Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
Hydro topper igjen
Egil Myklebust er kongen på børsen. Selskapet han styrer har klart størst tillit, og personlig blir han bedømt som den beste lederen. I klassen under Norsk Hydro er spennende teknologiselskap på full fart oppover. Hardt såret i mobilkrigen faller NetCom til bunns, ved siden av vrakrestene etter Vard.
Tekst: Stein Arild Iglebæk
Norsk Hydro og Orkla stiller i en klasse for seg når Scan-Fact og Kampanje ber nøkkelpersoner i finansmiljøet om å vurdere de 48 største, børsnoterte selskapene. Avstanden ned til tredjeplassen har faktisk økt noen tideler fra i fjor. De to tunge konsernene gjør det jevnt over godt på alle variablene som inngår i bedømmingen.
Med førsteplass på kriteriene ledelse, informasjon og finansiell styrke tar Norsk Hydro sammenlagtseieren. Det som trekker industrilokomotivet ned, er først og fremst markedsføring/salg. Men så er spørsmålet om Hydro ikke stiller med et lite handikap, siden selskapet hører hjemme i traurige bransjer som olje, kjemi, metall og landbruk. Det er et generelt trekk i Børsprofil at aktører i forbrukermarkedet får bedre poengsum for markedsføringen, enn selskap som selger til andre bedrifter.
Fosser fram uten kullsyre
På en like suveren andreplass kommer Orkla, blant annet fordi merkevarespesialisten topper listen over dyktighet i markedsføring/salg. Konsernet får et lite trekk for finansiell styrke, men det skyldes verken Procordia-kjøpet eller bruddet med Coca-Cola. Orkla får nemlig bedre karakter i år enn i fjor på dette enkeltkriteriet. Selv om Cola-cowboy Tore Kr. Bu utfordrer Ringnes, betyr det lite i det store Orkla-bildet.
En grunn til at Hydro og så Orkla topper ledelse-kriteriet, kan være at sjefene klarer å unngå bråk. Det knyttes aldri noen skandaler til mediesky Jens P. Heyerdahls navn. På samme måte har ikke Myklebust vært mye framme på vegne av Hydro. Er fremtidens lederstil preget av Gro-syndromet, hvor det viktigste er å holde seg i bakgrunnen, unngå feil og smile faderlig?
En slik anonymitet kan i hvert fall ikke Gert W. Munthe nyte godt av. Etter mobiltelefonkrigen med Telenor og tilhørende gigantunderskudd, kommer NetCom inn på nest siste plass. Nykommeren, som gjør det jevnt dårlig på alle kriteriene, har bare NCL (tidligere Vard) bak seg. To andre nykommere, Hitec og Sensonor, starter også Børsprofil-karrieren fra bakerste felt.
På motsatt ende av skalaen overbeviser de tre teknologiselskapene Tomra, Kverneland og Nera med å gå rett inn blant de ti beste. Naturlig nok gjør de det relativt best på kriteriet fremtidsrettet, og dårligst på finansiell styrke.
Svake på informasjon
Enkelte ting forandrer seg aldri: Utseendet på Oslo Børs og Fred Olsen-selskapenes sisteplass på kriteriet informasjon. Bonheur/Ganger Rolf er i særklasse dårligst. Nest dårligst er Arendals Fossekompani, rett bak årets informasjonskrise; Kværner. Fallet fra 19. til 46. plass på dette kriteriet viser at den nye PR-guruen Trond Andresen fortsatt har en drøy jobb å gjøre før de profesjonelle pengeflytterne igjen blir frelst for Kværner.
De beste selskapene på området informasjon er våre gamle kjenninger Hydro og Orkla. På tredjeplass kommer bunnsolide Bergesen. En forklaring kan være at informasjonsavdelingen i dette selskapet hovedsakelig bare har én målgruppe å forholde seg til, nemlig børsen. Hypotesen støttes blant annet av at Bergesen kommer mye dårligere ut på Scan-Fact og Kampanjes ordinære Profil-undersøkelse.
