Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
Ledende kommunikasjonstopper kan fortelle Kampanje at de mener statsminister Jens Stoltenberg og regjeringen har håndert krisen på en imponerende måte. Etter at den nasjonale katastrofen som traff Norge fredag ettermiddag har statsminister Jens Stoltenberg vært svært delaktig og synlig og gitt en rekke intervjuer og ikke minst holdt en rekke taler.
Stoltenberg kom på banen fredag ettermiddag og har etter en litt nølende start tatt et solid grep på kommunikasjonen, ifølge daglig leder i kommunikasjonsbyrået Zynk Claus Sonberg.
- Jens Stoltenbergs håndtering blir bedre og bedre og er nå forbilledlig. Krisen han håndterer er uten sidestykke i Norge og kompliseres ytterligere ved at han har en nær relasjon til de omkomne, deres familier og Utøya. Han skal være leder for en nasjon i sorg, en regjering i sjokk og uten kontorer, en gigantisk kriseorganisasjon - og samtidig håndtere egen og sine nærmestes sorg. I en slik situasjon er det naturlig at han fremstod litt famlende og med standardformuleringer som «våre tanker går nå til de pårørende» i den første fasen. Man skal også være klar over at han i denne fasen trolig hadde informasjon om det vanvittige omfanget på Utøya som ikke vi som satt foran tv apparatene og nettavisene hadde, sier daglig leder i kommunikasjonsbyrået Zynk, Claus Sonberg, til Kampanje.
Sonberg har lang erfaring med krisekommunikasjon. Han var den som fikk den første telefonen og som håndterte den tragiske Spaniar ulykken der 154 mennesker omkom i Madrid 20. August 2008 og skal også ha vært rådgiver i flere av Norges største kriser, deriblant Gildes ecoli-krise og Bourbon Dolphin ulykken.
Pr-toppen mener tidsskillet for Stoltenberg kom med pressekonferansen sammen med Storberget fredag kveld.
- Her fremstod han som en statsleder og med en langt mer personlig og god kommunikasjon. Etter det har han vært eksemplarisk, ikke minst i møtet med pårørernde og pressen på Sundvollen på lørdag og med talen i Domkirken på søndag. Her klarer han en nesten utrolig balanse mellom å formidle og mestre egne følelser, og å lede nasjonen gjennom krisen og sorgen, sier Sonberg.
- Imponerede krisehåndtering
En annen med lang erfaring i krisekommunikasjon er seniorrådgiver Bjørn Richard Johansen i kommunikasjonsbyrået First House. Han er en av landets mest erfarne rådgivere innen operativ krisehåndtering og var blant annet koordinator for republikken Islands nasjonale kriseenhet under finanskrisen som rammet landet høsten 2008. Johansen fikk selv merke bombeattantet umiddelbart.
- Jeg satt selv i en telefonkonferanse i 15.20 tiden på fredag ettermiddag. Med ett hørte noen av deltakerne som satt rett i nærheten av Grubbegata et kraftig drønn og at bygget de satt i beveget seg. Vinduene ristet kraftig, men unngikk å bli ødelagt. «Jordskjelv» var første kommentar fra noen av de som deltok på møtet i Oslo sentrum. Møtet ble så raskt avsluttet når man noen minutter senere ble klar over at det var en bombe og terrorhandling som hadde funnet sted i regjeringskvartalet. Selv om jeg var langt unna, ble hendelsen med et veldig nær, sier Johansen.
Som Sonberg mener Johansen at krisen har vært imponerende godt håndtert.
- I en så dramatisk situasjon for landet, med det vi nå vet har blitt en enorm tragedie, har det vært imponerende å se krise- og beredskapshåndteringen av de involverte etater. Utfordringen i slike situasjoner er ofte å sikre god koordinering. I denne saken har det virket som det har vært god koordinering fra tidlig fredag ettermiddag. Det er imponerende og viser at det er tatt mye lærdom ut av de mange kriseøvelser som er kjørt i regjeringsapparatet, ulike etater og i kommunene i de senere år, sier han.
- Hvordan har statsminister Jens Stoltenberg fremstått?
- Statsministeren selv har også gjennom helgen vist et enormt personlig lederskap, vært synlig og tilgjengelig, selv om han personlig er sterkt preget av det som har skjedd, sier Johansen.
- Jens er konge
Administrerende direktør i kommunikasjonsbyrået Creo, Kjell Rakkenes, er også imponert over hvordan krisen er blitt håndtert av regjeringen og spesielt statsministeren.
- Jeg er ekstremt imponert over krisehåndteringen og lederskapet som de har vist i det som er en uffatelig vanskelig jobb. Det gjelder først og fremst Jens Stoltenberg, men også, litt overaskende justisminister Knut Storberget, som fremstår med en tyngde han ikke har hatt før, sier Rakkenes til Kampanje.
Rakkenes, som tidligere har vært kommunikasjonssjef i Posten, sier statsminister Jens Stoltenbergs har klart å balansere både de menneskelige hensynene og det å utvise lederskap.
- På den ene siden har Stoltenbergs fokusert på de menneskelige tragediene samtidig som han har lykkes med å skape trygghet for at landet har en regjering og departementer som fungerer. Hvis det er lov så kan man sammenligne med 11. september i 2001 i USA der George Bush gjorde alt feil. Bush lykkes ikke med å vise lederskap og hans primære ledelsesdoktrine var enten er du med oss eller i mot oss og dermed gå rett i strupen på Bin Laden og Irak, Han brukte all resursser på det og brukte ikke nok tid på den menneskelige tragedien. Jens Stoltenberg viser at han er en fader for landets borgere og fremstår gjennom sin håndtering som mye sterkere enn Kongen som også har en jobb i en slik sammenheng sier Rakkenes.
Pr-toppen sier han er mer skuffet over hvordan Kongen har opptrådt i mediene.
- Kongen har ikke lykkes å vise det som en skulle vente. Han stilte opp i et Dagsrevy-intervju og så sliten ut og var ikke inne i situasjonen i det hele tatt. Kongen er ikke den sterkeste spårkelige lederen vi har og det er tydelig at kongens format er det regisserte med vel forbredte taler. Jens er både statsminster og konge i Norge etter dette, sier Rakkenes.