Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
Undersøkelsen som vi i Mediabemanning har foretatt, viser at 9 av 10 ansatte innen bransjen for medier og kommunikasjon sier ”ja takk” til fag- og resultatansvar, men ”nei takk” til personalansvar. Så få som 3,9 % er interessert i personalansvar i sin neste jobb. Mange av ressurspersonene styrer derfor unna lederstillinger med personalansvar. De vil i stedet jobbe med faget sitt – men gjerne ha ansvaret for å levere resultater. Med andre ord: de er så absolutte ikke uansvarlige, men de er klare på at de vil være ansvarlige for fag og resultater, men ikke mennesker.
Noen velger å rendyrke sin rolle som faglig leder eller fagspesialist. Andre velger å skape sine egne arbeidsplasser for å rendyrke faglig fokus – gjennom personlige selskaper, aksjeselskaper eller rett og slett ved å levere frilanstjenester innen fagområder som medier, markedsføring og kommunikasjon. Vi ser at mange dyktige fagfolk i bransjen har valgt å stå på egne ben innen mange ulike fagområder og denne trenden ser ut til å fortsette. Mange av dem har tidligere hatt lederstillinger med personalansvar.
Dette er i ferd med å bli en stor utfordring for mange arbeidsgivere når man skal finne nye ledere. De får negativt svar når de mener å ha funnet den rette. Og det er ikke fordi arbeidstakeren er misfornøyd med verken lønn eller arbeidsgiver. Personalansvaret er det som brukes som hovedårsak, det viser våre tall og erfaringer.
Disse funnene stemmer bra overens med våre erfaringer og undersøkelser for øvrig. Det blir tydeligere og tydeligere for oss at den viktigste motivasjonsdriveren for folk i vår bransje er faglig utvikling. Ikke lønn og ikke personalansvar. De ”tradisjonelle” karrieremålene eksisterer ikke i like stor grad i vår bransje som ellers. Man er ikke like opptatt av lederstilling eller lønnsnivå som jeg oppfatter at ansatte i mange andre bransjer er. Og man er mer opptatt av å få utviklet seg faglig, i et sterkt fagmiljø med inspirerende kolleger.
Fortsetter utviklingen, vil vi kunne se mer rendyrkede ansvarsroller i tiden fremover. Mens noen vil ta ansvaret for fag og resultater, vil andre få ansvaret for personalet. Spesialiseringen øker, kompetansen blir spissere og spesialistene blir flere.
For oss som jobber med rekruttering av ledere innen markedsføring, kommunikasjon og reklame, er dette en problemstilling som vi må ta på alvor. Det er en trend som gjør at det å skaffe de beste hodene er blitt stadig mer komplisert. Det å identifisere de faglig sett beste hodene er en utfordring i seg selv. Når såpass få ønsker seg leder- og personalansvar gjør det jobben krevende å finne de beste og mest motiverte lederne til tyngre sjefsoppgaver. Satt på spissen kan man kanskje si at vi kan risikere å ende opp med fagmiljøer uten tydelige ledere.
Man kan spørre seg om hvorfor det er blitt slik? Om det er en trend i kjølvannet av finanskrisen at lederansvar er blitt mindre populært? Jeg tror trenden er mer langsiktig enn som så. Jeg tror at det faglige fokuset vi har i denne bransjen er med på å skape veldig gode, kommunikasjonsmessige resultater for annonsører, medier og byråer. Men vi bør ta på alvor at det samtidig er med på å fjerne motivasjonen for rene lederroller.
Lederyrket er et fag i seg selv. Rollen som leder krever innsikt i og kompetanse om strategi og forretningsutvikling, organisering og utvikling av mennesker og hva som skal til for å motivere til god innsats. Gode ledere er ofte uavhengige av hvilket miljø de leder; de er gode på ledelse. Dette innebærer at administrative lederroller bør rendyrkes og kanskje rekrutteres utenfra. Fra miljøer hvor man finner gode og inspirerende ledere som først og fremst er interessert i lederjobben. På denne måten øker man sannsynligheten for å realisere de beste hodene med de beste holdningene – i de riktige stillingene!
Ansvaret for å utvikle personalet samt drive organisasjonsutviklingen bør gis til noen som er motivert for det.