Selv om podkast-markedet stadig vokser i antall sendinger og lyttere, kan det synes som om annonsørene lar vente på seg når det gjelder å sponse sendinger. 

Les mer: Skal doble produksjonen av podkaster

Det nye medieformatet har så langt vært forbeholdt mindre annonsører, mens de store bjellesauene har glimret med sitt fravær. Nå kan imidlertid flere melde om økt etterspørsel og at det ser ut som om podkast-annonsørene kommer. Det mener medieekspert Steffen Fjærvik i kommunikasjonsbyrået Gambit H+K.

- Stadig flere suksessrike podkaster her til lands har åpenbart vekket markedsdirektørene fra vinterdvalen. Til tross for at podkast-formatet har vokst jevnt og godt de siste årene har de store annonsørene uteblitt, sier Fjærvik. 

- Da Dagens Næringsliv skrev om utviklingen i dette markedet før nyttår var det først og fremst gjennom billettsalg til live-opptredener av sendingene at podkastprodusentene tjente penger, legger han til.

Orea blar opp
Denne uken trer Gambit-kunden Mondelez International inn i podmarkedet og plasserer for første gang annonsekroner i en podkast i Norge. Den nye kampanjen til Oreo, «Wonder Challenge», lanseres i podkasten «Tusvik og Tønne».

Fjærvik mener det er et klart signal. 

- Nå løsner det. Markedet modnes, innholdet er på plass og populariteten er voksende. Da kommer annonsørene. Det er et tydelig signal når store internasjonale aktører som Mondelez International går inn, da kommer flere til å få opp øynene for podkast, sier Fjærvik.

For Mondelez International er det første gang selskapet velger å putte annonsekroner i podkastformatet her til lands. Med merkevarer som blant annet Freia melkesjokolade, Stimorol og Oreo i stallen, er Mondelez International en betydelig aktør på det norske annonsemarkedet.

Elsa Haugen, Brand Manager i Mondelez International i Norge, sier at det var naturlig å se til podkast når den nye Oreo-kampanjen skulle lanseres.

- Podkast gir nye muligheter sammenlignet med mer tradisjonelle annonseformater. Publikum er mer tilstede og fokusert, noe som øker sannsynligheten for at budskapet når frem, sier Haugen.

PwC sponser E24-podkast
Men det er ikke bare Oreo som inntar den nye mediekanalen. Også i E24 har man landet en større sponsoravtale.

PwC gikk inn og sponset podkasten «Valebrokk & Co» i høst. 

- PwC har nå også kjøpt hele første kvartal, og grunnet økende lyttertall og høyere interesse blant annonsører har vi nå valgt å utvide til plass til to sponsorer, sier Kamilla Wehrmann, kommersiell produktsjef for podkast i VG, til Kampanje. 

Wehrmann opplyser til Kampanje at E24 i høst satte ny rekord på antall nedlastninger i forbindelse med Volkswagenskandalen – Episode 14 «Dieselgate, skandalen som ryster oss alle». Episoden hadde 106.000 nedlastinger.

Snittet ligger på 60.000 lyttere per episode. 

- Podkast er et satsningsområde hos E24, og for så vidt VG, og vi ønsker også å bringe podkasten mer ut blant folk. Dette er noe vi utforsker og jobber med.