kilder
Ikke alle PFU-medlemmer var imidlertid like overbevist om at det var riktig å frikjenne Buzzit. Vi Menn-redaktør Alexander Øystå pekte på at man må kreve mer av redaktørstyrte medier som Nordlys-eide Buzzit enn av andre underholdningsnettsteder.
- Hvor langt kan man gå i å klippe og lime når det gjelder å sitere fra ravende useriøse kilder når man er et redaktørstyrt medium? Jeg er usikker på om jeg er enig i at det er så klart at Buzzit ikke har brutt god presseskikk. Jeg synes det er problematisk, sier han.
Øystå peker også på at Buzzit både har seriøs journalistikk og mer useriøse saker.
- Da er det veldig vanskelig for publikum å orientere seg. Når det ene er bare sammensauset vås fra ende til annen, og det neste er en seriøs artikkel og noe de har undersøkt på egen hånd.
Fant ikke «knaggen»
PFU-leder Alf Bjarne Johnsen er heller ikke begeistret for Buzzits journalistikk.
- Hva er dette? Det er i hvert fall så langt fra journalistikken slik vi kjenner den som det går an å komme, sier Johnsen.
Han lette likevel etter en «knagg» å henge en eventuell fellelse på.
- Hvis dette passerer utvalgets bord med at dette ikke er brudd, og helt innenfor god presseskikk, så blir det litt galt, mente han.
Han tok tak i bildene, som er det eneste Buzzit har tilført artikkelen utover å oversette den.
- Jeg klarer ikke helt å finne knaggen, sa Henrik Syse.
- Her ser vi etter en måte å felle på. Det blir i min bok feil, sa Øyvind Brigg i TV 2.
Konklusjonen til PFU ble «etter en samlet vurdering» at Buzzit ikke har brutt god presseskikk med artikkelen.