Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og resten av NRK-ledelsen går inn i juleferien vel vitende om at 2020 vil handle mye om plasseringen av nytt hovedkontor. På nyåret skal NRK ta endelig stilling til budene som er lagt inn på tomten deres på Marienlyst. Da kan også jakten på nytt hovedkontor starte for fullt. I løpet av våren skal NRK ha bestemt seg.

- Jeg har sagt at ambisjonen er å kunne flytte inn i et nytt hus om fire til seks år, men det er en ganske frisk ambisjon. Så det er viktigere for oss å ha en prosess som har så lav risiko som mulig, noe som gjør at vi kan ha en god prosess, sørge for at byggingen går etter budsjett og at det blir gode organisatoriske prosesser, sier Eriksen til Kampanje.

- Skal litt til å flytte ut
Denne uken var han på et folkemøte i regi av Klosterengas venner, som jobber med å få NRK til fengselstomta mellom Tøyen og Grønland. Blant andre alternativer det snakkes mye om i Oslo, er Økern, men også Lillestrøm kommune har satt i gang apparatet sitt for å lokke NRK ut av hovedstaden.

Eriksen sier det er tungtveiende argumenter for å bli værende i byen.

- Det er klart at et hovedkontor som har vært i hovedstaden i all tid, det skal litt til å flytte det ut. Så vi ser jo på mange tomter i Oslo, men det er noen alternativer rett i utkanten av Oslo også som vi skal vurdere ordentlig, sier Eriksen.

- Fra scenen sa du at dere har fått inn 20 forslag. Kan du gi oss topp tre?

- Ja, vi har fått inn noen og tjue og det kommer enda nye forslag. Det er Lillestrøm, det er Ski, det er Bærum, også er det mange steder i Oslo. På Økern er det mange alternativer, Lillestrøm har også flere. Det er forslag som Bryn, Torshov, CC Vest ute ved Lysaker. Så vi skal bruke tid nå det neste halvåret og året på å finne tomta som både er best for NRK og best dit vi kommer, sier Eriksen.

Selv har han ingen favoritter blant forslagene, ifølge ham selv.

- Det er helt sant. Sånn som Klosterenga her er jo ikke et tilgjengelig alternativ enda. Så det må vi undersøke om kan bli det. Jeg har egentlig ikke noen personlig favoritt enda. Det er ikke sånn en slik prosess kan styres. Man må gjøre en ordentlig faktaanalyse og en skikkelig prosess for å se hva som er best, sier Eriksen.

Les også: Jobber for å få NRK til Oslo fengsel: - Kan få inn over 2.000 arbeidsplasser til Gamlebyen

- Beliggenhet, by og «branding»
Påtroppende ordfører i Lillestrøm, Jørgen Vik, stilte på folkemøtet med tre argumenter for hvorfor NRK ikke bør finne seg et nytt hovedkontor i Oslo, men i Lillestrøm.

- Jeg forsøkte meg med bokstavrimet BBB. Det er beliggenheten, byen og «branding», sier han til Kampanje.

- Vi har tre aktuelle tomter i Lillestrøm, rett ved Norges tredje mest trafikkerte jernbanestasjon. Det er en stor fordel, for da kan man drive NRK som nullutslippsbedrift. Vi tilbyr NRK en egen by, mediabyen Lillestrøm, med alt det innebærer av muligheter og ressurser til å bygge sammen med NRK, framtidas medieproduksjon og framtidas by. Det hadde vært ålreit for NRK.  Jeg regner med NRK ser for seg å bygge et signalbygg. Noe som synes fra både lufta og land. Det reiser cirka 12 millioner mennesker forbi Lillestrøm stasjon hvert år og NRK kan få en voldsom synlighet for alle som besøker Norge og kommer fra Gardermoen, sier han til Kampanje.

Journalist og NRK-korrespondent Tomm Kristiansen lar seg ikke overbevise. Han ønsker at NRK skal flytte til fengselstomta.

- Fordi det vil vitalisere en hel bydel. Det vil gjøre Grønland til en del av Oslo som alle vil forholde seg til og dra til. Det vil bli daglige konserter, kulturarrangementer og tv-programmer folk kan delta i. Og det i en helt annen del av Oslo enn Vestkant-Marienlyst. Det tror jeg vil forandre bydelen og det vil forandre NRK, sier Kristiansen.