Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
KOMMENTAR
Alle snakker om behovet for og viktigheten av digital kompetanse. Men jeg blir stadig forundret over denne debattens noe ensidige fokus på reklamedelen av den digitale kompetansen. Hvorfor det? Kjøttkaker kan ikke digitaliseres, neivel. Men på kjøttkakenes reise til din tallerken er det mange digitale etapper.
For at vi i kommunikasjonsbransjen skal påberope oss digital kompetanse, mener jeg vi må levere løsninger som håndterer flere deler av verdikjeden til kunden. Vi må drive forretningsutvikling for våre kunder. Å levere kampanjeløsninger som skal engasjere brukere i sosiale medier er ikke digital kompetanse slik jeg ser det. Det er basics.
Om vi i fremtiden består av IT-byråer med reklamebriller, reklamebyrå med content-spesialister, eller en annen tidsriktig reklamehybrid, er i beste fall en intern diskusjon i reklamebransjen.
Se for deg en retailkjede med fysiske butikker, produkter på tilbud, prestasjonsivrige ledere, deltidsansatte i tidsklemma - og en splitter ny reklamekampanje. Her har byrået brukt sin digitale reklamekompetanse til å lage en
integrert kampanje med film på tv og nett, 12-siders tilbudsavis (nedlastbar også, selvfølgelig), bannerannonser i hestesko, HTML5-bannere for nettbrett og mobil, samt engasjerende (og sponsede) historier i sosiale kanaler, kanskje også en innleid blogger eller tre. Full pakke med andre ord, og kundene de kommer til butikken som overraskende fort blir utsolgt. Kanonsuksess. Job done!
Hva som nå skjer er heldigvis ikke vårt problem, tenker byrået bak kampanjen. Krise, tenker jeg. Men dette er da ikke vårt ansvar, sier byrået, vi jobber med reklame og vareflyt må løses internt hos kunden. Her er jeg grunnleggende uenig,.
La meg si en ting før jeg går videre: Jeg møter utrolig mange flinke folk i kommunikasjonsbransjen, og ser opp til flere byråer og miljøer for deres kompetanse. Men det er også en del av bransjen som provoserer meg. Og det er de som virker mer opptatt av å forsvare reklamens fortsatte viktighet, enn å løse kundenes. Er det ikke kult nok å jobbe med for eksempel internkommunikasjon eller utvikling av apper for salgsstøtte? Jeg undres...
Men, la oss gå tilbake til vår retailer som hadde investert millioner i reklame for å få kunden inn i butikken. Hva gikk egentlig galt når kunden oppgitt slår ut med hendene fordi den annonserte tilbudsvaren var utsolgt, og deretter strener over gaten og inn i konkurrentens butikk?
Her er fem områder jeg mener det er stadig viktigere å kunne i kommunikasjonsbransjen.
1. Ha kontroll på datakvalitet og dataflyt.
Ja, dette involverer IT-avdelingen og de er ofte premissgivere for effektiv kommunikasjon. Skal kundene våre klare å dytte målretta og effektive kampanjer ut i butikkene, er byrået avhengig av å ha god kontroll og kvalitet på informasjon om de ansatte (HR-systemet), vareinformasjon (ERP), kassasystemer og så videre Denne dataflyten er GULL for byråer med digital kompetanse.
2. Gi de ansatte bedre kunnskap.
Med god opplæring før kampanjestart skal de ansatte kunne USP'ene for hvert kampanjeprodukt, ha kunnskap om erstatningsprodukter, og insentiver for å hele tiden yte maksimal sørvis og dermed skape økt salg - også til kunder som ikke finner det de leter etter.
3. Gjør hverdagen enklere for butikksjefen.
De beste butikksjefene gjør en fantastisk prestasjon på tross av deres, ofte håpløse, digitale hverdag! Her glemmer vi som byråer oss ofte helt bort. Vi har tenkt på alt, bortsett fra å sjekke om butikksjefen har tid til å følge opp kampanjen slik den var planlagt. Det hjelper fint lite å bruke mye penger på utviklingen av kampanjen når det svikter i gjennomføringen, og her må byrået bruke systemer og mekanikk som hjelper butikksjefen til en bedre gjennomføringsevne i hverdagen.
4. Smart bruk av (ny) teknologi.
Hvor mange av dere kan mye om iBeacons, BLE, WPS eller IPS? Vel, innendørs posisjonering kommer ikke til å bli en hype. Dette er ikke fremtiden, det er her nå og dette krever dyp digital kompetanse. Det holder ikke lenger med noen innleide produksjonsbyråer som "fikser" det meste - her må byrået dykke dypt ned i både hardware og software.
5. Lag noe som varer mer enn få uker.
Hvorfor er vi ikke flinkere til å tenke mer på mekanikk og plattformer som kan brukes igjen og igjen? Vi planlegger og gjennomfører kampanjer som er kostbare, men som etter kort tid forsvinner. Smarttelefonen er sannsynligvis den beste kanalen noensinne for å endre folks adferd og skape nye vaner.
Dette er noen områder hvor digital kompetanse gjør seg sterkt gjeldende. Det er mange, mange flere. Og det er neppe noen kommunikasjonsbyråer som behersker alle. Og ville det vært til beste for kundene? Hvem vet. I Hyper samarbeider vi godt med mange miljøer og nå tester vi integrert innendørs posisjonering og hvordan det påvirker kjøttkakenes reise frem til din tallerken. Snart er også det basics.
Rolf Risnes er partner og rådgiver i Hyper og har bla vunnet Gull i Retailprisen tre år på rad for Byggmakker og Rema 1000.