XXL har vært i OL-byen Rio de Janeiro og laget ny, stor reklamefilm der blant den verdenskjente fotballspilleren Ronaldinho dukker opp.

Se filmen med den brasilanske superstjernen her.

Reklamebyrået bak er det nye Schjærven-byrået Empefire og som for to år siden under OL i Sotsji setter Norges største sportskjede igjen søkelyset på et alvorlig tema. 

Les også: XXL med Putin-stikk

- Dette er vår femte store reklamefilm vi har laget sammen med Schjærven og Empefire, men dette er kanskje den aller beste. Sport og action står i fokus, men den har også et viktig budskap som avsløres i en ganske rørende slutt. Når du blir glad og får lyst til å se den igjen, sitter du med en følelse av at vi har en god reklame for XXL, sier innkjøp- og markedsdirektør Tom Erik Kjønø i XXL til Kampanje.

Brassespark til Rio
Mange fikk med seg det politiske sparket XXL sendte når OL-arrangøren Russland planla å innføre en tydelig diskriminerende lov mot homofile gjennom filmen «Airport Love», mens temaet denne gangen i filmen «Sport Unites All» er konfliktene rundt gatebarn og politi i Brasil. Sportskjeden kommer med andre ord med et skikkelig brassespark til arrangøren av sommer-OL  i år. 

- I god sportsånd, ønsket vi på nytt å underholde, men samtidig sette fokus på at sport er for alle og at det kan forene på tvers av konflikter. Selv om det er en pågående konflikt mellom politi og gatebarn i Rio er det én ting som forener mer enn noe annet og det er sport.  I en hverdag som for mange barn både er krevende og farlig gir sporten håp. Barna i favelaene ser opp til sine idrettshelter, fordi de ser at sport kan være en vei ut av fattigdommen, i tillegg til all glede og moro sport er, sier Kjønø i XXL.

- Hvorfor må dere som en sportskjede ha et alvorlig budskap i reklamefilmene deres?

- Vi må jo ikke det. Det viktigste for oss er å fronte sport og alle idrettene vi representer samt gleden rundt det å drive med idrett. Samtidig, når vi er så store som XXL er, føler vi det er naturlig med et sosialt engasjement og økonomisk støtte til viktig ting, sier han. 

Store på sport
XXL har på relativt kort tid bygget seg opp til å bli Norges største enkeltkjede på et sportsmarked som omsetter for over 14 milliarder kroner. Selskapet har en markedsandel i Norge på nærmere 23 prosent og er dermed større en både enkeltkjedene til Gresvig og Gjelsten-eide Sport 1. XXL har de siste årene også satset på å bygge seg opp i Danmark, Sverige og Finland.

- Tror du filmen vil utgjøre en forskjell også for de det gjelder i Brasil?

- Om tilfeldigheten vil det slik, er det en bonus. Men håpet er at vi skal klare å nå utover landegrensene. Vi klarte det sist med filmen vi hadde i forkant av OL i Russland og det så vi blant annet av avspillingene på YouTube og nyhetsoppslag i internasjonal presse, sier han. 

Saken fortsetter under bildet. 

- OL-grunnlaget er fred

Markedsdirektør Tom Erik Kjønø i XXL sier kjeden ønsker å sette et ekstra fokus på situasjonen i Rio. - OL er jo grunnlagt på fred og at du ikke kan delta i OL før du har lagt ned våpnene men samtidig ser vi at deler av befolkningen i Rio jages vekk på grunn av OL, sier han.

Ronaldinho på laget
En som garantert kan være med å sikre XXL oppmerksomhet er en av verdens beste fotballspillere opp gjennom tidene. For med seg på laget har XXL denne gangen fått med seg den brasilianske superstjernen Ronaldinho som i sin storhetstid spilte på lag som Barcelona og AC Milan. Ronaldinho ble i både 2004 og 2005 også kåret til verdens beste fotballspiller.

- Med sin superstjernestatus i Brasil, er det ikke bare for barna Ronaldinho er en helt og et forbilde for. Han er en alle kjenner og ser opp til. Prestasjonene hans på banen har skapt stolthet og forent på tvers, og vi er utrolig stolte over å ha fått med oss Ronaldinho, sier han. 

Kjønø sier Ronaldinho var den man i utgangspunktet ønsket seg aller mest når en først skulle ha en kjent idrettsutøver med i filmen. Ronaldinho, som selv er brasilianer, kommer nemlig fra tøffe kår og mistet blant annet sin far tidlig:; Han representerer dermed drømmen om et liv utenfor fattigdom for mange, unge brasilianere.

- Han falt for ideen til filmen og ville gjerne være med på å gi noe tilbake. Uten den overbevisningen tror jeg aldri vi hadde fått ham med på dette. Det var ikke pengene som avgjorde her, sier Kjønø.

Arbeidet med filmen startet for hele ni måneder siden og Tom Erik Kjønøe i XXL sier filmen har hatt et budsjett på «flere millioner kroner». At man kan dele produksjonskostnadene på flere markeder har vært avgjørende, ifølge markedsdirektøren. 

 - Jeg vil ikke gå ut med en endelig sum, men alle disse filmene vi har laget har hatt flere millioner i budsjett og kanskje er det litt mer enn det som har vært tidligere. Men det har hjulpet på at vi kan dele produksjonskostnadene på fire markeder.

 - Hvilke målsetninger har dere med filmen?

- Det er klart at det er viktig å løfte XXL som merkevare. Vi har laget en høykvalitetsproduksjon av internasjonalt format og der utgangspunktet er som sist med fokus på alle de forskjellige idrettene XXL representer. Men det er også en følelse om samhold som kommer inn på slutten som gjøre dette også til en feelgood-film, sier han.

Støtter med millioner 
Ifølge XXL er reklamefilmen bare en av mange aktiviteter XXL gjør i og rundt OL-byen. XXL Childrens Foundation, som tidligere har støttet blant andre Cecilia Brækhus sitt skoleprosjekt i Uganda støtter denne gangen en aktør som lenge har vært som en mor for gatebarna. Yvonne Bezzerra de Mello (68) har jobbet med gatebarn siden hun var 13 år.

I 1993 ble hun verdenskjent da hun var først på åstedet til en massakre på gatebarn, utført av politiet. Dette ble starten på Projeto Uere som er et daghjem/skole i en av Rios fattigste og farligste favelaer, Maré. I dag er det over 450 barn innom denne skolen hver dag. Der får de mat, medisiner og utdanning. I tillegg får de utfolde seg med musikk, dans og sport. Og de har selvfølgelig sine egne fotballag. XXL Childrens Foundation har gitt hele 125 000 dollar eller over èn million norske kroner til Projeto UERE gjennom den norske samarbeidspartneren, Prosjekt Gatebarn.

- Når du er en aktør av den størrelsen som XXL er, føles det naturlig å ha et engasjement. En ting er også hva vi kan gjøre med XXL Foundation som betyr noe for de som får noe. Men en annen ting er at det også betyr noe for de som jobber i XXL. Man blir stolte av den innsatsen man gjør i selskapet og at man er med å bidra til at dette blir mulig, sier Kjønø.