Det er ingen tvil om at kunstig intelligens (KI) har kommet for å bli, og professor i kunstig intelligens ved Universitetet i Agder (UiA), Morten Goodwin, er tydelig på at markedsførere og kommunikasjonsfolk må henge med på KI-kappløpet.

- Det gir en skikkelig pangstart for markedsførere og kommunikasjonsfolk som bruker KI. For man må være med - det er første bud for absolutt alle, uansett nivå, sier Goodwin til Kampanje.

I 20 år har han jobbet med KI, og forrige uke snakket han på konferansen «Kunstig intelligens i markedsføring», i regi av Kampanje, der han beskriver bruken som en slags MR-skanning av kunden for markedsførere.

- Den forståelsen en algoritme kan gi deg av en kunde, er verdifull innsikt som gir et mye raskere utgangspunkt i arbeidet med å forstå kunden. Og denne innsikten kan forkorte prosesser som vanligvis tar lang tid.

- Foreløpig et oppgulp
Selve innsikten mener Goodwin ikke nødvendigvis ligger i produktet KI lager, men hvorfor akkurat dette innholdet har blitt laget.

- Ber jeg KI lage en reklame om noe, er det interessant å vite hvilke faktorer som har vært avgjørende for at nettopp den reklamen ble laget. Er det basert på kjønn, bosted eller alder, så gir dette god innsikt å bruke videre i arbeidet.

For de siste prosentene bak en vellykket reklame, er fortsatt forbeholdt mennesker, ifølge KI-professoren.

- Den menneskelige intelligensen er fortsatt forbeholdt oss mennesker, fordi KI foreløpig er et oppgulp av det som er et eksisterende mønster og data.

- Vanskelig å se forskjell
- Men er det bare et spørsmål om tid?

- Det er nok sikkert en stund til, men for legpersoner tror jeg det allerede kan være vanskelig å se forskjell på hva som er menneskeskapt og hva som er KI-generert. Også blir det veldig spennende å følge utviklingen de neste årene, men jeg er sikker på at markedsførere og kommunikasjonsfolk har en god og høyt teknologisk fremtid i møte.

Allerede i 2017 spådde han en KI-revolusjon.

- Da fikk den spådommen lite oppmerksomhet, og det ble nok oppfattet litt provokativt, men nå i 2023 er det de samme poengene som kommer opp, igjen og igjen.

- Hvordan ser 2024 ut?

- Det kommer nok en rekke lignende innovasjoner, slik som GPT , også tror jeg vi vil se bruk av multimodalitet - som  betyr at man ikke har tekst og bilder hver for seg, men klarer å sette disse teknologiene sammen.

Hans eneste råd er å bli med.

- Bli med på kappløpet, hvis ikke blir man kjørt fra.