Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
I går kveld norsk tid bekreftet Facebook-sjef Mark Zuckerberg at det globale nettsamfunnet girer opp sin satsing på søk. Den nye søketjenesten omfatter personer, bilder, steder og annet innhold på det sosiale nettstedet, og har fått navnet Graph Search. Rivalen Google kontrollerer to tredeler av markedet for søkeordannonsering og selv om Facebooks nye tjeneste ikke vil ramme Google, skjerpes likevel kampen mellom gigantene i dette markedet.
- Det er ikke overraskende at Facebook satser på søk, og de har jo da også fått tak i en del tidligere Google-utviklere de siste årene. Google har vært ekstremt flinke til å organisere informasjonen ute på internett med basis i hva som står på diverse nettsteder, men de har jo manglet den informasjonsmessige gullgruven som Facebook sitter på i sitt sosiale nett. Dette er et felt det helt klart er mulig å utvikle nye kule og sikkert også nyttige søkefunksjoner basert på interesse og sosiale interaksjoner. Det er jo mye av grunnen til at Google har investert så mye i å utvikle Google+ til å bli et alternativ til Facebook, sier Kampanje-spaltist Anders Brenna, som til daglig er forretningsutvikler og teknologievangelist i digitalselskapet Knowit
- Vil Facebook lykkes?
- Hvorvidt Facebook lykkes med å skape en viktig søkemotor gjenstår å se. Jeg tror de vil klare det, men vi ser jo at selv så fantastiske nyskapinger som Wolfram Alpha (nettbasert database, red. anmerkning) ikke har slått skikkelig gjennom ennå. Samtidig tror jeg at det sosiale aspektet er nettopp det Wolfram Alpha manglet.
Før Facebooks pressekonferanse tirsdag, gikk det rykter om at Zuckerberg og hans stab ville kunne lansere en ny smarttelefon eller en ny Google-konkurrent. Avsløringene om Graph Search ga ingen opptur i aksjemarkedet. Kursen sank med 2,7 prosent etter lanseringen.
- Ettersom Facebook nå er på børs, blir det interessant å se om Facebook prioriterer det kommersielle aspektet, eller om de tar seg tid til å sette brukerne i førersetet og heller la inntektspotensialet få andreprioritet. Jeg tror vel at de er litt opphengt i det kommersielle nå, og det kan komme litt i veien for å gjøre de riktige veivalgene nå i denne viktige tidlige fasen, sier Brenna til Kampanje.