Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
KOMMENTAR
Flere forsøker seg - og flere har feilet. Trenden har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Både Rema 1000, Coop, Meny og Elkjøp er i vinden med nye satsinger. Det vises gjerne til globale tall (blant annet BCG) som tilsier at dette er en suksessfull milliardindustri. I 2023 omsatte retail media i USA for 46 milliarder dollar – til sammenligning omsatte Europa kun for 10 milliarder euro, og det med 50 prosent flere innbyggere.
Satsingen og suksessen til retail media er i stor grad anført av Amazon. De har litt over 40 prosent markedsandel i retail media, i USA og Europa sett under ett. I tillegg til rekkevidden har Amazon en integrert verdikjede fra A-Å og tilbyr et bredt spekter av produkter og kategorier. Amazon har en egen kjøpsplattform for annonseplasseringene, hvor en direkte linker til kjøp. Med andre ord et høyst profesjonelt og gjennomtenkt oppsett som skaper verdi for både selger og kjøper, med mange muligheter for både annonseplasseringer og segmentering. På toppen av dette har andre store kjeder som Walmart kommet langt med retail media. Med over 4600 butikker innredet med in-store skjermer og salg av plasseringer på nettsidene, bidro retail media annonsering med en tredjedel av driftsinntektene til Walmart i Q3 2024.
Her i det kalde nord er det hverken Amazon eller Walmart som driver dette forover – ei heller har vi en befolkning som legger grunnlaget for at man kan segmentere seg til fingerspissene. Det er urealistisk å tro at samme suksess uten videre kan oppnås i Norge når premissene er så forskjellige. Tvert om har tidligere satsinger møtt på problemer; Norgesgruppen lanserte i 2018 Sylinder Media/Trumf Media, men måtte i 2024 stenge for eksterne annonsører grunnet utilstrekkelig vekst og lønnsomhet. Orkla og DNB lanserte Optimizd i 2018 med mål om å tilby norske annonsører presise data. Grunnet GDPR-utfordringer måtte selskapet legge ned i 2020 - med et underskudd på 8,5 millioner kroner. Med andre ord - ikke bare å lansere retail media i Norge.
Det er potensial for retail media i Norge, men da må man kjenne markedet – og ikke minst kjøperne. Mye av det som selges per dags dato er via joint marketing eller leverandører. Hvis man skal nå frem til annonsører og byråer, så er det noen bud vi i Publicis Starcom mener kan danne en fin pekepinn for hva som skal til for å lykkes:
Skal retail media lykkes i Norge, må løsningen være skalerbar, prisen konkurransedyktig, distribusjonen profesjonell og teknologien kompatibel med eksisterende annonseplattformer. Samtidig må personvernet ivaretas, og formatene være fleksible nok til å skape verdi for både annonsører og forhandlere.
Mulighetene er der – men de krever en mer realistisk tilnærming. Spørsmålet er ikke om retail media kan fungere i Norge, men hvem som klarer å knekke koden først.