Medieforskere ved Handelshøyskolen BI og Høyskolen Kristiania tar i mot nyheten om etableringen av et nytt regionalt aviskonsern på Sørlandet og Schibsteds salg av sin minste avis Fædrelandsvennen i Kristiansand til den nye grupperingen på en svært positiv måte.

- Alle de som leser disse avisene har grunn til å være veldig glade. De har fått en god og solid norsk eier som går inn og tar et slikt grep og setter aviser i samme område sammen, legger grunnlaget for en mer effektiv drift. Nå kan de konsentrere ressursene enda mer mot å lage godt innhold og gode journalistiske produkter og ikke bruke ekstra penger på å løse analoge oppgaver ved siden av. Sett fra et samfunnsperspektiv får de mer ressurser til å drive skikkelig journalistikk, sier lederen Institutt for kommunikasjon ved Høyskolen Kristiania, Jens Barland, til Kampanje.

Han sier sammenslåingen på Sørlandet følger et mønster som er prøvd godt ut andre steder i landet, av nettopp Polaris Media som blir største eier det nye selskapet med 51 prosent.  

- Det er det samme de gjør rundt Adresseavisen i Midt-Norge og med Harstad Tidende Gruppen der de har en stor avis innenfor et gitt område med flere mindre aviser rundt.  Dette er en driftsmodell som Polaris Media greier veldig godt,  sier Barland.

- Ble du overrasket?

- Jeg så den ikke komme, men når det før skjer ser du at dette er helt i tråd med utviklingen ellers i mediehusene. De store blir større gjennom felles grupperinger slik Schibsted og Polaris har gjort i Sverige.

Les også: 

Tror det kommer mer:

Avisforsker og medieøkonom Erik Wilberg ved Handelshøyskolen BI. - Overraskelsenes tid er ikke over, sier Wilberg.

- Et ledd i det litt større spillet 
Reaksjonene er de samme fra Handelshøyskolen BI og avisforsker og medieøkonom Erik Willberg.

- Konsolidering er nødvendig og Polaris er jo mer vant med mindre aviser enn Schibsted.  Dagens rapport fra Medietilsynet med tilhørende diskusjon etterpå sa jo klart fra at endringenes tid ikke er over – selv om det ble en ørliten pustepause kanskje i 2018, sier Wilberg.

Les også: Norske aviser øker inntektene – men teknologigigantene spiser mer og mer av reklamekaken (Premium)

Også Wilberg innrømmer at han ble overrasket over nyheten som han bare tror er et første skritt på veien mot flere sammenslåinger.

- Jeg tror at dette er et ledd i det litt større spillet om de norske aktørene på mediemarkedet.  Dersom Schibsted blir enda mer internasjonalt orientert og store på markedsplasser så kan man kanskje rent spekulativt sett tenke seg at de selger unna alt av aviser – unntatt pengemaskinen VG. Overraskelsenes tid er ikke over, sier Wilberg.

Til Kampanje kunne Schibsteds avissjef Siv Juvik Tveitnes fortelle at selv om mediekonsernet får noen færre aviser i porteføljen så er salget til det beste for regionen.

- Vi får noen aviser færre i porteføljen, men vår strategi står fortsatt og det å drive mediehus er fortsatt kjernen i Schibsted. Det gjør vi også gjennom vårt eierskap i Polaris Media, sier Tveitnes.

Utelukker ikke nye sammenslåinger
Det var tidlig fredag morgenen at nyheten om at Polaris Media og Agderposten danner et felles mediehus som skal hete Polaris Media Agder hvor avisene Fædrelandsvennen, Agderposten og Varden skal inngå sammen med seks mindre lokalaviser.

Les også: Slår sammen aviser på Sørlandet - Schibsted selger Fevennen til Polaris Media

Selskapet vil få en samlet omsetning på nærmere 700 millioner kroner og for Schibsted-avisen Fædrelandsvennen blir verden snudd litt på hodet, ifølge Jens Barland ved Høyskolen Kristiania. 

- Fædrelandsvennen går fra å være den minste avisen i Schibsted til å bli den største avisen i den nye grupperingen som har en sammenhengende geografi. Dette er både smart og spennende.

- Opplever du at Schibsted setter de andre storbyavisene i spill med dette grepet?

- Dette blir en ren spekulasjon fra min side og jeg har ikke noe grunnlag for å si det, men når vi vet at Schibsted er største eier i Polaris vil jeg ikke bli overrasket om vi på sikt ser et felles eierskap av mediehusene til Polaris og mediehusene til Schibsted, sier Barland.