Mer utbredt: TNS Gallups InterBuss-undersøkelse for andre kvartal viser at 14 prosent av hele befolkningen har skaffet seg mediebrett. Foto: Erlend Aas/SCANPIX

Kraftig Ipad-vekst i Norge

Halvannet år etter at Apple lanserte iPad, skaffer stadig flere nordmenn seg brett. Sjekk de nye tallene her.

Publisert Sist oppdatert

Lesebrett. Mediebrett. Nettbrett. Brettavis. Ipad. Eller kanskje padde? Ja, kjært barn har mange navn. Det som er utvilsomt er at antallet nordmenn som har skaffet seg eller har tilgang til brett med berøringsskjerm øker i antall fra kvartal til kvartal halvannet år etter at amerikanske Apple lanserte iPad. Og det er neppe overraskende at det nettopp er iPad som er det mest utbredte brettet i Norge. Det viser helt nye tall fra TNS Gallup som Kampanje har fått tilgang til.

TNS Gallups InterBuss-undersøkelse for andre kvartal viser at 14 prosent av hele befolkningen over 15 år har skaffet seg mediebrett. Det tilsvarer omtrent 500.000 personer. Mediebrett-markedet domineres globalt fullstendig av Apples Ipad og Norge ikke et unntak. De nye tallene viser at 420.000 personer (11 prosent av befolkningen over 15 år med tilgang til internett) har skaffet seg Ipad mens bare to prosent bruker Samsung Galaxy, et brett som regnes som den beste utfordreren til iPad.

Vokser raskere
I januar, da Kampanje omtalte tilsvarende tall for fjerde kvartal 2010, svarte fire prosent av befolkningen over 15 år, det vil si i underkant av 150.000 personer, at de hadde tilgang til iPad. Nå har antallet brukere av Ipad steget betydelig og denne trenden vil fortsette, spår TNS Gallup. Tidlig i år anslo TNS Gallup at 500.000 ville ha brett før årets utgang.

- Med stadig flere og billigere modeller vil nok Apple i tiden som kommer møte stadig sterkere konkurranse fra Samsung og andre større elektronikkgiganter. Rundt 28 prosent har planer om å skaffe seg mediebrett i løpet av de neste 12 månedene. Vi kan regne med at rundt 25 prosent vil ha et eller annet mediebrett ved årsskiftet. Det tilsvarer om lag én million personer, men det er vanskelig å si om det er iPad eller annet mediebrett da mange ikke vet hvilken mediebrett de vil skaffe seg. Årsaken er nok at det etter hvert er kommet mange ulike typer mediebrett og at mediebrett ikke lenger er det samme som iPad, slik det ble oppfattet av de flest for ett år siden, sier forskningsleder for medier i TNS Gallup, Knut-Arne Futsæter, til Kampanje.

- Menn med god inntekt
- Hvordan er den typiske brettbrukeren?

- Både de som har mediebrett og de som har planer om å skaffe seg er overrepresentert blant menn, de er under 45 år, har høyere utdanning, høy inntekt og bor i Oslo eller Akershus. Jeg er også rimelig sikker på at tilgangen er betydelig høyere i medie- og teknologibransjen, spesielt blant menn som ønsker å vise fram at de ”følger med i tiden”, sier Futsæter til Kampanje.

TNS Gallup måler antallet nordmenn som bruker iPad ved å stille spørsmålet ”har du en iPad?”

- Noen vil nok tolke dette som et spørsmål om tilgang iPad, slik at antallet personer er ikke nødvendigvis det samme som antallet iPad, understreker Futsæter.

Dette kommer frem i undersøkelsen:

  • 42 prosent av de som har mediebrett oppgir at de er villig til på betale for innholdet.
  • VG+ og Aftenpostens iPad-utgaver har størst dekning blant de målte utgavene.
  • Bruksområdene er preget av avslapning og underholdning. Spill og nyheter skårer høyest. Deretter følger vær- og trafikkmeldinger.

