Natt til tirsdag vant «Mammon II» Emmy-pris for beste internasjonale dramaserie. Det er første gang en norsk tv-serie mottar denne prisen.

Les mer: «Mammon II» vant Emmy for beste drama

NRKs dramasatsing fikk flere gode anmeldelser for sin andre sesong, blant annet trillet Aftenposten terningkast 6, og Dagsavisen og VG gav den norske dramasatsningen terningkast 5. 

Den ferske Emmy-vinneren ble derimot ikke like godt mottatt av Dagbladets anmelder Tom Stalsberg, da den kom ut for snart to år siden. Den erfarne journalisten og forfatteren trillet nemlig terningkast to, og kalte serien for en «parodisk nyttårskalkun».

- Og, vil du bruke tid på en serie som benytter seg av absolutt alle klisjeer som noensinne er påtenkt eller misbrukt tidligere i amerikanske, og i diverse nordiske krimserier - og filmer, ja, da er denne gravalvorlige krimserien - som glir over i den reneste parodi - midt i blinken for deg. Puh, skrev Stalsberg i anmeldelsen.

- Verdige vinnere
I kjølvannet av Emmy-seieren gratulerer nå Tom Stalsberg serieskaperne med prisen. 

- Gratulasjoner sendes i oppkrav til serieskaperne. Morsomt. Bravo. Verdige vinnere i sin prisklasse, skriver Tom Stalsberg i en e-post til Kampanje.

- Din anmeldelse av «Mammon II» og Emmy-juryens dom spriker veldig, tok du feil?

- Feil? Tatt feil mange ganger, men hva er riktig og hva er feil når det kommer til anmelderi? Men, ifølge folket som sendte meg sinte e-poster, og involverte i serien som klaget på meg, så tok jeg feil, men jeg står for hvert eneste ord og terningens øyne. Vi i norsk surrepresse blir ofte - med rette også - beskyldt for å gå i en saueflokk og lærdommene etter anmeldelsen er at det å gå ut av saueflokken medfører mye tidsbruk på å svare folk som mener du er verdens største tosk. Men, greit nok det. Samtidig, i et land som velger Trump som president er det ikke kvalitet som står i høysetet, skriver Stalsberg.

- Kan denne prisen gi noen positive ringvirkninger for norsk tv- og filmproduksjon?

- Ja, si det. Jeg håper jo det, for det lages mye bra. «Nobel» for eksempel og «Norge Rundt». Men, seriøst, konfetti til Mammon-folket. Såpass må det være lov å si.

- Klisjeer selger og forfører
Forrige uke gikk Oslos største filmfestival av stabelen, Film fra Sør-festivalen, hvor 80 filmer fra Asia, Afrika og Latin-Amerika vises i løpet av 11 dager og for 25 000 publikummere, Stalsberg inkludert.

- Jeg var i forrige uke innom Film fra Sør-festivalen og her var det kvaliteter vi nesten aldri ser i amerikanske serier og norsk-amerikanske serier som Mammon. Klisjeer selger og forfører, sier Stalsberg. 

Dagladet-anmelderen mener at «Nobel» er et godt unntak fra norsk serieproduksjon, og etterlyser mer nytekning.

Det lages litt for mange serier som er kliss like. «Nobel» er et godt unntak. Serieskaperne bør komme seg ut av nordic noir-skyggene snart.