Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
- Vi får stadig flere signaler som gjør at vi tror det må ha skjedd noe uregelmessig i forbindelse med tildelingen. Det skal vi finne ut av og vårt eneste mål er å fortsette å lage radio, og fortsette å lage god radio også i 2004, sier P4-sjef Rune Brynhildsen til Kampanje.
Nå startet jaken på bevis som gir P4 støtte i sitt syn, nemlig at radiokanalen skulle hatt konsesjon også for de neste ti årene.
– Vi følger flere spor. Ett av dem er inhabilitet og i den forbindelse vil vi skaffe oss oversikt over hvem som har vært involvert i saksbehandlingen og hvem som har møtt hvem, sier Brynhildsen.
Alle møter, samtaler, korrespondanse og uformelle møter skal kartlegges. P4 vil ha oversikt over alle som har møtt Kulturdepartementet for søkerne, men vil også ha en oversikt over hvem blant eierselskapene av Kanal 4 som har møtt noen i Kulturdepartementet.
– Hvis for eksempel en redaktør i Vårt Land eller Agderposten har møtt en statssekretær eller noe sånt vil vi vite det. Vi skal granske alle som har vært involvert og vil ha det vurdert i forhold til inhabilitet, sier Brynhildsen.
Brynhildsen påpeker at referater fra alle møter mellom søkerne og departementet skulle legges ut på Kulturdepartementets internettsider. Men på sidene finnes bare referat fra møte med P4.
– Vi vet at det har vært møte med Kanal 4, men referat fra dette møtet er ikke lagt ut, sier Brynhildsen.
Et annet spor P4 følger er at de mistenker at det har vært uregelmessigheter saksbehandlingen. Derfor har kanalen også bedt om at alle saksdokumenter knyttet til tildelingen, men Kulturdepartementet vil ikke frigi dokumentene før over nyttår.
– Det er flere ting som tyder på at det har skjedd uregelmessigheter. Blant annet det at Kulturdepartementet ikke vil at offentligheten skal få ta del dokumentene til tross for at det tidligere har sagt at det vil praktisere meroffentlighet. Hva er det de har å skjule? spør Brynhildsen.
At Kulturdepartementet virker helt uforberedt på det bråket som kom i ettertid av tildelingen til Kanal 4, er noe P4 mener peker i retning av at det har skjedd ting i siste liten.
– Hvorfor var de ikke forberedt på at vi ville be om alle dokumenter? Hvorfor trenger de tid sammen med Riksadvokaten til å gå gjennom dette nå? De burde ha skjønt og forberedt dette dersom embetsverket og fagfolkene gikk inn for Kanal 4, sier P4-sjefen.
Informasjonsdirektør Ole Tom Nomeland mener sjansene for at P4 skal få omgjort vedtaket øker for hver dag som går.
– Det er mer og mer som tyder på at det har skjedd noe som gir grunnlag for å få omgjort konsesjonstildelingen. Mye tyder på at denne avgjørelsen går mot alle fagvurderinger og ekspertråd, at kulturministeren gjorde om vedtaket i siste minutt, sier Nomeland.
– Kulturministeren er vel suveren i denne typen saker, hvordan kan det at hun eventuelt gjorde om vedtaket i siste øyeblikk gi dere grunn til å få omgjort vedtaket?
– Vi lever i et moderne demokrati og det forutsetter at avgjørelser tas på et reelt og rasjonelt grunnlag, sier Nomeland.
– Man trenger ikke være paranoid for å se at det er begått en urett, sier Brynhildsen.