Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
Før jul åpnet Kulturdepartementet for at også løssalgsaviser skal kunne motta pressestøtte - kjent som produksjonstilskudd - fra staten. Under høringen har en rekke medieaktører kritisert regjeringen for at den vil åpne pengesekken for Dagbladet.
- Nettavisen kan ikke rolig se på at staten bruker milliardbeløp på å støtte papiraviser som bruker statsstøtten til å bygge seg opp på nett. Det blir en ulovlig og urettferdig konkurranse og opplagt noe ESA må se på, sa administrerende direktør og ansvarlig redaktør Gunnar Stavrum i Nettavisen til Kampanje.
«Dersom vilkåret om minst 50 prosent salg av aviser gjennom abonnement ikke blir opprettholdt, kan løssalgsavisene bruke støtten til å kryssubsidiere avisenes nettutgaver, som VG.no og Dagbladet.no», skriver Nettavisen i sin høringsuttalelse til Kulturdepartementet.
VG-sjef Torry Pedersen skriver dette i mediehusets høringsuttalelse:
- At Dagbladet skulle få pressestøtte til en papiravis med problemer, for deretter å bruke disse pengene til å styrke seg i konkurransen med øvrige aktører i det åpne konkurransebildet, må være en utilsiktet konsekvens av departementets forslag.
- Ensidig angrep på oss
Sjefredaktør John Arne Markussen er provosert over reaksjonene fra konkurrentene. Han langer ut mot rivalene:
- Vi er vitne til et stormløp mot Dagbladet. Hele høringsrunden om pressestøtten er blitt et ensidig angrep på oss fordi vi har påpekt det meningsløse i at papiraviser må distribueres som abonnement for å være berettiget til produksjonsstøtte. Det er ikke noe mer høyverdig med distribusjon via abonnement enn det er ved løssalg. I mangel på prinsipielle argumenter for å holde Dagbladet utenfor ser vi at de aktørene som har levd godt på ordningen, nå allierer seg med VG/Schibsted og Nettavisen og prøver å skape et inntrykk av at Dagbladet kan komme til å bruke en støtte til papiravisen til å subisidere digitale gratistjenester. Det er i sannhet en konstruert problemstilling. Det er av hensyn til papirutgaven av Dagbladet at vi ber om rettferdighet i forhold til støtteordninger som faktisk finnes, sier Markussen til Kampanje.
Her finner du alle høringsuttalsene:
- Ikke økonomisk fordel
Han fortsetter:
- Dagens pressestøtte har på punktet om distribusjon aldri latt seg forsvare på prinsipielt grunnlag. I dag kan den heller ikke begrunnes med at den ene kategorien aviser er mer utsatt økonomisk og konkurransemessig enn den andre. Dagbladet vil med departementets forslag ikke oppnå noen økonomisk fordel sammenliknet med abonnementsavisene, sier Markussen.
Dagbladet og eieren Berner Gruppen tror Kulturdepartementet vil avsløre det han mener er konkurrentenes forsøk på å stoppe planene om å gi løssalgsavisene rett til produksjonstilskudd.
- Jeg er overbevist om at departementet gjennomskuer den tåkelegging som mange i bransjen nå bedriver. Jeg kan ikke se at det er noe behov for å konsekvensutrede spørsmålet om å gjøre noe med en prinsippløs, diskriminerende ordning.
- Stavrum mest forvirret
Han blåser av Nettavisens ESA-trusler.
- Gunnar Stavrum i Nettavisen - for øvrig 50 prosent eid av den store pressestøttemottaker Amedia - synes å være den mest forvirrede av alle akkurat nå. Departementet har ikke foreslått en omlegging som vil bety produksjonstilskudd til gratis nettaviser, med andre ord verken Nettavisen, VG Nett eller Dagbladet.no, sier Markussen.
Han har registrert at VG-redaktør Torry Pedersen mener regjeringens forslag underminerer pressestøttens mål om å bidra til mangfold av aktualitets- og nyhetsmedier og i verste fall kan bidra til avisdød.
- Uten friske penger inn i ordningen, blir konsekvensen av pressestøtte til løssalgsaviser - i praksis Dagbladet - at andre aviser får mindre, og skulle Dagbladet motta det foreslåtte maksbeløp på 40 millioner kroner, vil andre medier nødvendigvis få dramatisk mye mindre å rutte med. For meningsbærende medier som Dagsavisen, Klassekampen, Nationen og Vårt Land, kan reduksjonen i pressestøtten derfor bli så brutal at det kan sette hele eksistensgrunnlaget i fare, advarer Pedersen i VGs høringsuttalelse.
- Får tårer i øynene av VG
Markussen er syrlig når han kommenterer Pedersens avisdødsvarsel.
- Det er til å få tårer i øynene av når VG - av alle - uttrykker bekymring for at støtte til Dagbladet skal gå på bekostning av støtten til små, meningsbærende aviser. Det er sjelden man ser slik omsorg fra den kanten. Det er helt naturlig at de som i dag mottar støtte ikke vil ha nye støttemottakere inn i ordningen, men jeg er samtidig overbevist om at detaljeringene av forskriftene vil sikre balanserte løsninger, mener Markussen.
- Historieløst
Dagblad-redaktører sier til Kampanje at han er skuffet over høringsuttalelsene til flere av konkurrentene.
- Det er trist og historieløst når enkelte aktører underslår den betydning en riksavis som Dagbladet har for det offentlige ordskifte. Norge har to riksaviser, VG og Dagbladet, og det går omtrent ikke en dag uten at disse to avisene har saker som setter dagsorden for nyhetene og debatten i landet. Imidlertid er det gledelig å se at Norsk Journalistlag og Norsk Medieforskerlag i høringsrunden klarer å tenke prinsipielt. Norsk Medieforskerlag skriver da også i sin høringsuttalelse at «det finnes omfattende forskning som dokumenterer løssalgsavisenes sentrale betydning i norsk samfunnsliv og – debatt. Vi kan derfor ikke se saklige grunner til at en papiravis’ distribusjonsform skal ha betydning for støtten.»