Det svinger i det digitale bankmarkedet for tiden og særlig på området i markedet for betalingsløsninger på mobilen, der DNB så langt har vært den dominerende aktøren på det norske markedet. Men det stanser ikke der, for nå konstituerer DNB-sjefen Rune Bjerke sin markedsdirektør Rune Garborg til ny Vipps-sjef.

- Vi styrker organiseringen rundt Vipps fordi vi ser at dette vokser så raskt at vi må han en sterkere og mer effektiv organisasjon rundt Vipps og som gjør oss i stand til å flytte oss enda raskere i dette landskapet, sier Rune Garborg til Kampanje.

Garborg har de siste årene vær markedsdirektør for personmarked i DNB og jobbet tett med sjefen for personmarkedet, Trond Bentestuen. Nå tar Bentestuen markedsansvaret sammen med lederen for massekommunikasjon i DNB, Aina Lemoen Lunde, i den perioden Garborg er konstituert i stillingen som administrerende direktør for Vipps.

- Er det en jobb du kunne tenke deg fast?

- Dette er en veldig spennende jobb, men vi får se hva DNB ønsker. Nå skal jeg først og fremst være med å bygge en sterk og slagkraftig organisasjon rundt Vipps, sier Garborg.

- Kjennskap på over 90 prosent
Det var i fjor sommer at DNB lanserte mobilappen Vipps, som gjorde det lekende lett å betale og overføre penger mellom venner, og etter den første reklamekampanjen var det raskt en halv million som hadde lastet ned appen. Under ett år etter lansering er tallet 1,5 millioner nedlastinger. Knappe 1,2 millioner mennesker har tatt i bruk tjenesten som har slått godt an blant de unge bankkundene.

- Jeg tror kjennskapen til Vipps i våre yngste målgrupper er på over 90 prosent. Det er en tjeneste som har enorm utbredelse her og veksten har vært eventyrlig, sier han.

Rival med reklamekampanje
Men DNB er ikke alene på markedet og konkurrentene Sparebank 1 og Danske Bank har også kjøpt og utviklet tilsvarende tjenester med henholdsvis Mcash og Mobile Pay og konkurransen om kundene spisser seg. Tidligere i dag kunne Kampanje fortelle Sparebank 1 nå går på lufta med sin store lanseringskampanje for sin tjeneste Mcash, som banken kjøpte i fjor høst.

Les også: Slik skal Sparebank 1 vippse DNB av mobiltronen

Les også: Sparebank 1 kjøper DNBs app-rival

Mcash har så langt hatt 250.000 nedlastinger og marketingdirektør Tora Mellbye i Sparebank 1 mener Mcash står unikt posisjonert til å ta opp kampen.

- Mcash er basert på norsk teknologi og innovasjon og var den første mobilbetalingsappen i Norge. Vipps fungerer i dag bare til vennebetaling, mens Mcash sin løsning omfatter netthandel, kjøp i butikk, kantine, kiosk og selvsagt også vennebetaling – altså en komplett digital lommebok. Det er også dette vi har valgt å fokusere på i posisjoneringen, sa hun til Kampanje.

- Konkurransen tiltar
Rune Garborg ønsker rivalen lykke til med kampanjen, men tror ikke Sparebank 1 klarer å vippse DNB ned fra tronen.

- Jeg må vel svare nei på det, men det er ingen tvil om at konkurransen tiltar innenfor dette området og at det flere som satser hardt. Det er ikke overraskende at det kommer nye løsninger fra Mcash og Mobile Pay for dette er et satsingsområde hvor det utvikles ny konkurransekraft i nye løsninger i et raskt tempo. Her gjelder det å være langt fremme i skoene og vi skal fortsette å være offensive i fortsettelsen.

- Tror du det er plass til tre aktører i dette markedet?

- Ja, og det ser vi også i det svenske og danske markedet. Men vi ser også at det er en aktør som har en veldig tydelig nummer én-posisjon i markedet og den posisjonen skal vi jobbe hardt for å fortjene. Vi har en suveren lederposisjon i markedet i dag og fremover er det bare opp til oss selv og ivareta denne, sier han.

Satser på foreninger
Neste ledd i utviklingen av Vipps er at DNB nå henvender seg til ulike foreninger og organisasjoner samt bedriftsmarkedet, slik at flere kan ta i bruke den digitale betalingsløsningen.

- Vipps har frem til nå vært en vennebetalingstjeneste, men nå åpner vi for både bedrifter og frivillige organisasjoner. Vi får veldig mange henvendelser fra korps og idrettslag og kirker over hele landet, og nylig annonserte vi avtaler med både Taxifix og Elkjøp. Dette er bare starten, sier Garborg.

Tjenesten Vipps er fortsatt ikke lønnsom som forretningsområde, men Garborg tror på sterkere resultatmessige bidrag fremover.

- Det er ingen høy lønnsomhet i dette fordi det dreier seg i stor grad om en gratisbetalingstjeneste. Men når du ser stegene vi nå tar videre der vil tilbyr lag og foreninger og bedrifter løsningen, vil det bidra mer positivt på bunnlinjen.  For oss er det viktigere å bygge en sterk plattform i forhold til personmarkedet og være den prefererte partneren for lag og organisasjoner og bedrifter, sier han.

Og skal en tro den tidligere markedsdirektøren i DNB så er interessen høy fra norske foreninger og organisasjoner.

- Vi får henvendelser hvert kvarter på nettsiden vår, sier han.