Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
Tidligere denne uken ble det kjent at dramaserien «Lilyhammer», produsert av Rubicon for NRK, legges på is. NRK mener kontraktene som er inngått med en rekke av produksjonens sponsorer inneholder løfter om ulovlig produktplassering.
Verken NRK eller andre tv-kanaler som sender fra Norge har mulighet til å benytte seg av denne markedsføringsformen.
Les mer:
Samtidig forbereder NRK seg nå på en ny runde Melodi Grand Prix, der vertskommunene for delfinalene legger store summer på bordet for å sikre arrangementet til sin by. Det mener Gunnar Bodahl-Johansen ved Insitutt for Journalistikk er problematisk.
- Problemstillingen er at det knyttes klare betingelser som er av ren kommersiell interesse, selv om en kommune ikke er et produkt på samme måte som for eksempel en elbil. Det innebærer at NRKs troverdighet trekkes i tvil. Vi som sitter og ser på dette vet at det er finansiert av noen, sier han til Kampanje.
- Må skape solskinnshistorier
Bodahl-Johansen mener det er utvilsomt at motivasjonen for kommunene ligger i å få positiv eksponering i sendingene, og at dette påvirker produksjonen.
- Kommunene er selvfølgelig veldig opptatt av å få frem det positive ved seg selv. NRK vet at om de skal få disse pengene må man skape solskinnshistorier, og ikke negative inntrykk. Her ligger det åpenbart klare føringer og interesser som motiverer enhver politikers avgjørelse i de enkelte kommunene. I sum handler det om at noen ønsker å promotere noe basert på en kommersiell interesse, sier han.
Eksternsjef i NRK, Petter Wallace, mener på sin side at kanalen opererer med et klart skille mellom sponsing og produktplassering.
- Jeg skjønner at det er en vanskelig grenseoppgang, men den er der, og for meg er den veldig tydelig. Det går på at ingen kan kjøpe seg retten til å være redaktør i et program som sendes på NRK. Den retten ligger hos produksjonsselskapet og NRK. Det øyeblikket en person, selskap eller organisasjon kjøper seg redaktørpåvirkning er det ikke lenger en reell sponsoravtale. Men sponsing er lov i Norge, så lenge vi oppretter vår redaksjonelle frihet, sier han til Kampanje.
- Ufarlig program
- Men kan publikum skyve all tvil til side så lenge vertskommunene forventer å få positiv eksponering i bytte mot produksjonsmidler?
- Kommunene må gjerne ønske og håpe at de blir fremstilt på en måte som de blir glade for, men det er ikke det vi skriver i kontrakten. Til syvende og sist har de rent formelt ingen påvirkning på innholdet. Det kan publikum være 100 prosent sikker på. Men Melodi Grand Prix er et ufarlig program, og det skal mye til for å lage dyptpløyende negativ journalistikk om de stedene der vi spiller inn, sier Wallace.
- Dette er et musikkprogram som vi ønsker å ta med ut i Norge og være der publikum er. Det er det som er hele ideen med dette. Risikoen for å få en negativ presentasjon av kommunen er liten, det vet de som er med. Men det er langt fra det til å si at de har en redaksjonell påvirkning, legger han til.
Utvider sendingen
Flere av de tidligere delfinalearrangørene i Melodi Grand Prix har vært misfornøyd med profileringen de fikk i sendingen. Det har NRK og Dinamo gjort lite for å etterkomme, ifølge Wallace.
- Vi har ikke noen grunn til å etterkomme det. Hadde vi gjort det hadde det vært en redaksjonell påvirkning. Hvis de føler seg skuffet er det fordi det er en avstand fra det de har håpet på og det de har fått.
- I år har dere utvidet sendingene fra vertskommunene med et program på torsdager. Det innebærer større tilstedeværelse for hver enkelt kommune?
- Det er et forprogram der vi skal bygge en forventning hos publikum til selve lørdagssendingen. Vi har nå tre delfinaler i stedet for fire, så det vi har gjort er å flytte programpengene våre til et torsdagsprogram. Vi har ikke gjort dette av hensyn til vertskommunene, men av hensyn til produksjonen og til videreutvikling av konseptet Melodi Grand Prix.
Les mer:
- Krav om uavhengighet
Gunnar Bodahl-Johansen mener NRK burde tolke kringkastingsloven på en mindre liberal måte.
- Jeg mener det ligger i NRKs interesse å tolke og forstå regelverket på en måte som gjør at de ivaretar sin uavhengighet. Vi betaler NRK-lisens, som vi er pålagt av politikerne. Det gjør vi fordi vi ønsker å ha en allmenkringkaster som ivaretar brede og smale produksjoner, og som dekker landet vårt på ulike måter. Samtidig også fordi man skal ha en kringkaster som i hele tankesettet ikke er basert på kommersielle interesser, sier han.
- Det betyr ikke at jeg mener TV 2 kan se bort fra presseetiske regler og normer, men i lisensfinansiering ligger det fra seerne og lytterne et krav om at NRK skal være veldig nøye med å ivareta sin uavhengighet.
- Legger ikke føringer
I år er Larvik med som vertskommune for første gang. Daglig leder i Opplev Narvik, Ottar Eide, forteller at det er viktig for kommunen å utnytte muligheten på best mulig måte.
- Vi har ikke lagt betingelser eller føringer, men samarbeider selvfølgelig for at det skal bli best mulig innenfor de rammene NRK tillater. Vi har mye fokus på det som ligger rundt arrangementet, og hva vi selv kan gjøre der. Men selvfølgelig ønsker vi at dette blir best mulig både for Larvik og seerne, slik at seerne vet at man er i vårt område, sier han til Kampanje.
- I år er det en ekstra sending på torsdager. Hvor avgjørende var det for at dere skulle gå inn med midler?
- Det var ikke viktig, men det er et stort pluss at vi får det. Det er en stor fordel at sendeflaten blir større, det styrker det fokuset som blir på lokalmiljøet.