Ifølge en pressemelding fra Landslaget for lokalaviser (LLA) taper lokalavisene nå mellom 50 og 90 prosent av annonseinntektene. Mange aviser har alt måttet permittere medarbeidere. Nå frykter LLA at annonsesvikten fører til at innbyggere i store deler av landet får mindre journalistikk og samfunnsviktig informasjon.

Det er i en ny undersøkelse blant sine 110 medlemsaviser at LLA har avdekker store tap og en faretruende utvikling blant lokalavisene. LLAs generalsekretær Tomas Bruvik er urolig over utviklingen. 

– Det blir dramatisk når lokalavisene nå begynner å permittere også redaksjonelle medarbeidere. Det har knapt tidligere i fredstid vært viktigere å få ut informasjon til innbyggerne. Nettopp i disse tider må vi holde hjulene i gang, men det ser stygt ut for mange aviser alt nå, og enda verre når vi konmmer lengre ut i april, sier han.

Halvparten har sendt ut permitteringsvarsel
LLAs medlemsrapport avdekker at over halvparten av lokalavisene som er med i undersøkelsen alt har sendt ut permitteringsvarsel. Ytterligere nesten 20 prosent sier at de vurderer å gjøre det. Nesten 80 prosent av avisene tror at de vil miste enda mer av annonseinntektene i april.

– Det er bra at mange kommuner nå har begynt å bruke avisene til kommunale annonser. Slik bidrar de til å holde liv i avisene. Vi ser også at flere lokalaviser går sammen med næringsforeninger og kommuner om å gjøre folk bevisste på lokal handel. Dette er bra, men lokalavisene må også ha statlig hjelp for å klare seg gjennom krisen, seier LLAs generalsekretær.

Bruvik håper derfor at regjeringen snart kommer med en tiltaksspakke for mediebransjen, og at de ikke venter til de første avisene må stenge dørene.

Les også: Raja vil vente med krisepakke til mediene - refses av Senterpartiet