Fra arkivet

November 1996

Publisert
Interaktive medier

Samler de digitale trådene

Skal de nye, interaktive teknologiene få betydning annonsemessig, må de settes i en kommunikasjonssammenheng. JBR/McCann-gruppen lanserer nå et nytt multimediekonsept som har til hensikt å finne kundene på internett, opprette dialoger, skape relasjoner og etablere egne virtuelle samfunn.

Tekst: Herman Berg

Kampanje har tidligere skrevet om Netvertiser og Digilogs Info-Agent. De to teknologiene, som er utviklet av norske selskaper, skal gjøre det lettere for annonsørene å treffe riktige målgrupper med reklamebudskap på internett. Men disse teknologiene er ikke verdt noe hvis de ikke settes i en sammenheng.

Det mener i hvert fall Pål Roppen, direktør i JBR/McCann - reklamebyrået i Norge som synes å ha kommet lengst i arbeidet med kommunikasjon gjennom interaktive medier.

- Ta for eksempel Netvertiser, som er en multimediebasert skjermsparer. Jeg tror ikke at atferdsmønsteret til pc-brukeren kommer til å endre seg drastisk selv om det kommer budskap opp på maskinens skjermsparer. Brukeren er i disse tilfellene offline, også mentalt. Det skal være svært bra innhold på den hvilende skjermen for at noen skal klikke seg inn på internett på denne måten, sier Roppen.

Likevel inngår interaktive skjermsparere som en del av det nye konseptet til JBR/McCann. Roppen har sett på både Netvertiser, utviklet av det norske multimedieselskapet Mogul Media, og PointCast, den amerikanske skjermspareren som blant annet Netscape står bak. Sistnevnte ble lansert tidligere i år og har allerede over en million brukere.

- Jeg sier absolutt ikke at disse løsningene er uten verdi. Budskapene vil være med å påvirke nettatferden, det vil si at annonsørene kan oppnå en profileffekt ved å ligge på skjermsparere i det norske næringslivet. Men det er i en helhetlig kommunikasjonskjede teknologien begynner å bli interessant, sier utviklingsdirektøren.

Uavhengig selskap

Nøkkelen for kommunikatører som vil tilby annonsørene effektive måter å nå kundene sine på, er å lete fram nye nett-teknologier, ifølge Roppen.

- Det nye multimediekonseptet skal utnytte kanalen World Wide Web (www) på en helt annen måte enn i dag. Weben er en umoden markedsplass med en udefinert mediarolle. Det finnes ufullstendige brukergrupper og begrenset kunnskap om nettatferd. Det er tilfeldig om en eller annen i målgruppen stikker innom hjemmesiden din, sier han.

Uavhengig av JBR/McCann vil et eget selskap se dagens lys som skal gjøre eksklusive avtaler med annonsører. Reklamebyrået innser at de lett kan få problemer med habiliteten ved å opprette en egen, interaktiv mediekanal og har bare vært med på å drive dette fram.

Foreløpig arbeidstittel på selskapet er CyberMedia, og det vil formidle og selge individbaserte annonser tuftet på de nye teknologiene, blant annet Digilogs Info-Agent.

"Realtime marketing" kaller han den personlige og kjappe markedsføringen som skal selges gjennom selskapet. Kommunikasjonen vil i mye større grad være brennaktuell, og responsen kan bli umiddelbar. Dialogene er kjappe og multimediebaserte samtaler mellom leverandør og kunde er ikke lenger utopi.

- Virtuell markedskommunikasjon er et nytt trinn i dialogtrappen. Etter at man har fått en respons og opprettet dialog mot kundene, kommer relasjonsbyggingen. Da begynner bedriftene å lære av kundeinformasjonen de samler inn. Jeg tror nettet vil framskynde relasjonsprosessen og skape virtuelle samfunn hvor kunder og næringsliv utvikler hverandre gjennom multimediebasert kommunikasjon, sier Roppen.

