Bilde av en storplate Stratos-sjokolade.
Orkla har endelig fått medhold i Klagenemda om at blåfargen på Stratos-emballasjen er innarbeidet som varemerke på porøs sjokolade i Norge.

Klagenemda snur – gir Nidar enerett til «Stratos-blå»

I likhet med tingretten har også Klagenemda konkludert med at fargen er innarbeidet som varemerke for porøs sjokolade.

Publisert Sist oppdatert

- Endelig! Vi er veldig glade for at Klagenemda har sluttet seg til tingrettens klare dom som slo fast at Stratos-blå er godt innarbeidet som varemerke, sier kommunikasjonsdirektør i Orkla Snacks, Elisabeth Aandstad Ekheim, til Kampanje.

Ett år etter at tingretten slo fast at blåfargen «Stratos-blå», eller Pantone 2144 C som den heter i Pantone fargeskalaen, er innarbeidet som varemerke for porøs melkesjokolade i hele Norge, har Klagenemda for industrielle rettigheter (KIFR), snudd. KIFR har tidligere konkludert med at Stratos-blå ikke har vært innarbeidet som varemerke.

I oktober 2021 søkte Orkla for aller første gang Patentstyret om å få enerett til blåfargen. I november samme år kom avslaget på søknaden, og dermed gikk Orkla videre til neste instans som er KIFR, i desember 2021. 

I fjor fikk Orkla avslag på klagen hos KIFR. Men ett år etter at Oslo tingrett ga Orkla og Stratos medhold på alle punkter – har KIFR nå kommet frem til at blåfargen er innarbeidet som varemerke.

I kjennelsen heter det at klagen er tatt til følge, og at KIFR har kommet frem til at fargemerket har slitt seg til særpreg gjennom virkninger av bruk, jf. Varemerkeloven paragraf 14 tredje ledd. Videre skriver KIFR at merket er egnet til å identifisere at de aktuelle varene har sin opprinnelse hos en bestemt virksomhet.

Dette samsvarer med dommen som ble rettskraftig i fjor sommer da Oslo tingrett ga Orkla medhold på alle punktene i den bitre sjokolade-striden mellom Nidar, og Freia.

- Nå kan vi sette et endelig punktum i en prinsipielt viktig sak, både for oss og for alle som jobber med merkevarer, sier Ekheim.

Tingretten slo fast at blåfargen Pantone 2144 C er innarbeidet som varemerke for porøs melkesjokolade i hele Norge, og at Mondelez gjennom å bruke Pantone 2145 C i utformingen Boble, var for lik, og dermed hadde brutt god forretningsskikk.

Freia-eier Mondelez, fikk forbud mot å markedsføre og selge Freia Boble daværende emballasje, og ble pålagt å tilbakekalle all Boble med daværende emballasje. I tillegg ble Freia pålagt å betale en erstatning på 20 millioner kroner pluss renter til Orkla, samt saksomkostninger på 2,2 millioner kroner.

Powered by Labrador CMS