Saken er oppdatert med kommentarer fra Presseforbundet.

Presseetikere reagerer sterkt på at nettstedet Resett skal ha tilbudt 400.000 kroner i betaling for sexhistorien om Venstre-leder Trine Skei Grande.

-  Dersom dette stemmer, er det et massivt brudd på presseetikken som vi knapt har sett maken til. Det er helt spesielt, sier leder i Presseforbundet, Elin Floberghagen, til NTB.

Den 26 år gamle mannen som Venstre-leder Trine Skei Grande skal ha hatt sex med på en fest i 2008, sto torsdag fram i VG med sin historie.

Der hevder han blant annet at Resett tilbød ham 400.000 kroner for historien. Mannen bak nettstedet, Helge Lurås, bekrefter overfor VG at de har tilbudt penger mot intervju, men vil ikke si hvor mye.

- Det kan ikke være særlig strid om at dette er i strid med god presseskikk, sier tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund Per Edgar Kokkvold til NTB.

- Siden Lurås ikke sier dette er en feilaktig sum, så kan man kan jo anta at det har vært slik, sier Kokkvold.

Les mer: Hevder Resett tilbød 400.000 for Grande-historie

Advarer mot betalingsjournalistikk
Under hans tid som generalsekretær i Presseforbundet ble pressens Vær Varsom-plakat i 2007 utvidet med et eget punkt der det sterkt advares mot betalingsjournalistikk.

Der heter det: «Det er uforenlig med god presseskikk å ha betalingsordninger som er egnet til å friste mennesker til uberettiget å trå innenfor andres privatsfære eller gi fra seg personsensitiv informasjon.»

I 2010 ble Se og Hør felt av PFU for brudd på god presseskikk etter at de betalte 12.500 kroner til en 21-åring for å fortelle om sitt forhold til Jonas Bergström, som da var forlovet med den svenske prinsessen Madeleine.

Kokkvold oppfordrer nå sin etterfølger i Presseforbundet, Elin Floberghagen, til å bruke sin initiativrett og bringe saken inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Resett er i dag ikke medlem av Presseforbundet.

- Styret skal i mars drøfte hvilke medier som kan klages inn for PFU. Jeg vil avvente den diskusjonen før jeg vurderer saken videre, sier Floberghagen.

Sjokkert
Det var Resett som først brakte ryktene om Trine Skei Grande ut i offentligheten under regjeringsforhandlingene på Jeløya. Saken ble spredt vidt i sosiale medier. Først da Grande selv valgte å stå fram og kommentere saken tirsdag, ble saken omtalt i tradisjonelle nyhetsmedier.

En av investorene bak Resett, Øystein Stray Spetalen, er samtidig varamedlem til PFU. Det har ikke lyktes NTB fredag formiddag å komme i kontakt med Spetalen.

Også ekspert på offentlighetsloven og presseetikk, Gunnar Bodahl-Johansen, er sjokkert over Resetts tilbud til 26-åringen.

- Det mener jeg er helt forkastelig. Hvis dette er riktig, mener jeg det undergraver troverdigheten til Resett fullstendig, sier han til Nettavisen.

Finansmann
En annen av Resetts investorer, finansmannen Jan Haudemann-Andersen, ønsker ikke å kommentere saken.

- Jeg kan ikke blande meg inn i det redaksjonelle. Jeg ønsker mediemangfold, derfor har jeg investert i Resett, sier Haudemann-Andersen til NTB.

- Er det et tegn på sunn forretningsdrift å tilby kilder slike summer i betaling?

- Ja, det gjenstår jo å se da, sier Haudemann-Andersen, som framholder at investeringen i Resett er «veldig liten».

(©NTB)