Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
I vår pågikk det en het debatt om en reklamefilm Los & Co hadde laget for Frp som viste en gjeng ungdommer - flesteparten med minoritetsbakgrunn - som banket opp og ranet en ung gutt.
Nå har debatten resultert i en landsdekkende kampanje signert Antirasistisk Senter med støtte fra reklamebyråer, mediebransjen og norsk samfunns- og næringsliv.
- Rasismeparagrafen er ikke grensestolpen for hva som er rasisme. Det vet alle som utsettes for rasisme, sier Umar Ashraf, daglig leder i Antirasistisk Senter.
Det var en kronikk han skrev som et svar til sjefredaktør Knut Kristian Hauger i Kampanje med nettopp dette budskapet som sådde et frø hos kreativ leder Erik Heisholt i Unruled Creative Studio.
Han var en av mange i reklamebransjen som tok til motmæle mot reklamefilmen fra Frp.
- Da Umar Ashraf minnet om at rasisme ikke
bare handlet om hva som er straffbart etter den såkalte «rasismeparagrafen», straffelovens § 185, følte jeg sterkt for å spisse og
dramatisere dette til kampanjetemaet «Rasisme starter lenge før loven stopper
den». Slik at det viktige budskapet nådde ut til mange flere, sier Heisholt.
Han har samarbeidet med Arnstein Sarset
og Supernordic om alt fra idé til ferdig konsept og implementering.
- Rasisme er et samfunnsonde som vi må bekjempe sammen. For meg er dette
samfunnsansvar satt i praksis. Det handler om å bruke kreativitet, skaperevne
og faglig håndverk til å skape uttrykk som virkelig betyr noe, som reiser
diskusjonen om hvordan vi skal være mot hverandre som mennesker, sier reklameveteranen.
De har fått med seg stjernefotograf Marcel Lelienhof, som fotograferte modellene, og kommunikasjonsbyrået Døgn som mobiliserte filmproduksjon på to dagers varsel.
- Da vi fikk spørsmålet, var det ingen tvil. Vi har nettopp inngått et samarbeid med Senteret. Dette er en stemme vi vil forsterke. Vår oppgave som byrå er ikke bare å selge kreativitet, men også å bidra til samfunnsendring, sier Zeshan Idris i Døgn.
Blant de som stiller med flater og synlighet er Viaplay, Norway Cup, Cutters og Hudd.
Kampanjen lanseres samtidig som Politiets hatkrimrapport viser at over halvparten av fjorårets hatkriminalitetssaker var motivert av hudfarge eller etnisk opprinnelse. Totalt har registrert hatkriminalitet hatt en økning på over 400 prosent siden 2014. Mange av disse sakene gjelder hatefulle ytringer.
– Vi ser en drastisk økning i tallene, men også en normalisering i samfunnet. For mange er dette fortsatt usynlig, eller blir bagatellisert som «enkeltytringer». Men det er ikke sånn det fungerer. Rasisme preger liv. Det former hvordan folk beveger seg, hva de tør si, og hvor trygge de føler seg, sier Ashraf.
Kampanjen tar for seg konkrete utsagn som er hentet fra virkelige erfaringer. Disse utsagnene graderes etter en skala der de groveste utsagnene ligger tett oppunder Paragraf 185, noe som skal tydeliggjøre at rasismen starter lenge før loven stopper den.
- Det er en påminnelse om at dette ikke handler om enkeltord, men om livsutfoldelse. Om trygghet. Om hvem som får kjenne seg hjemme i sitt eget land, sier Ashraf.
Kampanjen lanserer også Antirasistisk Senters nye visuelle identitet, utformet av Døgn og Rethink, ved Martin Skulstad som prosjektleder. Resultatet er en logo utformet som to øyne satt sammen på et uvant vis, ett som ser strukturene, ett som ser menneskene.
- En ny visuell identitet er langt på overtid. Vi har ønsket oss en visuell profil som muliggjør det å samle alle våre tiltak og tjenester innunder et uttrykk, noe Døgn og Rethink har så klokt fått til. Vi river samtidig ned siloene i eget hus – som en del av å videreutvikle oss som én solid organisasjon, med blikket festet mot både makt, men også for dem som rammes av rasismen, sier Ashraf.