Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
Det er tid for oppsummeringer og før Kampanjes redaksjon tar juleferie spør vi på årets siste arbeidsdag våre lesere om hvilken person som fortjener tittelen «Årets medienavn» i medie- og kommunikasjonsbransjen i 2011.
Kampanjes redaksjon har selv, etter innspill fra leserne, nominert de ti kandidatene som vi mener har vært med å sette et helt spesielt preg på året, eller på en eller annen måte utmerket seg positivt i 2011, et år som har vært preget av oppkjøp og spekulasjoner i mediemarkedet og da først og fremst knyttet til store aktører som Telenor, TV 2 og A-pressen. Sentrale i disse prosessene har blant andre Telenors konserndirektør Kristin Skogen Lund og og den nye A-pressen-sjefen Thor Gjermund Eriksen vært.
I tillegg har det også vært et svært kreativt og suksessrikt år for reklameskaperne i Try Reklamabyrå og frontfigur Kjetil Try, som vant Byråprofil for niende året på rad. Try har hatt stor suksess med kunden DNB som i sin iver etter å bli Norges best likte bank ikke bare har skapt norske snakkiser, men en verdenssnakkis. I alle fall i reklameverdenen.
Vær med å stemme frem din kandidat her!
Her er de ti kandidatene til Årets medienavn:
1. Konserndirektør i Telenor Nordic, Kristin Skogen Lund:
- I kraft av sin stilling som Telenor-direktør og NHO-president er Kristin Skogen Lund selve superkvinnen i norsk næringsliv og en av de største premissleverandørene i utviklingen av den norske mediebransjen. Skogen Lund har i år fortsatt å bygge et mer fremtidsrettet Telenor og vært sentral i planene om å bygge et helt nytt, nordisk tv-konsern. Har har gitt liv til et av de mest innovative prosjektene i Telenor de siste årene: Comoyo. En soleklar kandidat til å ta over Telenor-tronen når dagens toppsjef Jon Fredrik Baksaas gir seg.
2. Administrerende direktør og sjefredaktør i TVNorge, Harald Strømme.
- TVNorges toppsjef Harald Strømme har gitt norske tv-seere mye latter og glede i år, men er langt fra latterlig i sin nye rolle som Humorkongen i norsk tv-bransje. For med sin nye posisjon som Norges humorkanal er TVNorge blitt den soleklare kommersielle vinneren i tv-markedet. Aldri i sin 23-årige historie har TVNorge hatt høyere omsetning og markedsandeler. Med sin fortid fra reklamebransjen er Harald Strømme tv-bransjens Don Draper.
3. Konsernsjef i A-pressen, Thor Gjermund Eriksen.
- Allerede i sitt første år som toppsjef i A-pressen, ser det ut til at Thor Gjermund Eriksen lykkes med maktovertagelsen som har ligget på tegnebrettet i konsernet siden 2006. På slutten av 2011 vant A-pressen, anført av den nye konsernsjefen, kampen om Mecom-eide Edda Media og det som bare er blitt hetende «hjemkjøpet» av de norske lokalavisene. Han kan bli den som for første gang klarer å samle nærmere 100 norske lokalaviser på en hånd og vil, dersom han lykkes, for første gang utfordre Schibsted i det norske avismarkedet på avisopplag. Eriksen har en svært tydelig stemme i den norske mediedebatten og er en populær leder. Han sitter med en nøkkelpost i TV 2, men må høyst sannsynlig kaste kortene der når Telenor skal bygge sin nordiske tv-gigant.
4. Daglig leder i Try Reklamebyrå, Kjetil Try:
- Som gründer og leder i Norges mest fremgangsrike reklamebyrå, Try Reklamebyrå, har Kjetil Try de siste årene vært kongen av norsk reklame og suksessen ser ikke ut til å ta noen ende. I 2011 ble Try seriemester i den norske reklameligaen (Byråprofil) for niende året på rad og avstanden ned til nummer to bare øker. Han legger bak seg et nytt, sterkt år med utmerkelser både i innland og utland. Try Reklamebyrå ble på tampen av året kåret til europamester i reklame under Eurobest.
5. Statssekretær ved Statsministerens kontor, Hans Kristian Amundsen:
- Som Nordlys-redaktør var han tidvis en av Jens Stoltenbergs skarpeste kritikere. 9. mai begynte han som statssekretær ved Statsministerens kontor, med ansvar for pressesaker. Om kvelden 22. juli satt han på flyet fra Evenes til Gardermoen og formulerte et utkast til tale for statsministeren. Han forstod raskt at det var avgjørende at statsministeren kom ut med et samlende budskap til nasjonen etter det verste angrepet på Norge i fredstid. Da omfanget av massakren på Utøya ble kjent for regjeringsledelsen natt til 23. juli, startet Amundsen og Stoltenberg umiddelbart med å skrive talen som satte tonen for de neste dagene. Amundsen bidro sterkt til at mediehåndtering og kommunikasjon ble utført på en imponerende måte.
