Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
Nordmenn er i ferd med å ta steget over til digital radiolytting for alvor, og i fjor ble det solgt 511.000 digitale DAB-radioer her til lands. Det kom frem under Elektronikkbransjens årlige presentasjon av salgstallene for elektronikk tirsdag formiddag. Salgsveksten er på hele 140 prosent fra 2012 til 2013.
- Det har vært en enorm vekst, og vi tror en stor del av årsaken er at det har kommet kanaler som kun er tilgjengelig på DAB. P1+ har fått en stor lytterbase, noe som kanskje også har overrasket NRK, og P13 har fått mye oppmerksomhet som den voksne rockekanalen. Innhold driver DAB-salget, sier kommunikasjonssjef i Stiftelsen Elektronikkbransjen, Marte Ottemo, til Kampanje.
Salget av DAB-radioer har vokst jevnt og trutt de siste årene. I 2010 ble det solgt 81.000 DAB-radioer, i 2011 134.000, og i 2012 var tallet steget til 220.000 enheter. I fjor ble antallet altså mer enn doblet, og det var særlig lanseringen av NRK-kanalen P1+, som kun er tilgjengelig digitalt, som fikk mange til å gå til anskaffelse av DAB-radio til jul. Elektronikkbransjen har foreløpig ingen prognose for DAB-salget i 2014.
- Men vi tror det kommer til å fortsette å vokse. Det er veldig godt på vei for å oppfylle kravene som stilles for slukking i 2017, sier Ottemo.
Ti prosent unna mål for slukking
Salgsveksten er godt nytt for selskapet Digitalradio Norge, som er eid av NRK og P4, og har som formål å sikre en smidig overgang til digital radio.
- Salget er overveldende bra, og det er veldig gledelig å se at det har vokst så mye. Dette er mer enn vi hadde turt å håpe på. I år selges det flere DAB-radioer enn analoge radioer, og det er en utvikling vi er veldig glade for å se. Det betyr at mange ønsker innholdet i de digitale radiosendingene, og at folk har fått ørene opp for at det faktisk er mer innhold der, sammenlignet med de analoge sendingene, sier kommunikasjonssjef Mari Hagerup i Digitalradio Norge til Kampanje.
Det analoge FM-nettet skal etter planen slukkes i 2017, forutsatt at noen kriterier er oppfylt. Blant annet må minst halvparten av radiolytterne daglig lytte helt eller delvis til digital radio innen 1. januar 2015. Hvis kriteriene ikke er innfridd, utsettes slukkingen til 2019. Ifølge Digitalradio Norges siste måling, benytter nå 40 prosent av radiolytterne DAB-tilbudet daglig. Denne andelen må altså stige med ti prosent i løpet av året, hvis slukkingen skal finne sted allerede i 2017.
- I 2013 gikk vi fra 31 til 40 prosent, og da ble det lansert én ny, digital radiokanal. I år er det lansert to nye, så vi håper og tror at det skal trekke flere lyttere over, sier Hagerup.
- Bilbransjen har tatt grep
Bilbransjen har lenge forsinket digitaliseringen, siden mange bilradioer inntil nylig har vært analoge. Dette er imidlertid i ferd med å endre seg. Salget av digitale bilradioer øke med 200 prosent fra 2012 til 2013, fra 40.000 til 120.000. Over halvparten av bilradioene som ble solgt i fjor, støttet DAB-formatet, viser tallene til Elektronikkbransjen.
- Bilbransjen har nå tatt grep for å sørge for DAB i bil. Vi sitter sammen med Digitalradio Norge, Medietilsynet og bilbransjen og skal ha et møte i neste uke for å snakke om hvordan vi kan få dette til å bli enda bedre. De aller fleste bilprodusentene tilbyr nå DAB, sier Ottemo til Kampanje.
Fortsatt er imidlertid hele fire av ti radioer som selges her til lands analoge, til tross for at disse altså kan bli ubrukelige allerede i 2017.
- Men det er av absolutt alle radiomottakere, også hifi-komponenter hvor man ikke alltid skal bruke radioen. Hvis du ser på de klassiske radioene, har rundt 80 prosent DAB, sier Ottemo.