– P4 har ingen ytringsfrihetssak

Medieprofessor og ytringsfrihetsekspert, Helge Rønning (bildet), mener P4s advokater ikke har noen ytringsfrihetssak å prøve i kampen om å vinne tilbake konsesjonen kulturministeren tok fra dem. – Dette er ikke en ytringsfrihetssak. Kritikken som går på kulturministerens habilitet derimot, forstår jeg, sier Rønning til Kampanje.

Publisert Sist oppdatert

P4s advokater er allerede godt i gang med å forberede et søksmål mot staten etter at Kulturdepartementet valgte å gi radiokonsesjonen til Kanal4.

Allerede i timene etter at det ble klart at P4 ikke fikk fornyet tillit av kulturministeren, gikk P4s egen mediejurist, Kyrre Eggen, ut å sa at Kulturdepartementets vedtak var en grov krenkelse av P4s ytringsfrihet.

Medieprofessor Helge Rønning, som er medlem av Allmennkringkastingsrådet, mener konsesjonstildelingen ikke er noen ytringsfrihetssak.

– Dette er ikke en ytringsfrihetssak. Er det en konsesjonsbestemmelse, så er den lik for alle søkerne. Man har ikke noe løfte om å få noen ny konsesjon. I dette perspektivet er ikke dette et ytringsfrihetsspørsmål, sier medieprofessor og ytringsfrihetsekspert, Helge Rønning, ved Institutt for medier og kommunikasjon, Universitetet i Oslo.

Derimot ser Rønning kritikken som kommer mot ministerens rolle som konsesjonstildeler og NRKs generalforsamling.

– Det er et problem at Svarstad Haugland sitter som NRKs generalforsamling og deler ut konsesjonen. Men dette er ikke en problemstilling i et ytringsfrihetsperspektiv, men et habilitetsproblem. Konsesjonen burde vært delt ut av et uavhengig organ, slik det for eksempel er i Storbritannia med IBA, sier Rønning.

– Som kunne vært Allmennkringkastingsrådet i Norge? – Om mandatet til Allmennkringkastingsrådet endres, kunne rådet vært et slikt organ, sier Rønning.

Powered by Labrador CMS