Betalingsvillig: - Kunne ikke NRK få lov til å bli enda mer uavhengig, enda mer kritisk, sært og rart? Jeg kunne gjerne betalt mer for at NRK skapte presedens for medier som ikke vil være med på kommersialiseringen av nyheter og underholdning, sier Martin Gran i Snøhetta.

Vil ha et særere NRK

Snøhettas designsjef Martin Gran funderer over NRK, telefoner fra Saudi-Arabia og medienes vilkår, samtidig som hans onkel Tor svir en stek på grillen. Les dagens sommerprat.

Publisert Sist oppdatert

Navn: Martin Gran

Stilling: Partner/Daglig leder i Snøhetta Brand Design

Årets ferie: Tre øyer: Naxos, Skåtøy, Veierland. Øyene er alle relatert til familie. Naxos og Skåtøy er knyttet til min mors familieside og Veierland til fars. Så det blir høy grad av familietilknytning i år, noe som er veldig fint. Det er mulig at jeg tar noen dager alene i Athen også, for å fordøye alt sammen.

- Hva er den perfekte sommermaten?
- Min onkel Tor, på øya Skåtøy, er superb med grillen og svir hensynsfullt gjerne en stek, alltid akkompagnert med poteter i ovn med litt fløte, en del fransk sennep og noe løk. Jeg blir sulten bare av tanken. Sommerkvelden blir fullendt med norske jordbær – delt i to – med fløte. Derfor gjelder det å ikke bruke hele kartongen på potetene.

- Hvor reiser du aldri tilbake?
- Selv om jeg skulle ønske jeg hadde en leseverdig historie om et sted jeg aldri ville sette mine ben igjen, har jeg ikke et slikt sted. Men et sted som jeg har et ambivalent forhold til om jeg skal ta en tur til eller ikke, er Mzumbe. Mzumbe er en landsby utenfor Dar es Salam hvor jeg startet grunnskolen og har gode minner fra. Jeg vurderer å la minnene forbli nettopp minner og ikke oppdatere dem med voksne øyne. Tiden vil vise.

- Er du offline i ferien?
- Vi har gleden av å ha mange internasjonale grafisk design-prosjekter, fra Coca Cola i Sveits til Jeddah Transportation System i Saudi Arabia, som ikke akkurat følger vår fellesferie. Så jeg er online hele tiden. Og heldigvis ganske flink til å koble fort på og av. Og lytter til min mor når hun sier at Jeddah må vente hvis jordbærene er på bordet.

- Du inviterer tre personer til middag i sommer. Hvem velger du – og hvorfor?
- Njål Berge er en god venn. Og også en person som liker å prate. Mildt sagt. En annen bekjent fra det glade 90-tallet med HeadOn, Bengal Consulting og mobiltelefoner som kunne lagre opptil 12 sms-er som høyst sjelsettende fragmenter og kjennetegn fra tiåret vi alle vokste opp i, er Thomas Seltzer. Han er jo også kjent for å prate en del, og vil få både Njål og meg til å virke enda mer akademiske enn vi er. Så er det min onkel Tor, som helst skal fasilitere det hele med grill og poteter med fløte, sennep og løk på Skåtøy. Etter middagen kommer Kjetil Rollnes. Han skal orkestrere Brandy Alexander til oss alle. Han er over gjennomsnittet kompetent på området.

- Norske mediehus skal kutte én milliard kroner. Sparer mediene seg til fant?
- Beløpet har jeg lite forhold til, men jeg har naturligvis forståelse for at kostnader må relatere seg til inntekter. Derimot opplever jeg at de kommersielle kreftene i mediehus stadig tar større plass. Morgenbladet påpekte nylig på lederplass at det står i grunnloven at myndighetene plikter å legge forholdene til rette for en åpen og opplyst samtale. Dette er en forutsetning for et velfungerende demokrati. Hvis kuttene gjør at journalistikken ikke opprettholder en faglig og sterk posisjon, så er det vel ikke bare fant man sparer seg til?

- Hvem heier du på i årets PR-fight: Hans Geelmuyden eller First House?
- Kommunikasjonsfaget er for viktig til at jeg vil heie eller ta parti. Debatten rundt betalt og ubetalt rådgivning, budskapsutforming og tilhørende kommunikasjonsstrategier, politisk lobbyvirksomhet og «spinning» er meget viktig. At en bieffekt av debatten er at omtrent alle vet hvem både First House, GK og nå senest Corporate Communication er, sistnevnte gjennom Tom Berntzens rekruttering av Hans-Wilhelm Steinfeld, viser at kommunikasjonsfaget og den tilhørende bransjen har satt seg selv til de grader på kartet.

- Hvor bør grensene gå for NRKs virksomhet?
- Jeg hadde håpet at NRK kunne stå sterkt utenfor markedskreftene, og gi oss tv med kvalitet og innhold som ville skapt en noe mer meningsfylt hverdag. Kunne ikke NRK få lov til å bli enda mer uavhengig, enda mer kritisk, sær og rar? Jeg liker NRK. Jeg kunne gjerne betalt mer for at NRK skapte presedens for medier som ikke vil være med på kommersialiseringen av nyheter og underholdning.

- Hvor kommer veksten til å være størst fremover – innen betalt reklame, PR eller i egne medier (bedriftenes egne kanaler)?
- Dette er jo et komplekst spørsmål som sikkert Njål Berge og Thomas Seltzer kunne svart mye bedre på enn meg, så jeg skal spørre dem mens onkel Tor lager poteter i ovnen. Og siden mitt svar sikkert er like gyldig som deres, så kan jo jeg ytre at tradisjonell massekommunikasjon kommer til å synke til fordel for kanaluavhengige, konseptuelle kommunikasjonsideer som er tett på kjernen i merkevaren. Tett på tjenesten eller produktet man ønsker å kommunisere, uavhengig av design eller PR, internt som eksternt.

- Hva eller hvem vil du helst slippe å høre eller lese mer om i mediene resten av 2014?
- Jeg vil gjerne høre mer om hvordan kultur påvirker næring, mediers funksjon i et demokrati – og basketball.

- Kampanje fyller 50 år i år. Hva mener du er det viktigste som har skjedd innen medier, reklame og kommunikasjon de siste fem tiårene?
- Jeg skummer over VG.no mer enn før. Jeg er usikker på om det er dét VG vil. Samtidig gleder jeg meg over at Morgenbladet, Klassekampen og DN stadig vokser. Nisjemedier, medier som stolt prøver å grave og fordype seg, liker jeg. At Kampanje finnes er bra. Særlig hvis ambisjonen er lik. Gratulerer så mye med 50!

Powered by Labrador CMS