Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
Mandag er det klart for tv-bransjens andre årlige messe i Cannes i Sør-Frankrike, Mipcom. Der samles store deler av verdens tv- og produksjonsbransje for å knytte kontakter, underskrive avtaler og shoppe nye tv-formater. Men det siste blir i stadig mindre aktuelt for norske tv-kanaler, ifølge eksternsjef Petter Wallace i NRK, som i år blir hjemme i Norge under messen.
- Mipcom har i litt svakere grad enn før betydning. Veldigt mye av salget av internasjonale prosjekter skjer nå her hjemme, siden så mange produksjonsselskaper har internasjonale eiere, sier Wallace til Kampanje.
- Det har gjort at vi har flyttet de fleste av våre kontaktpunkter hjem til Norge, og det er jo fordi vi i større og større grad føler at vi får tilgang til de nye trendene gjennom kontakt med de norske selskapene. Det er en mer kontinuerlig prosess enn det var tidligere, legger han til.
- Gjør jobben enklere
Unntakene er ifølge Wallace innenfor kategoriene drama og ferdigprodusert innhold.
- På drama føler vi fremdeles at messen har en funksjon for å møte mulige finansiører og samarbeidspartnere, men for underholdning og faktaunderholdning, så føler vi at det er unødvendig å være tilstede hver gang.
Administrerende direktør Lars Finnland i Nordisk Film TV, som eies av franske Banijay Entertainment, bekrefter utviklingen.
- Det er veldig lite kanalene kan handle som ikke allerede er koblet til et norsk produksjonsselskap. Det er en utvikling som har gått over lang tid, og det har aldri vært så mange formater som ligger på selskap som holder til i Norge, sier Finnland til Kampanje.
Det har gjort jobben enklere, mener Petter Wallace i NRK.
- Det er ikke lenger den store jakten for å hente inn og fange opp trender. Representantene for de fleste trendene er allerede i Norge og det presenteres mye mer kontinuerlig, enten via disse miljøene eller direkte via formatselskapene. Selve festivalen er ikke lenger et must for et hvert kontaktpunkt.
TVNorge satser på Cannes
SBS Discovery sender seks stykker til Cannes fra Norge, blant dem administrerende direktør Harald Strømme, programdirektør Eivind Landsverk, og programsjef Sverre Nordbø.
- Jeg vil ikke si at den har mistet sin funksjon, men mye er kjent fra før hvis man er på vakt og har og har god oversikt over hva som blir skrevet om internasjonale tv-trender. Noe av det jeg synes er viktig med messen er å møte noen av de man har daglig dialog med på mail eller telefon, sier Landsverk.
- Er det riktig at mye av innkjøpene har forflyttet seg til Norge og norske produksjonsselskapene?
- Det er til dels riktig at de fleste norske produksjonsselskaper har internasjonale eiere, og dersom vi finner noe interessant i deres kataloger, forhandler vi direkte med dem. Men det er enormt mange tilbydere av innhold på verdensbasis. Vi tar jo bare de store toppene gjennom de norske selskapene, og av og til finner vi noe som er interessant som er laget av små selskaper andre steder i verden.
Ingen ny «Idol»
Landsverk har likevel ingen store forhåpninger om å finne det neste store på årets tv-messe.
- Det kommer ikke noe nytt «Idol» eller «Skal vi danse», det gjør det ikke. Men en del av de konseptene vi allerede har plukket opp, som «Gift med første blikk», blir fremdeles solgt i veldig mange land.
- Hvorfor får vi ikke se noe nytt «Idol» eller «Skal vi danse»?
- Det er mange år mellom hver gang det skjer, sånn er det bare. Det er alltid noen konsepter som blir hausset veldig opp under messen, og det er mye som er av interesse, men som ikke passer for oss og våre kanaler. Det lanseres et hundretalls nye gameshow hvert år, men det er en sjanger vi ikke er inne i i det hele tatt med våre kanaler.
Stupe-drama
For to år siden skapte den norske tv-bransjen virkelig bølger i Cannes. Da kom både TV 2 og TVNorge tilbake med et stupeprogram i bagasjen, som de offentliggjorde med kun én dags mellomrom. Begge programmene handlet om å sende kjendiser på dypt vann fra store høyder. Så like var konseptene at «Stars in Danger»-eier Banijay International senere trakk Eyeworks for retten for å ha plagiert deres idé med «Celebrity Splash», men tapte.
Les mer: Vannkrig mellom TV 2 og TVNorge
Kun få uker etter hjemkomst valgte TVNorge å trekke ut pluggen på sitt stupeprogram, både som følge av kappløpet med TV 2 og som følge av budsjettspørsmål. TV 2s «Skal vi stupe» gikk på lufta i januar 2013 uten å skape særlig engasjement, og det har i ettertid blitt svært stille på stupefronten fra begge kanaler.