Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
Tre og et halvt år har gått siden Wikileaks-gründer Julian Assanges høyre hånd, tyske Daniel Domscheit-Berg, brøt ut av den kontroversielle varslerorganisasjonen. Nå lever han et annet liv, uten kontakt med Assange, som han mener ødela organisasjonen ved å la berømmelsen gå til hodet på ham. Men selv om han er ferdig med Wikileaks, er Domscheit-Berg fortsatt sterkt engasjert i problemstillinger som har med teknologi og politikk å gjøre. Mye av tiden sin bruker han på å reise rundt og holde foredrag, og tirsdag sto han på scenen i Oslo Spektrum under markedsføringskonferansen Gulltaggen. Her advarte han tilhørerne mot datainnsamling og de nye mulighetene teknologien gir for overvåking, som han frykter kan ta oss mot et totalitært samfunn uten frihet i løpet av få år. Vi har en luke nå, en mulighet til å si fra, men denne luken vil lukke seg i løpet av kort tid hvis vi ikke gjør noe, tror den tyske aktivisten.
- Vi må ikke sitte stille og tenke at det er forferdelig, men at vi ikke kan gjøre noe. Vi lever i et demokratisk samfunn, og det er du og jeg som bestemmer hva som skal skje, sa Domscheit-Berg til tilhørerne.
- En verden med øyne overalt
Domscheit-Berg fortalte at han helt siden barndommen har vært en stor tilhenger av teknologi, og senere av internett, fordi han mener det gir oss mulighet til å bygge et samfunn hvor alle har like muligheter. Men tross sin grunnleggende tro på teknologien, ser han mange farer som lurer ved den som utvikles i dag. Fra scenen trakk Domscheit-Berg fram et eksempel på et prosjekt han mener vi bør holde øye med framover, nemlig dataselskapet IBMs Open Power Initative. IBM jobber ifølge Domscheit-Berg med å skape kunstig intelligens av helt andre dimensjoner enn de vi kjenner i dag.
- Teknologien de er i ferd med å utvikle, gjør at man kan bygge en kunstig hjerne langt større enn man har trodd var mulig. I dag utnyttes ikke all dataen som samles inn særlig godt, fordi algoritmene som fortolker dataene er for dårlige. Med denne teknologien trenger man ikke algoritmer. Data fra alle overvåkingskameraene i London vil kunne fortolkes simultant og i sanntid, av et intelligent system. Det betyr slutt på alt privatliv, og dermed også på individet. Vi vil leve i en verden med øyne overalt, og med evne til å fortolke den informasjonen som samles inn. Det er begynnelsen på et fullstendig totalitært system, hvor ingen er frie lenger, sier Domscheit-Berg til Kampanje.
Domscheit-Berg mener vi kan påvirke utviklingen nå, men at denne muligheten snart vil forsvinne.
- Vinduet vi har for å påvirke, vil lukke seg når denne teknologien tas i bruk. Ingen som hører på meg her i dag, kan si at de ikke så dette komme, sier han.
- Assange forandret seg
Det var i 2007 Domscheit-Berg ble kjent med den hvithårede australieren Julian Assange. Sammen bygde de opp Wikileaks – organisasjonen som skulle bli berømt og beryktet for publisering av materiale mange ikke ønsket skulle se dagens lys. De la ut en video som viser bombing av sivile i Irak, dokumentasjon på korrupsjon i Kenya og titusener av hemmeligstemplede dokumenter om krigene i Irak og Afghanistan. I 2010 ble Wikileaks internasjonalt kjent da de ved hjelp av internasjonale nyhetsmedier publiserte nyheter fra over 250.000 hemmeligstemplede dokumenter fra det amerikanske diplomatiet. I Norge var det Aftenposten som sikret seg materialet. Stadig mer kontrovers fulgte Wikileaks, og i 2012 ble grunnlegger Julian Assange tiltalt for voldtekt i Sverige. Han har i dag søkt tilflukt i den ecuadorianske ambassaden i London. Domscheit-Berg ser oppriktig trist ut når vi kommer inn på Wikileaks og Assange, og sier det var tøft å bryte med organisasjonen.
- Vi jobbet i et team sammen i to og et halvt år, hvor alle hadde sine styrker og svakheter. Det var en god balanse. I 2010 begynte dette å forandre seg, med berømmelsen vi fikk. Fordi Assange var grunnleggeren, begynte han å ta alle beslutninger, selv om alle vi andre sa at han var gal og at det ikke ville fungere. Det gjorde det heller ikke, sier Domscheit-Berg til kampanje.
- Gikk glipp av en stor sjanse
Wikileaks fikk etter hvert mye kritikk for at organisasjonen ikke beskyttet sårbare kilder i dokumentene de friga godt nok, med potensielt katastrofale følger. Domscheit-Berg mener imidlertid at ideen bak organisasjonen var god, og at den kunne utrettet mye bra hvis ikke Assange hadde ødelagt det hele.
