Hvordan skal norske virksomheter kommunisere i en krisesituasjon som er uoversiktlig og som utvikler seg raskt? Det har strategisk rådgiver Jørgen T. Helland i reklamebyrået Los & Co også spurt seg. I samarbeid med en rekke andre bransjekollegaer har han utviklet ti råd for merkevarer som er usikre på hva som er riktig å gjøre i koronakrisen.

Rådene er publisert i Facebook-gruppen Koronavett for merkevarer og rådgiveren understreker at de er basert på situasjonen slik den var onsdag morgen.

«Hvordan vi agerer i krisen, både med konkrete tiltak og hvordan vi kommuniserer og framstår i reklame, betyr noe for folk – selv om fokuset ligger et helt annet sted akkurat nå», skriver han.

Kampanje publiserer rådene etter avtale med Helland.

1. Gå foran, følg myndighetenes retningslinjer – både som virksomhet og individuelt.

2. Vær relevant – ikke ta opp plass i folks bevissthet med mindre dere vurderer at dere har en relevant plass.

3. Vær tidlig ute med å kommunisere tiltak dere gjør – både internt og eksternt

4. Vis ekstra omtanke for folk og virksomheters situasjon og følelser.

5. Utvis stor følsomhet – spesielt hvis deres virksomhet har fordeler av krisen. Ikke bruk den ekstreme situasjonen til å gjøre utfall mot konkurrenter, myndigheter eller kunder.

6. Vær forsiktig med humor – ironi og sarkasme er det bedre at underholdningsbransjen og privatpersoner tar seg av.

7. Si unnskyld og overkompenser umiddelbart hvis din bedrift eller du har gjort noe feil.

8. Gå over alle planlagte aktiviteter og kampanjer – les alt i et kritisk lys, gjør endringer umiddelbart hvis dere er tvil om ting er innafor eller ei nå som det er unntakstilstand.

9. Vær utholdende hvis dere har mulighet til det – Norge og verden skal gå videre. Tilpass situasjonen, nedskaler det dere kan, men er det mulig; oppretthold aktiviteter som ivaretar merkevaren og relasjoner til publikum.

10. Ta vare på hverandre – rekk ut en digital hånd til kollegaer, konkurrenter og partnere. Dette er tiden for digitalt samhold og her må merkevarer gå foran.

Her kan du laste ned rådene.