Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
Som de fleste andre nordmenn har jeg både bolig,- studie,- og billån, og har måttet se 16 renteøkninger finne vei inn i lommeboken på tre år. Ikke at den såkalte finanskrisen er medienes skyld, men det voldsomme og negative fokuset på situasjonen gjør at folk flest, så vel som kommersielle aktører i markedet, blir påvirket i sterkere grad enn strengt talt nødvendig.
Det blir en slags «Komiske Ali»-effekt når mediene bombarderer oss med dommedagspregede overskrifter dag ut og dag inn, mens bankene og finansnæringen selv ser ut til å ta det hele med en viss ro. Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) gikk nylig ut og kritiserte norske medier for blant annet å ha et overdrevent fokus på stans i bankenes utlån og krise i næringens soliditet. Ifølge administrerende direktør i FNH, Arne Skauge, har ingen norske banker soliditetsproblemer, og det eksisterer foreløpig ingen indikasjoner på noen krise når det gjelder utlån til private kunder eller bedriftskunder. Likevel skriver mediene side opp og side ned om finansuroen, og hvordan den vil påvirke Kari og Ola Nordmann i negativ retning.
På toppen av det hele kommer propagandaen fra eiendomsmeglerne, ofte brukt som sannhetsvitner på hvilken konjunktur vi befinner oss i. I «Finanskrisens» første fase opprettholdt de som alltid sine overoptimistiske estimater for markedet. I løpet av den senere tid har de derimot måttet krype til korset, og innrømme at boligprisene slett ikke er upåvirket, men derimot har tatt et relativt kraftig slag jevnt over. Den satt langt inne, tenker jeg. Virkelighetens Komiske Ali tror jeg må ha vært eiendomsmegler før han ble informasjonsminister i Saddam Husseins Irak. Han huskes best da han under amerikanernes invasjon stod foran tv-kameraene og proklamerte, med granatnedslag og skyting i bakgrunnen, at de med stor suksess hadde drevet de amerikanske styrkene ut av landet.
Så hvem er det egentlig som tjener på denne overdrevne krisemaksimeringen? Ingen, så vidt jeg kan se. Jeg tror folk flest er lei temaet, og ikke ønsker å bli oppdatert om absolutt alle detaljer rundt finansielle aktører som går dukken hver gang man åpner en avis eller slår på tv'en. Det som er skummelt, er at til og med finansnæringen selv blir påvirket i større grad enn de realistisk sett burde, selv om de hevder det motsatte. Dette fører igjen til at vi får et uforholdsmessig dårlig kredittmarked. En kjenning med stabil økonomi og god inntekt som søkte boliglån i en større bank for flere uker siden, venter fortsatt på svar. - Alle søknader om lån må nå grundig behandles i vår kredittkomité, sier banken som svar på hvorfor søkerne må se sine drømmeboliger gå hus forbi mens de venter på finansieringsbeviset.
En i overkant kraftig rentepolitikk har uten tvil gjort sitt for vår del. Men, jeg tror likevel det er viktig å huske på at vi faktisk ikke er USA, selv om vi uten tvil merker kraftige ringvirkninger fra en av våre viktigste handelspartnere.
De samme psykologiske effektene som til vanlig gjør seg gjeldende i aksjemarkedet er nå ute og går blant allmennheten, og et balansert og mer korrekt mediebilde er et viktig botemiddel for å komme frykten til livs.
Paal Espen Hambre er kommunikasjonsrådgiver og daglig leder i pr-byrået Hambre & Partners.