Det er bare tre år siden VG gikk tungt inn i markedet for innholdsmarkedsføring med aksjeselskapet VG Partnerstudio, som i fjor omsatte for 73 millioner kroner og som fikk et overskudd før skatt på 18,2 millioner kroner. Nå skal VG etter det Kampanje kjenner til etablere nok et byrå. Denne gangen blir det et såkalt kanaluavhengig byrå under navnet Manus.

VG bekrefter planene overfor Kampanje i formiddag.

- Vi oppretter et nytt innholdsbyrå for å møte den store etterspørselen i markedet og behovet fra kundene. Vi i VG Partnerstudio har siden oppstarten for tre år siden nærmest kontinuerlig jobbet på full kapasitet, så når vi nå starter Manus, gjør vi det for å styrke det helhetlige tilbudet til våre kunder, sier styreleder i Manus, Jonas Ibsen Brynildsrud, til Kampanje.

Utfordrer etablerte byråer
Etter det Kampanje forstår blir dette selskapet et byrå som utfordrer selskaper som Aller Media-eide Redink, Bonnier-eide Spoon, Egmont-eide Sempro, Amedia-kontrollerte Spray (ikke eget selskap), Schibsted Norge-kontrollerte Brand Studio (ikke eget selskap), Dagens Næringslivs-eide DNX, Fete Typer, Cloud Media, Newslab og andre innholdsbyråer.

- Vi i VG Partnerstudio får stadig oftere forespørsler om vi kan levere mer helhetlig enn i dag, der strategi og innhold til egne flater er tydelige forventninger. Dette har vi hittil ikke hatt kapasitet til - til tross for ekstremt hurtig vekst. Derfor har vi sett oss nødt til å satse på nytt - og utenfor eksisterende organisasjon. Med to rendyrkede byråer mener vi at vi er godt rustet for ytterligere vekst de neste årene, sier Ibsen Brynildsrud, som er administrerende direktør i Partnerstudio.

- Skal være ledende i sin klasse
Ambisjonene er høye.

- Nå skal vi bygge opp et stjerneteam i Manus, og vi har høye forventninger til hva Manus kan få til.

- Partnerstudio har vokst raskt og kraftig på tre år. Hvor store skal Manus bli?

- Vi bygger et kjerneteam på 4-5 personer fra starten, men vil skalere raskt etter etterspørselen. Målet er at Manus på sikt skal være en ledende aktør i sin klasse, sier Ibsen Brynildsrud.

Det nye byrået skal ifølge planene være «helt uavhengig av VG», selv om VG eier VG Partnerstudio 100 prosent. Overordnet innholdsstrategi og produksjon av innhold til kundenes egne flater blir hovedoppgavene for det nye byrået. VG Partnerstudio produserer i stor grad innholdsmarkedsføring for kunder på VG og Schibsteds flater.

Les også: Hun skal lede Amedias content-satsing - sikter mot 200 millioner

- Bygger opp spesialistmiljø
Selv om nykommeren Manus skal utvikle seg helt uavhengig av VG Partnerstudio, ifølge Partnerstudio-sjef Jonas Ibsen Brynildsrud, skal kundene dersom de ønsker det kunne benytte seg av Partnerstudios kompetanse og erfaringer.

 - Vi har truffet svært godt med VG Partnerstudios A-Å verdiforslag, ved å levere konsept og idé, innhold, distribusjon og analyse. Det skal vi fortsette å videreutvikle og være best på. Når vi nå oppretter Manus, er det for å bygge opp et spesialistmiljø innenfor en annen sjanger enn der vi anser oss som markedsledende i dag. Manus vil tilby overordnet innholdsstrategi og tilhørende produksjon til kundenes flater, og være et kanaluavhengig byrå, sier Ibsen Brynildsrud.

Les også: Ett år gamle DNX skyter fart - sikter mot 30 millioner i 2018

Les også: DN var skeptisk til innholdsmarkedsføring - nå strømmer pengene inn

Han legger ikke skjul på at koblingen til VG og Schibsted vil framheves som relevant og verdiøkende for kundene.

- Kompetansen og erfaringen fra Norges ledende mediehus og infrastrukturen til et av verdens ledende mediekonsern, gjør at Manus har helt andre forutsetninger for å bli best i sitt marked enn det frittstående byråer har.

Foruten styreleder Jonas Ibsen Brynildsrud består styret av innholdssjef Svein Arne Haavik og kommersiell leder Anne Bolstad i VG Partnerstudio. Hvem som blir daglig leder i byrået er uklart.

Det som er sikkert er at VG skrur opp satsingen i et marked som fortsetter å vokse. For det går svært godt i den norske innholdsbyråbransjen. Til sammen tjente omsatte de seks største aktørene for 368,7 millioner kroner. Det er 93,3 millioner kroner mer enn i 2016, og opp 33,9 prosent. Med to byråer akter VG å ta et enda større jafs av kaka.

Les også: VG satser for fullt på influencere

Les også: Henter flere content-folk fra VG-redaksjonen

Stormen stilnet
Ikke alle i VG var feststemte under mediehusets inntog i det såkalte content marketing-markedet for tre år siden. Noen av de skarpeste kritikerne av mediehusenes satsinger på innholdsmarkedsføring hadde kontorplass avishuset i Akersgata. Én av dem var VG-kommentator Anders Giæver

- En redaksjonell gjøkunge som er ikledd et fjollete navn fra den anglofiserte språket i PR- og konsulentbransjen, og som på norsk like godt kunne ha fått navnet reklamejournalistikk, skrev VG-profilen i kommentaren «Journalistikk på tilbud».

- Jeg er redd kampen er tapt både i eget hus og i alle andre hus, sa daværende klubbleder Dennis Ravndal til Kampanje for tre år siden. 

Tross noen PFU-fellelser, har stormen rundt innholdsmarkedsføring internt i VG og bransjen for øvrig stilnet i takt med at millionene har strømmet inn. 

Les mer: Content marketing-satsing skaper VG-splid

Les mer: Råsterke digital-tall fra VG - overskuddet krymper for Schibsted-medier

Har vokst fort:

Tre år etter etableringen er byrået VG Partnerstudio på vei mot 100 millioner kroner i omsetning. Antallet ansatte har vokst fra noen få stillinger høsten 2015 til over 30 i år. Nå starter VG nok et byrå.