Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
Det er to uker igjen til valget, og mediene kniver om å levere de mest oppdaterte meningsmålingene med hyppigst mulig frekvens. VGTV og deres institutt, Infact, har allerede i en uke presentert en måling hver dag klokken 12, mens TV 2 og TNS Gallup trapper opp til daglige målinger den siste uken før valget 9. september. Ingen Kampanje har snakket med vet hvor mange meningsmålinger som vil gjennomføres denne valgkampen, det eneste som er sikkert er at det blir mange. Regner en bare partibarometrene som publiseres i medier, har statistikknettsiden Poll of Polls, som blir drevet som et hobbyprosjekt av to Høyre-medlemmer, publisert over 100 partimålinger i løpet av valgkampen.
- Ingen millionbutikk
En som kjenner bransjen godt, tidligere MMI-sjef Leif Henrik Husom, mener det er mer for å vise seg frem enn fordi det bidrar veldig til bunnlinja at meningsmålinger er et område som prioriteres høyt av analyseinstituttene under valgkampen.
- Politiske meningsmålinger var i min tid verken noen millionbutikk eller gullgruve. Det var en allmenn bransjeoppfatning at meningsmålinger publisert i media var viktige av profilårsaker, samt at det å publisere resultater i media viste allmenheten – kunder, ansatte og andre stakeholders – at man var et ordentlig analysebyrå. Jeg vet ikke om det er holdningene blant analysebyråene i dag. Men at politiske meningsmålinger utgjør en vesentlig del av analysebyråenes omsetning, tviler jeg sterkt på, sier Husom til Kampanje.
Den eneste Kampanje har snakket med som sier at målingene også gir penger i kassa av betydning, er Infact. Analysebyrået spør da også 1.000 respondenter for VG hver eneste dag. Fagsjef Knut Weberg i Infact sier de gjør meningsmålingene på grunn av en kombinasjon av økonomisk lønnsomhet og at gjør dem synlige.
- Med så hyppig frekvens blir det også penger av det. Politiske målinger er et satsingsområde, og vi jobber for en masse medier over hele landet, i tillegg til for politiske partier og interesseorganisasjoner. For oss er dette en viktig tid, sier Weberg til Kampanje.
- Ikke så stort marked
Ole Fredrik Ugland, forskningsleder i TNS Gallup, er mer beskjeden når han skal anslå av hvor mye målingene betyr for dem rent økonomisk.
- I den totale virksomheten er de politiske meningsmålingene en relativt liten del, selv om det er mer trykk i valgkampen. Markedet for politiske målinger er ikke så stort i Norge, sier Ugland til Kampanje.
Heller ikke Arne Reiler, administrererende direktør i Ipsos MMI, vurderer den økonomiske gevinsten fra meningsmålingene som spesielt stor.
- Det er en liten del av omsetningen vår. Men vi har kundeforhold med mediene som har vart lenge, det er hovedgrunnen til at vi prioriterer dette høyt, sier Reiler til Kampanje.
- OL i meningsmåling
Meningsmålinger har ingen fasit, siden ingen vet hva Ola og Kari Nordmann egentlig tenker på et gitt tidspunkt. Det eneste som har noe i nærheten av en fasit, er valgdagsmålingen, hvor velgerne blir spurt om hva de stemte. «Fasiten» foreligger når valgresultatet er klart. Analyseinstituttene legger ikke skjul på at det er viktig å treffe best mulig på valgdagsmålingen.
- Valgdagsmålingen er OL i meningsmåling, slår Weberg i Infact fast.
- Hele bransjen er opptatt av det, stemmer Ugland i TNS Gallup i.
Ipsos MMI, som da het Synovate, gjorde i 2009 en feil som gjorde at instituttet bommet betydelig på sin valgdagsmåling. Ipsos MMI-sjef Arne Reiler sier valgdagsmålingen er viktig for dem.
- I den grad vi gjør valgdagsmålinger, er den selvfølgelig viktig. Den gjenspeiler kvaliteten, og vi har lange tradisjoner for å komme tett på, sier Reiler til Kampanje.