Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
Både Schibsted og A-pressen sitter på hver sine smertelige erfaringer etter å ha forsøkt seg i kampen mot Google. Schibsteds søkemotor Sesam la ned driften etter å ha tapt en halv milliard kroner på fire år, mens A-pressen aldri klarte å gjøre stor business ut av sin satsing på kontekstuell annonsering med selskapet MyAd, som de eide med ABC Startsiden.
Nå forener konkurrentene seg i et nytt forsøk på kontekstuell annonsering med selskapet Ada. Schibsted sitter via Media Norge og VG på 46 prosent av eierandelene, mens A-pressen og ABC Startsiden sitter med 23 prosent hver. De øvrige andelene fordeles på DN, Egmont Hjemmet Mortensen og Mediehuset Nettavisen.
Dermed er både MyAd og Schibsted-selskapet AdWise historie.
- Feil å utfordre Google
Det nye selskapet, som ledes av tidligere AdWise-leder Bjørn Tveiten, mener å ha lært av tidligere feiltrinn.
- Jeg tror det er feil å si at man skal slå Google. Vi skal ikke være en utfordrer til Google eller ta Google-budsjettet fra annonsørene. Det vi tilbyr er noe helt annet, sier Tveiten til Kampanje.
- Men budsjettene til annonsørene forblir jo de samme?
- Det kan godt hende vi må ta litt av budsjettet, men annonsørene tar i dag det de kan få av Google. Hvis man kunne få mer trafikk for samme pris, ville flere annonsører ha brukt mer penger.
Har snakket lenge
MyAd var raskt ute med å fri til Schibsted om et samarbeid i 2009, kort tid etter opprettelsen i 2008, men fikk ikke napp hos mediekonsernet. Nå kan Tveiten og digitaldirektør Jo Christian Oterhals i VG røpe at samtalene om et samarbeid likevel kom i gang på den tiden.
Les også:
- Vi har alle gjort samme erfaring, og det er at det er viktig med et nettverk med volum. Det var alle enige om. Men fusjonsprosesser tar alltid tid, sier Oterhals. Han er styreformann i Ada.
Nå kan selskapet skryte av å ha et annonsenettverk med 10 milliarder sidevisninger årlig.
- For å lykkes må man ha høyt volum og god kvalitet på distribusjonen, man må ha teknologi som klarer å plukke ut de gode annonsene og man må få kundene inn. Klarer man de to første, går det siste greit. Én av fordelene ved å fusjonere er at vi begge hadde kunder, sier Tveiten.
Kartlegger brukerne
Selskapet er tuftet på ny teknologi som skal gjøre det lettere å treffe blink med annonsene.
- MyAd var bra på sin måte, men manglet kontekstuell forståelse og et godt budsystem. Dette er ikke en forlengelse av MyAd, men er en ny satsing, med ny teknologi og ny bemanning, selv om vi tar med oss den beste kompetansen, sier Tveiten.
- Vi tilrettelegger annonser basert på en artikkelanalyse og lager i tillegg generiske usporbare profiler på brukerne. Er man mye innom teknologiartikler, vil man for eksempel få opp en annonse for Iphone 4. Det er helt anonymisert og det vi vet noe om er som regel region og interesser. Vi er opptatt av personvern, men samtidig beveger vi oss inn mot et grenseland, legger han til.
- Vi gjør også sentiment-analyser av artiklene. Det kan være at artiklene inneholder ord som trigger annonser, men som står i en dårlig kontekst å annonsere i. Da kan vi både la være å vise annonser, eller vi kan vise generelle annonser, sier Oterhals.
- Realistiske forventninger
- Hva er ambisjonene for selskapet?
- Vi har store ambisjoner, men realistiske forventninger. Vi skal gi alle partnere et nytt inntektsgrunnlag i tillegg til merkevareannonsering. Dette er ikke søk, men et helt nytt marked, poengterer Oterhals.
- Helt nytt er det vel ikke? MyAd har jo holdt på en stund?
- Det er sant. Men vi åpner opp for nye muligheter. En god del av disse distributørene har ikke hatt tekstannonser tidligere, svarer Tveiten.
- Vil dere tjene penger i år?
- Vi håper å gå i null et stykke ut i året. Vi skal selvfølgelig gi avkastning til eierne, men vi skal også gi en god del tilbake til distributørene.