Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
PREMIUM
Navn: Aleksander Herresthal
Alder: 50
Stilling: Kreativ leder i Seefood TV
Aktuell: Seefood TV står bak formatet «Boksen», som i løpet av det siste halve året er blitt en norsk eksportsuksess og solgt til ti land.
- Hvor går årets ferie?
- Ferien er allerede i gang. Jeg startet i Sandefjord og skal så videre til Hellas. Men siden vi har flere versjoner av «Boksen» i produksjon ute i verden, blir det nok en del arbeid ved bassengkanten. Jeg multitasker med paralydrikk, laptop og min aller beste Thor Heyerdahl-engelsk, mens jeg forsøker å holde formatbibelen unna badevannet.
- Hva er ditt beste sommerminne?
- De første somrene med barna. Det å se verden gjennom øynene til en som nettopp har oppdaget is, vannspreder og sand mellom tærne, slår det meste.
- Hva hadde du vært mest redd for å møte utenfor boksen dersom du selv skulle deltatt i Boksen?
- Møtereferater fra møter, som egentlig burde vært en e-post.
- Du får toppsaken på VG, ett minutt i Dagsrevyen og én TikTok som garantert går viralt. Hva slags budskap bruker du det på?
- Det måtte vært noe som faktisk kunne gi en effekt. Kanskje en skikkelig bra film som på mirakuløst vis klarer å ta livet av det idiotiske konseptet Black Friday én gang for alle. En klimafiendtlig kjøpefest, som tømmer folks lommebok og selvbilde helt uten grunn, er virkelig ikke noe verden trenger.
Aleksander Herresthal
- Endelig kom rentekuttet vi alle ventet på. Blir dette starten på en ny opptur i medier- og kommunikasjonsbransjen eller må det mer til?
- Rentekuttet er som å få et plaster, når du egentlig trenger hjertestarter. Spesielt for film og TV-bransjen er situasjonen blitt veldig kritisk. Vi ser en dramatisk nedgang i fiksjonsserier og en talentflukt fra bransjen. De fleste produksjonsselskapene har nedbemannet og store deler av frilansmiljøet står uten arbeid.
- Det hjelper lite med billigere lån hvis man ikke har en jobb å gå til. Skal vi få til en reell opptur, må det kraftfulle politiske grep til: langsiktig finansiering, støttestrukturer for idéutvikling og insentiver, som gjør det attraktivt å produsere i Norge, også for utenlandske aktører. Og så må norske TV-kanaler bestille flere fiksjonsserier, så det blir en bedre balanse mellom kjendisreality og dramaserier.
- Valgkampen er i full gang og det er politiske programmer og utspill i alle kanaler. Kommer du til å følge partilederutspørringen på «Gutta» på YouTube eller sverger du fortsatt til Fredrik Solvang og «Debatten» på NRK?
- Jeg deler ikke så mange av verdiene «Gutta» fronter, særlig de gangene innholdet deres bidrar til å sementere fordommer og et ‘oss mot dem’-syn på verden. Likevel tenker jeg at selve debattkonseptet deres er et steg i riktig retning. Kanskje det kan bidra til å modne både dem og målgruppen deres og også åpne interessen deres for noe mer enn bare views, cash og klout.
- Hvilket terningkast gir du kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery?
- Jeg gir henne en firer. Jeg møtte henne på Gullruten i Bergen, og førsteinntrykket var en veldig engasjert, tilstedeværende og interessert minister. Men for å få en femmer eller sekser fra meg, må hun sette inn tiltak mot krisen i film- og TV-bransjen. Akkurat nå står en hel generasjon historiefortellere i fare for å forsvinne. Vi trenger en minister som ikke bare snakker varmt om kultur, men handler raskt, målrettet og tenker langsiktig når en bransje er i en krise.
- Bør offentlige annonsekroner pumpes inn i amerikanske tech-selskaper eller bør offentlige virksomheter investere pengene i redaktørstyrte mediehus?
- Nei. Offentlige midler bør ikke gå til algoritmer som premierer polarisering, men til norsk journalistikk som bygger tillit og demokrati.
- Norsk TV er på moten i utlandet med blant annet «Boksen» og «Norges dummeste». Kan TV-eksport være den nye oljen og hva skal eventuelt til for at den blir det?
- Ja, men da må vi skru opp tempoet og støtteordningene. Norge har et unikt fortrinn. Vi tenker nytt, vi produserer raskt, og vi kan teste konsepter med lavere risiko. Men finansieringen henger ikke med. Vi trenger en ny statlig støtteordning for utvikling av unscripted formater nasjonalt og en ordning for lansering av norske formater internasjonalt. Dette er insentiver som kan gjøre Norge til Europas testlab for nye TV-konsepter.
- Hvem i medie- og kommunikasjonsbransjen imponerer deg mest?
- Lindis Hurum er uten tvil mitt forbilde i kommunikasjonsbransjen fordi hun kombinerer uredd, klarsynt formidling med et sjeldent sterkt etisk kompass. Som generalsekretær i Leger Uten Grenser står hun midt i globale kriser hver eneste dag, men evner å formidle komplekse og ofte brutale virkeligheter med en personlig varme og tydelighet som engasjerer og ikke lammer. Hun snakker til både hjerte og hjerne, og bruker kommunikasjonskraften sin til å løfte andres stemmer, ikke sin egen. Jeg synes hun er helt rå.