- Vi gikk glipp av en stor sjanse. Nå er det ikke noe igjen av Wikileaks, annet enn et show som handler om penger, rampelys og slike ting, sier Domscheit-Berg.
Selv vil han ikke være en «frelser» i de internasjonale medienes rampelys.
- Jeg prøver å vekke folk, men jeg vil ikke være den fyren som gjør det. Problemet med rampelyset er at hvis du er der, vil folk outsource ansvaret sitt til deg. Ideen om at Julian var den nye guruen eller frelseren, er grunnen til at det hele mislyktes. Det ødela ham, og ga på sett og vis et falskt løfte til resten av verden, mener Domscheit-Berg.
- Vi er problemet, ikke teknologien
Etter at han brøt med Wikileaks, startet Domscheit-Berg sitt eget, lignende prosjekt, kalt Openleaks. Nå er prosjektet lagt på is, forteller han.
- Openleaks har vært på ferie siden 2011. Jeg bruker tiden min på å holde foredrag som det jeg holdt her i Oslo, og jeg dyrker grønnsaker i hagen. Jeg lærer dessuten barn ved flere skoler om elektronikk, media og slike ting, sier Domscheit-Berg.
- Hvordan kan du fortsatt være teknologioptimist, når du ser så klart hvilke problemer teknologien skaper?
- Teknologi er ikke problemet. Problemet er at vi har lagt oss til en vane med å outsource ansvar. Vi gir det bort til noen vi velger hvert fjerde år, og bryr oss ikke med det i tiden imellom. Vi ser ikke at vi bare kan møte alle de komplekse utfordringene på jorda hvis vi spiller på lag. Det er vi som er problemet, ikke teknologien. Den har alltid hjulpet oss å redusere hierarkiet i verden. Nå er vi på et sted hvor vi kan gå inn i et nytt paradigme, et inkluderende samfunn som oppmuntrer alle til å delta. Men vi kan bare utnytte teknologien hvis vi er klar over mulighetene, sier Domscheit-Berg.
Savner engasjement
Han etterlyser mer engasjement i de problematiske sidene ved den nye teknologien som utvikles. At hverdagen krever alt av oss, er én grunn til at så få engasjerer seg, tror han. Manglende forståelse av den nye teknologien er en annen, og kanskje den viktigste.
- Du skriver en e-post, trykker på «send», og like etter dukker den opp et annet sted. Det er så abstrakt, siden ingen kan se hva som skjer imellom. Vi kan ikke se det, kjenne det eller lukte det. Vi må bryte den barrieren ved å snakke om det, gi eksempler og få folk til å føle det. Det er mitt oppdrag – i hvert fall føler jeg det slik. I boka 1984 skrev George Orwell: «Inntil de blir bevisste, vil de ikke gjøre opprør.» Det er nettopp det som er poenget. Hvis du ikke vet hva som skjer, har du ingen grunn til å gjøre noe med det, sier Domscheit-Berg.
- Han bærer nag
Wikileaks-talsmann Kristinn Hrafnsson hevder at Domscheit-Berg ble utvist fra Wikileaks i 2010, etter det han kaller «en trist episode». Han sier Domscheit-Berg siden den gang har forsøkt å sabotere for Wikileaks, og hevder at han har innrømmet å ha ødelagt materiale fra organisasjonen.
- Han bærer nag til Wikileaks, til tross for at han er den eneste tilknyttet organisasjonen som har tjent penger på det, gjennom boken han skrev og filmen som bygger på den, sier Hrafnsson til Kampanje.
Domscheit-Berg ga i 2011 ut boken Inside WikiLeaks: My Time with Julian Assange at the World's Most Dangerous Website. I fjor kom filmen The Fifth Estate, som bygger på boken.
Hrafnsson sier det er feil at alle de andre i Wikileaks mente Assange var gal, og hevder at Domscheit-Berg i virkeligheten spilte en liten rolle i organisasjonen. Han mener Wikileaks fortsatt gjør en viktig jobb, selv om Julian Assanges bevegelsesfrihet er begrenset til den ecuadorianske ambassaden i London.
- I går friga vi viktig informasjon, og det samme gjorde vi i desember og januar. Wikileaks spilte også en viktig rolle i å assistere Edward Snowden (varsleren som fortalte om den amerikanske etteretningsorganisasjonen NSAs overvåking av sivile, journ.anm.), noe Snowden anerkjenner i et intervju som publiseres i Vanity Fair i disse dager, sier Hrafnsson til Kampanje.
Daniel Domscheit-Berg ønsker ikke å kommentere påstandene fra Wikileaks-talsmann Kristinn Hrafnsson. IBM har så langt ikke besvart Kampanjes henvendelse om prosjektet Open Power Initative.