Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
- Ingen har tatt til orde for at Se og Hør ikke skal felles for brudd på god presseskikk, så den konklusjonen blir stående, konkluderte PFU-leder Hilde Haugsgjerd da PFUs diskusjon ble avrundet litt før klokken 11.30.
Deretter oppløste utvalget seg for en kort pause, før det fortsatte å diskutere på hvilke punkter Se og Hør skal felles på.
Utvalget konkluderer dermed i tråd med innstillingen fra PFUs sekretariat. Sekretariatet innstilte nemlig på at Se og Hør har brutt god presseskikk.
Feriebilder splitter
I PFUs diskusjon, som varte i over halvannen time, trakk utvalgsleder Hilde Haugsgjerd raskt det som dreier seg om feriebildene fra St. Bart i retning av vekten som ifølge Vær Varsom-plakatens krav til å vise saklighet og omtanke i publiseringen.
- Det har definitivt nyhetsverdi hvis Kongefamilien har brukt en halv million på ti dagers ferie. Men Vær varsom-plakaten har bestemmelser om saklighet og omtanke i presentasjon. Innstillingen har ikke noe å si på sakligheten, men er det vist tilstrekkelig omtanke? Man kan ikke reservere seg mot å bli tatt bilder av, men det betyr ikke at man har grønt lys for å publisere alle bilder som blir tatt. De er ikke nakne, men de er i badetøy på en strand. Jeg synes det er vanskelig, sier Haugsgjerd.
Øyvind Brigg og Aleksander Øystå lot til å helle i retning av at Kongefamilien må regne med å bli avbildet på en slik strand, mens Eva Sannum, som selv har vært utsatt for paparazzienes oppmerksomhet, hadde klare meninger i motsatt retning:
- Jeg er ikke enig i at de er fritt vilt på en offentlig strand, og må leke med ungene sine hjemme. Dette er mennesker, vi kan ikke mene at fordi de er kjente er alt de foretar seg i det offentlige relevant å publisere. Det ville være trist hvis man må kjøpe seg et privat landsted og holde seg der for å unngå å havne i Se og Hør i bikini, sa Sannum.
Utvalget konkluderer med at reportasjen over 32 sider ikke kan begrunnes i et berettiget informasjonsbehov, og mener reportasjen er et brudd på punkt 4.1 i Vær Varsom-plakaten om saklighet og omtanke i innhold og presentasjon. Et mindretall, bestående av Alexander Øystå og Øyvind Brigg, mener dekningen er tilstrekkelig saklig.
- Galt å fotografere barn
Når det gjelder bildene tatt på Bygdøy Kongsgård, lot dette til å være reportasjen det var størst enighet om at Se og Hør brøt god presseskikk da de publiserte. Særlig fotograferingen av barna, reagerte medlemmene på.
- Jeg synes det er galt å fotografere barn som ikke er klar over fotografen, sa Aleksander Øystå, redaktør i Vi Menn.
Øyvind Brigg fra TV 2 var ikke sikker på om dette var bilder barna ville ta skade av, men han fikk svar på tiltale av Eva Sannum.
- Det er det at man må akseptere at man kan bli fotografert hvor som helst, som skader barna. Den usikkerheten, sa Sannum.
Utvalgsleder Hilde Haugsgjerd uttrykte at hun var enig med innstillingen på dette punktet i at det var uakseptabelt av Se og Hør å ta bilder inn på privat eiendom uten tillatelse, og at dette blir forsterket av at det dreier seg om bilder av barn.
Utvalget er enige om brudd på punkt 4.3 om retten til privatliv og punkt 4.8 om omtale av barn i Vær Varsom-plakaten.
- Burde sjekket kostnader
Også på punktet som dreier seg om kontroll av opplysninger og rett til samtidig imøtegåelse i reportasjen om Kronprinsparets pengebruk, er utvalget enige i innstillingen fra sekretariatet. Ukebladet burde sjekket opplysningene bedre, korrigert mer i ettertid og innhentet kommentarer fra Kongefamilien selv om den ofte er vanskelig å få i tale.
Dette er et brudd på punkt 3.2 om kontroll av opplysninger og punkt 4.14 om retten til samtidig imøtegåelse.
Til slutt diskuterte utvalget gjengivelsen av intervjuer med medlemmer av Kongefamilien fra andre medier, kildehenvisningene og bruken av uttrykket «eksklusivt» i denne sammenhengen. Her mente sekretariatet at kildeangivelsen til Se og Hør ikke var i tråd med god presseskikk. Utvalget trakk i litt ulike retninger i dette spørsmålet. Sannum var opptatt av gode kildehenvisninger, mens Line Borrevik fra Stavanger Aftenblad mente det ikke er tilstrekkelig, og at intervjuer ikke uten videre skal kunne gjengis hvor som helst.
Utvalget lander på at Se og Hør har opptrått kritikkverdig ved å unnlate å gi leserne en kildehenvisning i et større intervju av prinsesse Märtha Louise som opprinnelig ble gitt til danske Billed-bladet.
Historisk klage
Klagen fra Slottet på Se og Hørs dekning av Kongefamilien omfattet opprinnelig åtte punkter, men ble redusert til fem da tre av dem ble vurdert som foreldet av PFU. Det er første gang Kongefamilien samlet klager inn en sak for PFU, noe medieinteressen for saken gjenspeiler. Utvalget så seg derfor nødt til å behandle denne spesielle saken på Park Hotell-Inn i Oslo. Utenfor hotellet står VGTV parkert med en stor varebil, og inne i lokalet krangler kanalens kameraer med NRKs om plassen. Før møtestart fylte den lille salen seg langsomt med pressefolk, presseetikkekspert Carl Erik Grimstad kunne sees småpratende med påtroppende generalsekretær i Presseforbundet, Kjersti Løken Stavrum, og rikssynser Astrid Gunnestads stemme kunne tydelig høres mellom stolradene. Litt lenger bak sitter en spent Se og Hør-redaktør Ellen Arnstad.
Klagen fra Slottet dreier seg om flere store reportasjer Se og Hør har trykket fra det de anser som private situasjoner hvor Kongefamilien er avbildet. Det gjelder blant annet nærgående bilder av kronprinsbarna fra en bursdagsfeiring og bilder tatt på stranden på kjendisøya St. Bart. Slottet mener i tillegg ukebladet har publisert feilaktige opplysninger om Kronprinsfamiliens pengebruk på en angivelig luksusferie. Slottet har klaget inn Se og Hør på en rekke punkter. Viktigst er kanskje 4.3, som omhandler retten til et privatliv, men også 3.10, om bruk av skjult kamera, og 3.2, om kontroll av opplysninger og kritisk kildebruk, er sentrale.
Følgende utvalgsmedlemmer bestemmer i dag om Se og Hør har brutt god presseskikk eller ikke:
Hilde Haugsgjerd (leder), NR, Aftenposten, Aleksander Øystå, NR, Vi Menn, Line Borrevik, NJ, Stavanger Aftenblad, Øyvind Brigg, NJ, TV 2, Eva Sannum, allmenheten, Camilla Serck-Hanssen, allmenheten, Reidun Førde, allmenheten.