Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
Google er et av verdens sterkeste og mest gjenkjennelige merker. Nå har de lansert nye Gmail-temaer som gjør at logo og design kan personifiseres til det ugjenkjennelige. Er dette slapp brand management eller sylskarp strategi?
Google har en av de sterkeste og mest anerkjente merker i verden. I Interbrand og Business Weeks undersøkelse for 2008 over de sterkeste globale merkene i 2008, raser Google opp på topp 10 listen. Denne nye typen merkevare er i ferd med å dytte ned noen av de eldste, mest etablerte merkene som Mercedes Benz. Det er flere grunner til dette, ikke minst at Google representerer en ung og «hot» industri. I tillegg har de en enorm eksponering gjennom sin dominerende posisjon som søkemotor.
Googles logo, skjermdesign og brukeropplevelse er svært tydelig og gjenkjennelig. Selv om Google ofte leker med sin logo med spesielt designede logoer for ulike anledninger, og selv om Google har ulike produkttilbud med sub-identiteter som iGoogle og Gmail, er Google-identiteten sterk. Det hele fremstår som en tilnærmet monolittisk identitet. Er man inne på en Google-side, er det aldri tvil om hvor man er. Logoen i primærfargene og den rene hvite bakgrunnen med fokus på linker og funksjonelle symboler er veldig gjenkjennelig.
Men hva skjer med Gmail? 24 november kom Google Labs ut med en helt ny mulighet for å personifisere Gmail-siden. Ikke bare kan man velge mellom 30 ulike illustrasjonstemaer slik som på iGoogle (selv om det der kun er toppbanneret i motsetning til i Gmail hvor hele flaten berøres), men også selve Gmail-logoen er laget i mange ulike designretninger. Her kan det velges mellom ninja-inspirert design, svart og grønn Matrix-inspirert design, kirsebærblomster eller bare rett og slett nye fargesammensettinger. Hele utrykket på Gmail endres drastisk.
Er dette starten på en utvanning av Google-identiteten? Vet de hva de gjør? Har Google Lab fått lov til å leke seg for mye? Det er en kjent sak at det ofte er motsetninger mellom de som skal vokte om en merkekapital og de som driver produktutvikling. De nye og innovative satsingene er alltid morsommere enn den ”gamle og trauste” virksomheten. Det hevdes ofte at den nye funksjonen, det spesielle sub-produktet og den innovative prosjektgruppen trenger en litt annen profil, et mer innovativt og tydelig uttrykk¿ (er det noen som kjenner seg igjen? Ja, kanskje særlig i IT-bransjen!). Da er man i gang med å forfølge en merkepraksis som ikke styrker det overordnete merket og som nesten alltid svekker det. Er det det som skjer hos Gmail? Gmail-brukere er generelt mer teknisk opptatte enn nettbrukere generelt. De er mer avanserte, mer lidenskapelige og mer innovative enn den vanlige Google-bruker. Mener man derfor også at man kan være mer utro i forhold til Google-profilen?
Eller vet de nøyaktig hva de gjør? Den viktigste grunnen til at Google er et så sterkt globalt merke er at de bygger sitt merke på bakgrunn av en helt ny disiplin når det gjelder merkebygging. Google er hovedrepresentanten for en ny trend populært kalt ”permission branding”. Det innebærer at Google markedsfører seg kun ved å fremstå som svært relevant, hjelpsom og nyttig. Dette er ikke et merke som roper og kringkaster og klistrer seg overalt på boards, i annonser og på tv. Dette er ikke et merke som snakker i store ord om hvor bra og fortreffelige de er. Google er til stede der du vil treffe dem og gjør seg relevant og appellerende for deg på dine premisser. Eksterne annonser dukker opp basert på det du har søkt, produktet oppdateres og funksjoner og tilleggsprodukter legges til hyppig, basert på hva brukerne setter pris på.
Logo og visuell profil har fulgt samme strategi. Det er en relativt streng forvaltning av Google-merket, men det betyr ikke at de tar seg selv høytidelig. De ønsker også her at Google skal fremstå som særdeles relevant og appellerende, åpner opp for at fans kan lage sine egne Google-logoer, har konkurranser hvor brukerne bidrar (disse bidragene vises på weben, men distribueres ikke.) De lager også merkedag-logoer selv og bruker disse hyppig. Det er klart at vi blir litt varme om hjertet når Google har en 17. mai-variant av logoen sin som de bruker i Norge den ene dagen i året.
Google-merket er genuint opptatt av hva du som bruker syns er fint, bra og nyttig. Og i vår verden er det begynt å bli hverdagslig å skreddersy produkter. Som forbrukere forventer vi at vi kan sette vårt eget preg på bilskilt, iPoder, joggesko, skjermsparere, osv. Hvorfor ikke også på din høyst personlige e-posttjeneste?
Kanskje Google går foran med nok et eksempel på et sterkt permission brand. De setter brukeren i førersetet, også når det gjelder profilen. Og skal man lytte til brukerne ser det ut til at de kan være inne på noe. «¿ more cosmetic delights for Gmail themes» – www.cnet.com