Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
I oktober i fjor lanserte tidligere Aftenposten-journalist Kjetil Østli og tre medgründere sitt hjertebarn, feature-nettstedet «Harvest - Mennesket og naturen», etter nesten et år med planlegging. Østli tok sluttpakke da Aftenposten nedbemannet på tampen av 2012, og skjøt pengene inn i nettstedet, som publiserer tekster om natur, friluftsliv og klima. Da Kampanje snakket med Harvest rett etter oppstarten i oktober, sa Østli at han så på oppstarten som en slags fest, og at hverdagen kom til å bli hard. Planen var da å publisere nye tekster hver dag, «til vi brekker nakken». De første tre månedene har Harvest imidlertid blitt godt besøkt, med rundt 100.000 innom hver måned. 166.000 unike brukere har så langt besøkt nettstedet og klikket seg inn på 550.000 sidevisninger, ifølge Harvest-medeier Anders Aakre. På Facebook har Harvest i underkant av 15.000 følgere. Gründerne har åpenbart ikke brukket nakken ennå, for nå vil de også lansere en internasjonal utgave av nettstedet, forteller Kjetil Østli.
- Det har vært drømmen hele veien, fra vi valgte navnet, at vi ønsket å gjøre Harvest til et internasjonalt magasin. Vi måtte bare få det norske litt opp å stå først, sier Østli til Kampanje.
Vil lansere i vår
Østli og hans medgründere, Simen Tvetereid, Anders Aakre og Torbjørn Ekelund, har kjøpt domenet Harvestmagazine.com «for dyre dommer» (en sum som ifølge Østli tilsvarer en månedslønn), er i kontakt med internasjonale journalister og forfattere som kan bidra med stoff, forhandler med andre publikasjoner om stoffutveksling, oversetter norske artikler og snakker med potensielle annonsører. Tidlig på våren håper de at nettstedet er på bena.
- Nå jobber vi parallelt med to versjoner. Innholdet i den engelske versjonen blir både av oss som startet Harvest, av «leirbålfolkene» som bidrar til nettstedet og av bidragsytere vi mener passer. Vi har begynt å kontakte internasjonale skribenter og fotografer for å høre om vi kan få artikler, eller kjøpe dem til en så rimelig penge at vi har råd til det. Det virker som folk har lyst til at artikler som har stått et sted, ikke skal dø, og ser at dette kan gi dem et forlenget liv, sier Østli.
Han håper å ha noen store navn å slå i bordet med når nettstedet lanseres.
- Jeg har vært ute og spurt folk i flere måneder, en del skribentkolleger og noen forfattere, og har lyst til at det skal være et par kjente, utenlandske navn i boks før vi starter, sier Østli.
Snakker med Innovasjon Norge
Østli sier satsingen ikke er så kostbar, siden de kun publiserer på nett, og dermed ikke har trykkekostnader.
- Så sant vi klarer å holde utgiftene til innkjøpte artikler på et minimum, vil ikke investeringen være så mye mer enn arbeidstiden vår. Nå er den egentlig sprengt, men vi tror det går an å jobbe parallelt. Når vi ser norske artikler som vi tror kan fungere i et internasjonalt marked, vil vi også oversette dem, sier Østli.
Han sier det engelskspråklige nettstedet vil bli litt annerledes enn det norske, men at kjernen fortsatt vil være norsk og skandinavisk natur.
- Det er den merkevaren vi legger oss opp til, sier Østli.
Markedsbudsjettet er ikke det store, så tanken er å spre ryktet om Harvest på samme måte som de har gjort med den norske utgaven, ved at bidragsyterne forteller folk de kjenner om det. I tillegg forteller Østli at har hatt et oppstartsmøte med Innovasjon Norge.
- Hvis vi blir enige om en avtale, vil den handle om at de bidrar ved å spre ordet - sånn som de gjør med mange andre ting de er med å eksportere fra Norge, sier Østli.
Ingen sponsing ennå
I den norske utgaven var planen at sponsing av journalistikk skulle være en av inntektskildene. Det har så langt ikke blitt noe av, forteller Østli.
- Nei, ikke ennå. Vi har hatt bra med annonsører, og begynt å snakke med dem om dot.com-utgaven også, sier han.
Blant annonsørene så langt er Nikon, Audi, Matmerk/Nyt Norge, Debio, Cappelen Damm og Oslo Sportslager. Heller ikke diskusjonen om hvilke annonsører de kan tillate seg å pryde nettsiden med, som et nettsted som skriver om natur og klima, har de tatt ennå, forteller Østli. Som Kampanje skrev i oktober, var en av annonsene i oppstartsuka for en bil som kjørte gjennom skogen så søla sprutet, med teksten «CO2-utslipp 154-199» nederst i annonsen.
Alle artikler er gratis tilgjengelige for leserne i den norske utgaven, og det er planen at de skal være i den internasjonale også, i hvert fall inntil videre. Også sponsing fra leserne, såkalt «crowdfunding», er en inntektskilde.
- Vi får vel inn nok fra det til et par reportasjeturer i måneden. Det holder ikke til lønn, men det kan man heller ikke forvente etter tre og en halv måned, sier Østli.
Han sier de ikke er redd for å brekke nakken, når de nå satser internasjonalt parallelt med oppstartsfasen for den norske utgaven.
- Vi har stolthet når det gjelder å gjøre alt vi kan, men går det ikke, så går det ikke. Det er ikke verre enn det. Noen spør oss hvorfor vi orker det. Vi tenker tvert om: Hvorfor ikke? sier Østli.