Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
Navn: Guri Wormdahl
Alder: 49
Stilling: Ansvarlig for informasjon og myndighetskontakt i Norges Pelsdyralslag
Aktuell fordi: Forsvarer pelsdyrnæringen i tykt og tynt. NRK sendte nylig den kritiske dokumentaren «Pels». Noen dager etter kom rapporten som går inn for fortsatt pelsdyrhold i Norge. På nyåret skal Stortinget ta stilling til om næringen skal avvikles.
Mitt beste juleminne:
- Jeg elsker jul, og er det noe jeg er skikkelig sur for, er det at jeg ikke har fått nyte førjulstiden i år, fordi det har vært altfor mye jobbing. Jeg har ikke noe spesielt juleminne som er det beste, men både advent, og ikke minst første juledag, hvor hele storfamilien spiser brunsj, er det beste jeg vet med jul.
- Hva spiser og drikker du julaften?
- Vi spiser ribbe, medisterpølser, sosisser og medisterkaker med svisker i, og drikker øl og akevitt til.
- Har du navnet på en god bok og en fengende tv-serie som vi andre også kan nyte i romjulen?
- Jeg vil anbefale alle politikere å lese NOU-en til pelsdyrutvalget. Ikke fordi det er så utrolig trivelig, men fordi jeg tror de kommer til å trenge den på nyåret. Jeg skal i hvert fall lese den skikkelig. Når det gjelder tv-serier, er jeg ikke så veldig opptatt av det, men jeg ble nylig ferdig med «Solsidan», og blir alltid litt fortvilet når jeg er ferdig med en bra serie. Jeg elsker «The Office» og sånn fæl komikk, og er veldig glad i «Klovn». Det er ikke så bra, men for meg er det bra.
- Hvis du skal oppsummere medie- og kommunikasjonsåret 2014 med et ord eller en setning, hva sier du da?
- Slitsomt. For min egen del. Ellers vet jeg ikke helt hva som er i ferd med å skje, men jeg synes det er i ferd med å dukke opp noen høye stemmer som jeg ikke er sikker skal ha så mye plass som de får. Det er vel ikke nytt at den som skriker høyest får mest plass, men jeg vet ikke om det er plass nok til kunnskap i vår mediehverdag. Jeg har en teori: Jeg tror at vi i vårt samfunn kan så mye og er så høyt utdannet, at vi tror vi kan mer enn vi faktisk gjør og forstår ting som vi ikke egentlig har nok kunnskap om. Beslutningstakere og politikere blir også styrt av dette, det blir en slags suggesjon. Jeg har merket det veldig godt i saken vi holder på med. Folk er modige, i den forstand at de er nettroll, men det er mye feighet i det offentlige rom.
- Hvem bør få prisen for «beste PR-stunt» og «verste PR-stunt» i 2014?
- Jeg tror årets beste eksempel på kampanjejournalistikk kommer fra NRK. Jeg opplever hver gang vi har befatning med dem, at de vet hva de vil før de begynner å jobbe, istedenfor å være opptatt av å få frem det som er riktig og nyansene i saken. Dessuten har de så mange sendeflater at de spiller good cop, bad cop hele tida – den ene stryker deg og den andre kliner til deg. En av de få måtene vi kunne nå fram på når det gjaldt «Brennpunkt»-dokumentaren, var å rykke inn annonser for å få fram vår sak i forkant. Her synes jeg vi er ved en kjerne, at en må bruke penger for å skape balanse i en sak. Sånn skal det jo ikke være, det er en fallitterklæring i et demokrati.
- Hvilket terningkast gir du vår nye kultur- og medieminister Thorhild Widvey?
- Hun var vel helt ny i starten, hun som alle andre, og tok et par telefoner hun kanskje ikke burde tatt, men vet du hva? Jeg kjenner ikke beveggrunnene for hvorfor hun har gjort som hun har gjort, og da skal jeg vokte meg vel for å bli like overfladisk og tøvete som alle andre og uttale meg om ting jeg ikke har greie på. Den fella skal jeg ikke gå i.
- TV 2 får ny sjef neste år. Hva blir hans største utfordringer?
- Jeg heier alltid på utfordreren, og mener den som er utfordrer har plikt til å tenke nytt og hjelpe til med å ta verden videre. Men det er klart at TV 2 ikke er amatører lenger, de er en profesjonell mediebedrift som er langt forbi gründerfasen, og som nå skal oppføre seg som voksne. Jeg synes de skal passe seg for å bli for plastikk og glossy, men tror de er klar over selv også at de må finne en balanse. Det er ingen grunn til at ikke en utfordrer også skal kunne håndtere dybde.
- Hvordan bør NRK finansieres i fremtiden?
- Gjerne med lisenspenger, men det forplikter. Er man en allmennkringkaster som NRK, så må man også kunne forvente kvalitet, og det er ikke til å komme fra at det har skjedd en del overtramp i NRK hvor journalistikken har vært for dårlig. Når det er sagt, skjønner jeg at de er presset på ressurser og tid. Og jeg synes det er fantastisk å kunne slå på tv-en og slippe alle avbruddene. NRK har store verdier og kvaliteter, men må vite å forvalte det på en helt spesiell måte. De kan ikke tillate seg å være like cowboy som alle andre. Uten at det skal bli kjedelig av den grunn.
- Hvem har ment mest i medie- og kommunikasjonsindustrien i år, og fortjener dermed tittelen «Årets bransjesynser»?
- Jeg kommer på ett navn, men det har jeg ikke lyst til å si. Det ville vedkommende elsket, og det unner jeg ham ikke.
- Du har forsvart pelsdyrnæringen gjennom tider hvor kritikken har haglet. Hva har vært det mest utfordrende kommunikasjonsfaglig den siste tiden?
- Å ikke nå gjennom med sannhet, og på vegne av andre som jeg har tillit til, ikke bli trodd. Jeg opplever det ikke som noen krenkelse mot min egen person, men jeg opplever at det hviler mye ansvar på meg på andres vegne. Jeg blir veldig redd for at jeg og vi ikke skal si og gjøre det riktige på vegne av de som blir rammet. Det er krevende. Dessuten er jeg er en omsorgsperson, som i tillegg til å ta strategiske beslutninger også påtar meg mye ansvar for å ta vare på folk. Det gjør at man noen ganger forskrever seg litt. I tillegg har denne perioden nok en gang gitt meg en påminnelse om at det ikke hjelper hvor god man er eksternt, hvis man ikke håndterer interninformasjonen. Slik var det i Netcom, slik var det i Opplysningen 1881, og slik er det pinadø også i Norges Pelsdyralslag.
- Hva kommer du selv til å gjøre annerledes i 2015?
- Jeg kommer til å si til meg selv at jeg kanskje skal gi litt mer faen. Men jeg vet ikke om jeg klarer det.