6. Direktør for Ski-VM 2011 i Oslo (i dag generalsekretær i Røde Kors), Åsne Havnelid:
- Som sjef for Ski-VM 2001 i Oslo skal hun ha sin del av æren for at mesterskapet ble en svært vellykket folkefest, sportslig og økonomisk. Etter betydelige problemer i kollektivtrafikken den første dagen av mesterskapet, gikk det aller meste på skinner for Ski-VM. Høye seertall, hundretusener på seierseremoniene i Oslo sentrum og 270.000 betalende tilskuere vekket nok drømmen om et nytt OL i hovedstaden for mange. Etter VM figurerte Havnelid på kandidatlisten til ny generalsekretær i Norges Idrettsforbund, men hun takket i stedet ja til å bli generalsekretær i Norges Røde Kors.
7. Programleder i NRK, Live Nelvik:
- Datteren til tidligere Se og Hør-redaktør Odd Johan Nelvik, har overtatt farens plass i mediebildet, om enn på langt mindre kontroversiell måte. Det startet med deltagelsen i realityserien Farmen i 2004 før hun fikk journalistjobber i Se og Hør og P4 og senere programlederjobb i P3. I år ble hun kåret til Årets radionavn og har fått gode anmeldelser for sin innsats som programleder i Dama til på NRK3 denne høsten. Denne dama kommer vi til å høre mer fra.
8. Konsernsjef i Ferd, Johan H. Andresen jr.:
- Mange vil kanskje stusse over at konsernsjefen i et av de største investeringsselskapene i Norge og en av Norges desidert rikeste mennesker er å finne på listen over «Årets navn» i medie- og kommunikasjonsbransjen. Men tobakksarvingen Johan H. Andresen jr. har utmerket seg med sin bruk av de nye sosiale medier-kanalene. Han forstår mulighetene som ligger i de nye mediene og klarte tidligere i år å gå forbi hotelleier Petter Stordalen i antall tweets. Han offentliggjorde sitt aksjekjøp i Klassekampen på Twitter og gjennomførte et lite PR-skup med gulljakkene fra det Ferd-eide selskapet Swix under Ski-VM. Den gamle tobakksprinsen er blitt Twitter-prinsen med slagkraftige meldinger som «75 kroner for en lunken Tuborg. Tror de jeg er milliardær? Ikke rart denne sjappa sliter.» A-magasinet benyttet hans Twitter-meldinger som grunnlag for en stor og mye omtalt reportasje om den mediesky milliardæren i høst.
9. Kommunikasjonsdirektør i DNB, Trond Bentestuen:
- Kommunikasjonsdirektør i landets modigste selskap hva gjelder massekommunikasjon og reklame. Vant Gullfisken på TV 2 og ble kåret til «Årets markedsfører» av Kampanje tidligere i år. Han klarte sammen med reklamebyrået Try Reklamebyrå å toppe reklamesnakkisen og Gullfisken-filmen med de nye George Clooney-filmene. Ikke bare skapte Bentestuen en norsk snakkis med sin film for DNBs spareprodukter, Clooney-filmen ble også en snakkis i reklameverdenen globalt. Han leder Norges største bank i et svært ambisiøst omdømmeprosjekt som skal sikre DNB posisjonen som Norges best likte bank.
10. Nyhetsredaktør i Dagbladet, Alexandra Beverfjord:
- Hun er blitt en markant nyhetsredaktør i Dagbladet og var en av favorittene til å bli sjefredaktør i avisen da Lars Helle sluttet. Beverfjord vet å forsvare både avisens kontroversielle førstesider og den ofte utskjelte tabloidjournalistikken. Hun og Dagbladet har tent et lite håp om i avismarkedet om at det er mulig å stanse det verste opplagsfallet. Internt har hun vært sentral i utformingen av Dagbladets redaksjonelle kurs etter den mislykkede omleggingen i 2009. I 2010 debuterte hun som krimforfatter med krimromanen «Kretsen», med handling fra hovedstadens journalistmiljø. Hun ble i 2011 tildelt «Maurits Hansen-prisen - Nytt Blod» for beste debutroman.
Dette er 5. gangen Kampanje gjennomfører en slik kåring.
Tidligere vinnere:
2008: Du