Nytt av året i Børsprofil er en del generelle spørsmål om selskapenes informasjonsferdigheter. Gledelig er det at børsmiljøet sier seg svært fornøyd med årsrapportene, etter at det i mange år er blitt sterkt fokusert på denne bærebjelken i den finansielle informasjonen. De profesjonelle respondentene er også rimelig fornøyde med selskapenes tilgjengelighet og evne til å få ut oppdatert informasjon raskt.
Det er når vi kommer utover den lovpålagte informasjonsplikten at det skorter for børsselskapene. 62 prosent av meglerne og investorene mener selskapene er lite åpne om sensitive tema. 50 prosent mener selskapene ermindre dyktige til å slippe fra seg relevant tilleggsinformasjon utover minimumskravet. Det virker også som om forskjellsbehandling av aksjonærer og aktører i finansmiljøet er et problem ved Oslo Børs.
Trynefaktoren teller
En annen nyhet i undersøkelsen er at Scan-Fact i år spurte finansmenneskene i hvilken grad de synes toppsjefene i de 25 viktigste selskapene har markert seg som en dyktig leder for sitt selskap. Egil Myklebust troner på toppen med 84 prosents oppslutning, foran UNIs Åge Korsvoll (82 prosent) og Orklas Jens P. Heyerdahl (76 prosent). Disse utgjør triumviratet i norsk næringslivsledelse. Hoppet ned til Kjell Kran er overbevisende. Kran kan for øvrig glede seg over at Sparebanken NOR går fra 20. plass i fjor til 10. plass på totalrangeringen i år.
Dårligst tillit har Gert W. Munthe. Ingen av de spurte synes han er en dyktig leder for NetCom. Sagas Asbjørn Larsen får bare to prosents oppslutning. Heller ikke Borger Lenth kan sies å være noen ressurs for Kreditkassen, med sine fattige seks prosent.
Vi har sammenholdt rangeringen av topplederne med enkeltkriteriet "ledelsens dyktighet" i totalundersøkelsen. Da ser man hvilke personer som trekker selskapet opp eller ned.
Akers Tom Ruud får tydeligvis kreditt for å ha overlevd RGI-oppkjøpet, og er den administrerende direktøren som får relativt best karakter. Petter A. Stordalen fikk også god tillit, før han ble kastet ut av sjefsstolen. På tredjeplass trekker både Jan Reinås og Erik Tønseth sine selskaper merkbart oppover.
Nederst på listen er det tydeligvis mange som mener at Olav er den egentlige sjefen i Thon-huset. I hvert fall trekker formell leder Halgrim Thon sterkt ned. Administrerende direktør Morten Sig. Bergesen nest nederst blir tydeligvis overkjørt av styreformann Petter C. G. Sundt.
Ramme: Dette er Børsprofil
Børsprofil gir et bilde av store, norske børsnoterte selskapers posisjon i finansmiljøet. Undersøkelsen er gjennomført ved personlige intervjuer i juli 1996 med 50 nøkkelpersoner hos fondsmeglere og storinvestorer i Oslo-området. De 48 selskapene som er vurdert hadde alle over én milliard i verdi på Oslo Børs ved årsskiftet.
Selskapene er vurdert langs en skala fra ti (topp) til én på følgende seks kriterier: Ledelse, informasjon, finansiell styrke, fremtidsrettet, markedsføring/salg og potensiell verdistigning. I tillegg er de 25 største selskapene vurdert for dyktighet på viktige informasjonsvariabler.
Komplett rapport kan kjøpes hos Scan-Fact. Henvendelse: Morten Størksen, telefon 22 47 35 00, telefaks 22 47 35 01, elektronisk post: morten.storksen@scanfact.no.
