Holdningskampanje skremte gamblere

Lotteritilsynets holdningskampanje mot gambling har gjort nordmenn mer skeptisk til pengespill, viser nye resultater. – Kampanjen har bidratt til å sette gambling og spilleavhengighet på dagsorden, sier informasjonssjef Rune Timberlid i Lotteritilsynet.

Publisert Sist oppdatert

I en undersøkelse gjort i september 2005 svarte 53 prosent at de var uenige i en påstand om at pengespill er uskyldig moro. Lotteritilsynet startet sin kampanje «Alle taper på gambling» våren 2006, og samtdig viste en undersøkelse at 65 prosent var uenige i at pengespill er uskyldig moro.

Nordmenns skepsis til pengespill lå på samme nivå i en ny måling i november 2006.

– Kampanjen har bidratt til å sette gambling og spilleavhengighet på dagsorden, sier informasjonssjef Rune Timberlid i Lotteritilsynet til Kampanje.

Treårig kampanje
Holdningskampanjen har vært en oppfølging av «Regjeringens handlingsplan mot pengespillproblemer», som ble vedtatt i 2004. Kampanjens budsjett er på totalt fem millioner kroner.

– Vi ser at arbeidet har hatt effekt både i skolene, og blant folk flest og i media. Stadig flere ser ut til å akseptere at spilleavhengighet er et samfunnsproblem, sier Timberlid.

Lotteritilsynet startet i begynnelsen av 2006 en treårig kampanje for å påvirke utvalgte målgruppers holdninger til gambling. Det er kommunikasjonsbyrået Argument og reklamebyrået TBWA som bistår Lotteritilsynet i dette arbeidet.

– Argument og TBWA har levert en spennende strategi for hvordan vi skal nå våre mål. Deres lange erfaring med tilsvarende kampanjer var avgjørende for valget, sier Timberlid.

– Å kunne vise til konkrete oppnådde resultater, som for eksempel vellykket kampanjearbeid for Sosial- og helsedirektoratet, var viktig ved valg av samarbeidspartner, sier han.

PR viktig virkemiddel
De viktigste virkemidlene i holdningskampanjen er en kombinasjon av PR og betalt kommunikasjon, blant annet gjennom bannerannonser på nett og utvikling av egen nettside. Kampanjens viktigste mål er å bevisstgjøre utsatte grupper om avhengighetsskapende pengespill med høy risiko, det vi kaller gambling. Det overordnede målet er at dette skal føre til at færre utvikler spilleavhengighet, opplyser tilsynet. Hovedmålgruppen er ungdom og menn i alderen 18 til 40 år. For å nå disse gruppene er det særlig fokusert på gevinstautomater og pengespill på nettet, fordi dette er raske spill der mange satser mye penger over kort tid.

Kampanjen evalueres gjennom måling av holdningsendringer og økt kunnskap i befolkningen om farene ved gambling, og gjennom kartlegging av utviklingen i antall spilleavhengige. Ett av verktøyene som brukes til dette er jevnlige MMI-undersøkelser. Kampanjen «Alle taper på gambling» vil fortsette ut 2008, og er finansiert med midler avsatt fra Norsk Tippings overskudd

Powered by Labrador CMS