Bransjeorganisasjonen Rørentreprenørene Norge og PR-byrået Apriil PR Oslo har over lengre tid jobbet med rekrutteringsprosjektet «Bli Rørlegger». Prosjektet har gått på å få flere unge til å søke seg inn på rørleggerlinjen, og særlig jenter. Nå foreligger resultatene og fagsjef Eli Hermine Heyerdahl Eide i Rørentreprenørene Norge kan glede seg over at rørleggerlinjen opplever en vekst i antall søkere på 9,2 prosent fra i fjor.  Når det gjelder kvinnene så viser årets søkertall en økning på hele 26 prosent fra i fjor.

- Aldri før har flere jenter søkt seg til faget. I dag er det litt over to prosent aktive kvinnelige rørleggere, men nå kommer de unge jentene for fullt, med åtte prosent av søkermassen. De er fire ganger så mange som de som har gått foran, sier Heyerdahl Eide.

For å spre budskapet har Rørentreprenørene Norge og PR-byrået Apriil PR Oslo laget et nettverk av «rørambassadører», som er aktive i sosiale medier og bruker både Instagram, Snap Chat og Tik Tok for å kommunisere med målgruppen. 

Nettverket administreres av Apriil PR Oslo, som lar ungdommene rullere på å ha take overs.

- Derfor har vi alliert oss med unge, engasjerte gutter og jenter fra ulike deler av landet, som vi har lært opp til å være ambassadører for faget. Her deler de åpent fra sin hverdag som rørlegger eller lærling, og er opptatt av å bryte ned de stereotype bildene av rørleggere som enkelte kanskje har, sier senior kommunikasjonsrådgiver i Apriil PR Oslo, Bjørn J. Sørheim-Queseth.

Han legger til at enkelte «kanskje har en forestilling om at det er menn som jobber med dette, og at det kun handler om å fikse doen.»

- Så i denne kampanjen har vi ønsket å vise hvor mangfoldig faget er ved å løfte frem unge engasjerte rørleggere, som står på, gjør mye spennende og jobber med et yrke som er framtidsrettet, og hvor det finnes gode jobbmuligheter, sier han. 

Kampanjen har fått god respons og kommunikasjonsbyrået har en ambisjon om å få opp søkertallene ytterligere til neste år.

- Det vi ønsker å påvirke er et stort livsvalg, samtidig som vi også ønsker å endre folks oppfatning av faget, og det er ikke gjort over natten. Dette er noe vi har jobbet jevnt og trutt med over lang tid, derfor er det ekstra stas når vi klarer å treffe så mange jenter og overgår oss selv.  Vi har et team av flinke medarbeidere som har drevet et omfattende arbeid i digitale flater. Med denne målgruppen er det viktig å fornye seg og snakke deres språk. Norge trenger flere håndverkere i årene som kommer, og vi gleder oss til de neste årene med rørleggerrekruttering, sier Sørheim-Queseth.

Totalt var det i år 895 ungdommer som vil bli rørleggere.