Ti på topp
Plassering i år Selskap Totalprofil Plassering i fjor
1. Norsk Hydro 7,39 (1)
2. Orkla 7,20 (2)
3. Tomra Systems 6,73 (ny)
4. Schibsted 6,73 (6)
5. Bergesen D.Y. 6,73 (5)
6. Rieber & Søn 6,72 (3)
7. UNI Storebrand 6,55 (7)
8. Kverneland 6,53 (ny)
9. Nera 6,51 (ny)
10. Sparebanken NOR 6,35 (20)
Fem i bunnen
Plassering i år Selskap Totalprofil Plassering i fjor
44. Wilh. Wilhelmsen 5,13 (35)
45. Hitec 5,13 (ny)
46. Sensonor 4,81 (ny)
47. NetCom 4,61 (ny)
48. NCL Holding 4,51 (43)
Markedsføring/salg
Tre på topp:
1. Orkla 7,65
2. Tomra Systems 7,54
3. Rieber & Søn 7,43
Tre i bunnen:
46. First Olsen Tankers 4,86
47. NCL Holding 4,74
48. Arendals Fossekompani 4,11
Informasjon
Tre på topp:
1. Norsk Hydro 7,92
2. Orkla 7,25
3. Bergesen 6,75
Tre i bunnen:
46. Kværner 3,88
47. Arendals Fossekompani 3,58
48. Bonheur/Ganger Rolf 2,55
Mye gjenstår innen informasjon Tommel ned Tommel opp
Åpenhet om sensitive temaer 62% 6%
Relevant tilleggsinformasjon
(utover pålagt informasjonsplikt) 50% 14%
Ingen forskjellsbehandling av
aksjonærer/i finansmiljøet 36% 12%
Tydelig og lett forståelig informasjon 18% 28%
Hurtig, oppdatert informasjon 12% 40%
Tilgjengelighet for finansmiljøet
ved behov 8% 56%
Gode årsrapporter
(noter, styrets beretning etc.) 4% 78%
Vi spurte: "Når det gjelder informasjon, på hvilket av disse områdene synes du norske, børsnoterte selskaper generelt er dyktige/mindre dyktige?"
De dyktigste lederne:
Vi spurte: "Her ser du en liste over administrerende direktører i 25 av de største norske, børsnoterte selskapene. Hvem synes du har markert seg som en dyktig leder for sitt selskap?"
1. Egil Myklebust 84
2. Åge Korsvoll 82
3. Jens P. Heyerdahl 76
4. Kjell Kran 54
5. Jan Reinås 44
5. Kjell Aamot 44
5. Frode Hassel 44
8. Tom Ruud 42
9. Svein Steen Thomassen 38
10. Erik Tønseth 36
11. Ole Enger 34
12. Erik G. Braathen 32
12. Morten Sig. Bergesen 32
12. Petter A. Stordalen 32
15. Harald Tyrdal 24
16. Bjarne Aamodt 22
16. Asbjørn Birkeland 22
18. Finn A. Hvistendahl 16
18. Halgrim Thon 16
20. Geir Aune 12
21. Svein Aaser 10
22. Arild Ingier 6
22. Borger A. Lenth 6
24. Asbjørn Larsen 2
25. Gert W. Munthe 0
Ledernes bidrag:
Her har vi sett på hvilke av de 25 administrerende direktørene som hever eller svekker selskapet sitt. Tallet i klamme er differansen mellom selskapets plassering med hensyn på ledelsens dyktighet, og sjefenes personlige plassering.
1. Tom Ruud (9)
2. Petter A. Stordalen (7)
3. Jan Reinås (6)
3. Erik Tønseth (6)
5. Åge Korsvoll (5)
6. Kjell Kran (4)
6. Frode Hassel (4)
8. Ole Enger (3)
9. Svein Aaser (3)
10. Kjell Aamot (2)
10. Geir Aune (2)
12. Egil Myklebust (0)
12. Erik G. Braathen (0)
12. Finn Hvistendahl (0)
12. Gert W. Munthe (0)
16. Jens P. Heyerdahl (-1)
16. Bjarne Aamodt (-1)
16. Arild Ingier (-1)
16. Asbjørn Larsen (-1)
20. Harald Tyrdal (-2)
20. Borger A. Lenth (-2)
22. Svein Steen Thomassen (-5)
23. Asbjørn Birkeland (-6)
24. Morten Sig. Bergesen (-7)
25. Halgrim Thon (-15)