Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
Våren 2013 ble Statoils reklamekonto delt i to mellom Try/Apt og McCann, men det var først i mai i år at den første jobben for oljegiganten kom fra Try/Apt.
Kampanjen ble lansert med slagordet «Kraften i det mulige», og nå lanseres den primært digitale kampanjen internasjonalt med navnet «Statoil. Power of Possible».
Arbeidet er ledet av et lite team hos Statoil i tett samarbeid med Try/Apt, H&K og Mediabrands i London.
Les også: Try sparker i gang Statoil-jobb
- Den informerte eliten
Konseptet er også blitt testet i fokusgrupper i Norge, Tyskland, England, USA og Canada i november. Målet er å gjøre Statoil mer kjent i USA og Europa samt å tiltrekke seg attraktive arbeidssøkere.
- Målgruppen for denne kampanjen er definert som «den informerte elite». De kan beskrives som innflytelsesrike personer innenfor økonomi, politikk og næringsliv. De har et globalt perspektiv, og reiser mye internasjonalt. De er klar over energirealitetene og ønsker faktabasert informasjon om hvem som kan bidra, sier kreativ sjef Henrik Øinæs Habberstad i Statoil til Kampanje.
Den internasjonale Statoil-kampanjen startet denne uken og skal gå ut måneden i medier som New York Times, CNN, The Economist, Financial Times, Wall Street Journal samt utendørs-reklame på flere store flyplasser som London Heathrow og JFK i New York. Etter jul starter andre periode for kampanjen - og den skal da gå i to måneder fra januar til mars.
Habberstad ønsker ikke å avsløre verken hvor mye det har kostet å utarbeide kampanjen eller hvor stor denne kampanjen er i forhold til andre kampanjer.
- Statoil kommenterer ikke dette, men det jeg kan si er at vi prioriterer tiltak vi vet fungerer og vi har fokus på enkle, engasjerende og relevante budskap som treffer våre målgrupper der de er. Vi har for eksempel et større digitalt fokus enn tidligere kampanjer. Vi vil ha maksimal eksponering for Statoils historier, og kommuniserer på tvers av markeder i store internasjonale medier.
Enkelt budskap: - Statoil har prøvd å holde seg til et enkelt budskap i kampanjen, sier kreativ leder Henrik Habberstad i Statoil.
- Viktig jobb
Til Kampanje sier konsulent Sven Jensen i Try/Apt at de ikke kan kommentere størrelsen på budsjettet for denne store jobben for Statoil. Men han bekrefter at dette er den foreløpig største jobben byrået har gjort for Statoil etter at de fikk deler av kontoen i fjor.
- Det er klart at dette har vært en stor og viktig jobb for oss, sier han.
- Hva er det gjør det annerledes å lage en internasjonal kampanje kontra en norsk?
- Vi må hensynta målgruppen i mye større grad. Det dreier seg om en målgruppe som ikke kjenner til Statoil. Her i Norge har jo Statoil en høy kjennskap, i motsetning til utlandet. Derfor må vi bruke andre virkemidler, og fortelle en historie, sier Jensen.
Da kampanjen skulle utarbeides, måtte blant annet det tas med i betraktning at olje- og gassindustrien er godt ansett i Norge, men i mindre grad utenfor landets grenser.
- Det samme er ikke tilfelle i utlandet. I utlandet har jo flere olje- og gasselskaper hatt uheldige hendelser, det har heldigvis Statoil vært forskånet for. Men vi må bygge kjennskap og kunnskap om Statoil. Derfor er det er viktig å få god innsikt i målgruppen og kartlegge hvilke barrierer som fins, sier Jensen.
Full tank: Konsulent Sven Jensen i Try/Apt sier den internasjonale kampanjejobben har vært det største oppdraget så langt for Statoil.
- Omdømmearbeid
Henrik Habberstad vektlegger at dette arbeidet i stor grad dreier seg om godt, gammeldags omdømmearbeid.
- Vi vet at kunnskap bygger tillit, og de som vet litt om Statoil er også mer positive. Vi skal bygge videre på dette og sørge for at vi både blir både kjent og likt. Det handler altså om å bygge et godt omdømme, sier Habberstad.
Går internasjonalt: Her er to av print-annonsene som skal inn i store, internasjonale medier som Economist, Bloomberg og New York Times.
Mediebyrå i forbindelse med kampanjen er UM, som er et søsterbyrå til IUM.
- Arbeidet med konseptet er ledet av et lite team hos Statoil i tett samarbeid med TRY/Apt, H&K og Mediabrands i London. Konseptet er også blitt testet i fokusgrupper i Norge, Tyskland, England, USA og Canada i november.
Tok Jotun til Afrika
Kreativ leder i Try/Apt, Lars Joachim Grimstad sier til Kampanje at Try/Apt også tidligere har laget store, internasjonale kampanjer.
- Vi har blant annet nylig gjort en stor Jotun-kampanje som går i enda flere land. Denne består blant annet av Jotun-filmen går i mange land i Afrika. Der er én felles idé lokaltilpasset i de ulike markedene. Blant annet må man tenke gjennom valg av modeller og hvilket budskap man formidler, sier Grimstad.