- Kanskje noe overraskende så er praktisk nyttige tjenester som matoppskrifter mye brukt. Dette viser at IPad brukes i alle rom, også og kanskje særlig på kjøkkenet. IPad er også veldig hendig å lett å ta med seg på reise og ferie, og det er nok mange som har med IPaden i kofferten i sommer, sier Futsæter.

Spådde én million
TNS Gallup anslår altså at én million nordmenn vil ha et eller annet mediebrett ved årsskiftet. I så fall treffer medieutvikler og Kampanje-kommentator Anders Brenna blink. For Brenna skrev i en kommentar tidlig i januar i år at han tror antallet brett ville ligge på én million ved utgangen av 2011.

- Nettbrettene vil lykkes i år. De virker, de er enkle å bruke, og de holder et overkommerlig prisnivå allerede før priskrigen har begynt for fullt, skrev Brenna i kommentaren.

Denne uken varslet Apple at det globale salget av Ipad lå på 9,25 millioner i andre kvartal, en økning på 142 prosent sammenlignet med tilsvarende periode i fjor og godt over prognosen på 7,2 millioner.

Selv om stadig flere nordmenn skaffer seg brett, er fortsatt denne dingsen i sin barndom. Også forretningsmessig er markedet for apper umodent. Totalt sett gir topplasseringen for apper til iPhone og iPad en omsetning på under 10.000 kroner daglig i Norge. Tar man med all omsetning av apper videre nedover på salgslisten, er fortsatt omsetningen på et lavt nivå. Det viste en prognose som medieutvikler Anders Brenna laget for Kampanje magasin i mai.

- Tidlig stadium
- Det er viktig å huske at vi fremdeles er på et tidlig stadium, sa Juan Señor, tidligere avismann som nå er partner i det internasjonale konsulentselskapet Innovation in Newspapers til Kampanje magasin. Han og kollegene har blant annet stått bak design og konsept for det prisbelønte portugisiske nyhetsmagasinet i.

Samtidig rister han på hodet når han hører avisutgivere sier de vil vente med nettbrettsatsning til alle leserne deres har nettbrett.

- Leserne til disse utgiverne er stort sett i alderen 49 – 85 år: Med andre ord vil de dø ut. Hele poenget med å satse på nettbrett er å få nye lesere. Demografien for nettbrettbrukere er veldig spennende. De har høy inntekt, er kreative og utforskende, sa han til Kampanje magasin

- Hjerteknusende
Murdoch-eide News International har tatt en ledende posisjon innen utviklingen av betalingstjenester på nett og egne IPad-løsninger, deriblant IPad-avisen The Daily.Én av suksesshistoriene, Sunday Times, lanserte egne nettsider så sent som i mai i fjor. Knappe to måneder senere var betalingsmuren oppe, og kort tid etter begynte arbeidet med en egen iPad-app å skyte fart.

De forstod også raskt at det var spesielt én ting iPad-brukerne er opptatt av.

- Alt handler om hastighet på IPad. Går man inn på App Store og ser på anmeldelsene, og de kan være hjerteknusende hvis man lager apps, er hastighet én av de tingene folk klager mest på, sa redaktør Tristan Davies i Sunday Times til Kampanje.

- Lønnsomme TV 2-apper
Her hjemme er TV 2 blant mediehusene som satser stadig tyngre på brett. Under Thor de France er det mange som følger sykkelrittet via brett.

- Det er litt tidlig å konkludere, men vi ser en stor økning i forhold til tidligere år. En av årsakene er at vi satser mer og mer multimedialt, og har flere tjenester enn vi har hatt tidligere. Blant annet har vi apper både for IPad, Android og iPhone, som vi allerede nå kan se blir lønnsomme, sa Hege Kosberg, direktør for TV 2 Multimedia, til Kampanje nylig.

VG satte nylig opp sin betalingsmur for brettutgaven VG+. Mediehuset var forberedt på at ni av ti brukere ville forsvinne da betalingsmuren kom på plass. Det vil si et fall fra nærmere 30.000 til omtrent 3.000. Ifølge administrerende direktør Tor Jacobsen i VG Mobil var antallet betalende brukere høyere enn prognosen noen dager etter overgangen til betaling.

Powered by Labrador CMS