Finaleklare: Lionel Messi (t.v.) og hans argentinske landslagskolleger feirer seieren over Belgia i kvartfinalen. Søndag møter Messi & co. Tyskland i VM-finalen. Den ser mer enn ni av ti nordmenn på den største og beste skjermen de har.

Vraker nettbrettet til VM-finalen

Bare den største og beste skjermen er bra nok når nordmenn skal nyte fotball i verdensklasse.

Publisert Sist oppdatert

Mye er sagt og skrevet om endrede vaner som følge av stadig bedre og mer tilgjengelige nye medieplattformer. Mer av trafikken går til nettbrett og mobil, men tendensen er ikke entydig. Under fotball-VM i Brasil, som startet 12. juni og ender med finalen førstkommende søndag, er det nemlig flatskjermen som er så å si alle nordmenns foretrukne plattform å se kamper på. Det viser en fersk undersøkelse Norstat har utført for digital-tv- og bredbåndleverandøren Get. 58 prosent av de spurte har sett på fotball-VM, og av disse svarte hele 96 prosent at det er på den tradisjonelle tv-en de ser kampene i sommerens mesterskap. Bare sju prosent svarte at de ser dem på en pc eller mac, seks prosent på nettbrett og tre prosent på mobiltelefon.

- Store begivenheter er best på en sylskarp og stor skjerm. Det så vi under OL, og det ser vi nå i VM. Likevel er vi sikre på at tv på mobil og nettbrett vil få en stadig mer sentral rolle i tv-hverdagen til det norske folk, sier Anders Bigseth, kommunikasjonssjef i Get.

I undersøkelsen er et landsrepresentativt utvalg på 1000 personer spurt.

- Tidspunkt hvor folk er hjemme
Analysesjef Kristian Tolonen i NRK, som har delt senderettighetene til årets VM broderlig med TV 2, mener den høye andelen seing på gammeldags fjernsynsapparat har å gjøre med at kampene sendes på et tidspunkt hvor mange er hjemme. VM-kampene har stort sett vært vist klokken 18 og 22 om kvelden.

- Da er folk hjemme, og kan se den fineste fotballen som fins på den største og beste skjermen de har. Hadde kampene vært sendt mens folk var på jobb, slik tilfelle var under OL i vinter og ski-VM året før, hadde nettseingen vært langt høyere, sier Tolonen til Kampanje.

Han sier tallene samsvarer godt med deres egne tall for de NRK-sendte VM-kampene. På tv har snittet ligget mellom 400.000 og 500.000 seere per kamp, mens ikke mer enn rundt 10.000 seere har sett kampene på nett. Til sammenligning var det over 40.000 som så kultfilmen «Iron Sky» på nettet forrige helg.

- Film og drama er det som er mest foretrukket på nett-tv, fordi det er on-demand, og du kan se det når det passer. Sport vil folk se live, og da kan og vil de se det på tradisjonell tv, sier Tolonen.

Ser tv hjemme: - Hadde kampene vært sendt mens folk var på jobb, slik tilfelle var med øvelsene under OL i vinter og ski-VM året før, hadde nettseingen vært langt høyere, sier analysesjef Kristian Tolonen i NRK.

Bruker andre skjermer parallelt
Selv om vi altså foretrekker å se kampene på tv, er det ikke slik at vi glemmer alt om datamaskiner, nettbrett, mobiler og andre skjermer mens vi nyter fotball på høyt nivå. Norstat-undersøkelsen viser at nesten seks av ti av de som ser VM på tv, bruker andre skjermer parallelt med at de ser kampene. 27 prosent gjør det ofte, 29 prosent sjelden, 38 prosent aldri. Dette stemmer også med undersøkelser NRK har gjort.

- Når vi har spurt folk hvor ofte de bruker tv og nett samtidig, svarer cirka halvparten av befolkningen at de gjør det. Denne andelen er ganske stabil. Det betyr sannsynligvis at dette er noe nesten alle gjør, men at ikke alle gjør det hver dag, sier Tolonen.

De fleste som bruker nettet mens de ser VM-kamper, hele 68 prosent, svarer at de bruker det til å lese nyheter. 45 prosent leser e-post og jobber, 28 prosent sjekker kampfakta, 25 prosent spiller spill på nettet, mens 21 prosent følger med på andre kamper. 8 prosent deler informasjon om kampen på sosiale medier.

- Brasil-Tyskland endte som den sportsbegivenheten det er blitt tvitret mest om noensinne, så det er nok mye interaksjon mellom de elektroniske dingsene folk har i hånda og fjernsynet de setter øynene på, sier Tolonen.

Powered by Labrador CMS