Slik hurtig kommunikasjon på en-til-en nivå fører til krav om eksempelvis umiddelbare leveringer på bestilling - en ambisiøs oppgave for enhver bedrift å følge opp i forhold til kundene.

Intelligente agenter

JBR/McCann har også surfet innom Info-Agent, den nye nett-teknolgien til det lille Bærumsfirmaet Digilog AS.

- Denne teknologien hjelper deg å finne og kartlegge behov, ønsker og nettatferden til kundene dine. Med utviklingen av interaktive medier ligger makten nå i konsumentenes hender. På internett må du vanligvis gamble på at de på en eller annen tilfeldig måte finner fram til deg. Med intelligente informasjonsagenter blir det lettere å ta tilbake litt av kontrollen og initiativet, mener Roppen.

Nettbrukeren får tilbud om å laste ned et lite program som kan bære multimediebudskap parallelt med surfing på internett. De kan spesifisere hva slags budskap fra annonsørene som er interessante å motta. Og når mottagerne åpner den lille reklamepakken som er sendt via Digilog, får avsenderne informasjon automatisk tilbake. Denne anonymiserte responsen gir annonsørene nyttige opplysninger om kundene som kan benyttes til videre planlegging av markedsaktiviteter.

Programmet har hittil blitt testet ut hos Telenor Online og i JBR/McCann-systemet og skal lanseres kommersielt 1. desember. Det er den internasjonale aksessleverandøren EUnet som har skrevet kontrakt med Digilog og sammen skal de markedsføre og utvikle Info-Agenten videre.

- Vi vurderer både Digilogs teknologi og fire andre amerikanske agenter som aktuelle for vårt multimediekonsept. Vi er bare nødt til å vende markedskommunikasjonen fra innover til utover, hvor kundene også avgir opplysninger om seg selv i stedet for å sitte med 100 prosent kontroll. Vår filosofi er som følger: Et helhetlig system skal påvirke nettbrukerne fra de er offline med skjermsparer via infoagenter til de havner på tjenester med høy kvalitet som gjør at de holder seg der, sier han.

Være med på lasset

- Internett er ingen helligdom og kommer ikke til å erstatte et annet medium, spår Roppen.

- Men med internett blir det et enda mer komplekst mediabilde som vi må finne ut av. Hva slags kanal det blir til slutt, er umulig å si. Den må uansett med i en endret mediamiks, sier han og satser på å forbedre kunnskapen og kompetansen om internett som salgs- og markedsføringskanal.

- Det er viktig å identifisere og utvikle produkter og tjenester som passer for salg og markedsføring på web. De organisatoriske forberedelsene til den digitale hverdagen blir store internt i bedriftene - bare vi har brukt fem år på å få etablert vårt eget nettverk. Makter annonsørene å gjøre dette på et tidlig tidspunkt, vil de få store konkurransefortrinn, ikke minst med hensyn til tidsbruk og effektiv utnyttelse av informasjonen, tror Pål Roppen, utviklingsdirektør for JBR/McCann i Norge og McCann-Erickson i Europa.

Startfase: Både teknologisk og kommersielt er dagens internett en tidlig betaversjon av hva som virkelig kommer, mener direktør Pål Roppen i JBR/McCann-gruppen, som gjerne vil være med å utvikle den nye annonsekanalen i Norge.

CyberMedia:

CyberMedia er et nytt uavhengig selskap hjulpet fram av JBR/McCann. Selskapet skal fungere som en mediekanal som leder annonsørkunder til riktige målgrupper på internett. CyberMedia vil både selge og formidle annonser på nettet ved bruk av intelligente agent-teknologier. Organisering og eierskap er foreløpig ikke klart.

World Wide Web - den umodne markedsplassen:

config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Media-rollen er udefinert

config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Tilbud og etterspørsel er i ubalanse

config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Brukergruppene er ufullstendige

config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Det finnes begrenset kunnskap om nettatferd

config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Det er mangel på global integrasjon

config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Markedskommunikasjonen kontrolleres av nettbrukerne

(Kilde: JBR/McCann)

Powered by Labrador CMS